Bosonogi čevlji podpirajo imunski sistem!

Uauuu! Ko sem od nekega zdravnika prvič slišala te besede, so pritegnile mojo pozornost.

Kako gre to dvoje sploh skupaj? Čevlji in imunski sistem? O imunskem sistemu in o tem, da njegova trdnost izvira iz črevesja, čivkajo že vrabci na veji, toda odpornost v povezavi s čevlji, to je resnično nekaj novega.

Bosonoga obutev – čudež ali bavbav?

Bosonogi čevlji so za nekatere bavbav, za druge pa čudežni čevlji, ki odpravijo vse težave. V resnici niso nič od tega. Takšni so kot drugi čevlji, s to pomembno razliko, da stopalu omogočajo enako gibanje kot pri bosi hoji.

Tovrstni čevlji so zasnovani tako, da so stopala svobodna, da se gibljejo naravno in izkoriščajo ves svoj potencial. To blagodejno vpliva na vse telo – na telesno držo, dihanje, imunski sistem, celo na možgane in kognitivne sposobnosti v vseh starostnih obdobjih.

Kako so povezani čevlji in glava?

Starši so nas učili, da čevelj čuva glavo. Glede enega so imeli prav – čevlji in glava so tesno povezani, vendar kaže, da čevelj, ki pretirano čuva noge, škoduje glavi.

Ob vsakem koraku iz naših stopal pride v možgane približno dvesto tisoč informacij. Bosonoga hoja prispeva k tvorjenju številnih nevronskih povezav, pri nošenju konvencionalne oblazinjene obutve z debelim podplatom pa jih ne nastane niti približno toliko. Z zanemarjanjem potenciala nevronskih povezav med stopali in možgani zanemarjamo možnosti za vseživljenjski kognitivni razvoj možganov.

Zato sta bosa hoja in prava bosonoga obutev pomembni v vseh starostih, zlasti za otroke, najbolje že od prvih korakov naprej. To jim bo pomagalo razviti osredotočenost, samozavest, boljše uravnavanje čustev, pa tudi boljši razvoj jezika in socialnih veščin.

Bosa hodila, brez težav rodila!

Bosa hoja in bosonogi čevlji imajo pomembne prednosti tudi za nosečnice. V bosonogih čevljih so nožni prsti dejavni, kar vpliva na to, da se aktivirajo medenične in trebušne mišice, ki maternico in s tem tudi plod postavijo v optimalen položaj. Poleg tega nosečnica lažje diha, tudi bolečin v hrbtenici je manj ali celo izzvenijo. Optimalen položaj ploda vodi do optimalne donositve in dobrega poteka poroda.

Lega stopala določa lego telesa

Kako stojimo in hodimo, je ključno za pravilno delovanje imunskega sistema! Če izberemo ustrezno bosonogo obutev, če stopalu ponudimo čevlje naravne oblike, prstom pa namenimo dovolj prostora, da lahko dejavno sodelujejo pri gibanju, se vse telo samodejno poravna v optimalen fiziološki položaj. Ta položaj omogoči, da se v največji možni meri zaženeta tudi presnova in imunski sistem. Poleg tega lažje dihamo, zmanjšata se mišična na­petost (»z ramen nam pade teža«) in obremenitev sklepov, limfni sistem in krvni obtok delujeta optimalno. Nenadoma se počutimo bolj zdravi in »živi«, pa tudi veliko bolj povezani z materjo Zemljo in z energijo, ki jo dobivamo od nje. Bosonoga obutev je pravzaprav ključ do več energije.

Bosonogo etično vegansko obutev Ahinsa Shoes® so zdravniki in fizioterapevti zasnovali tudi z namenom, da prispeva k pravilnemu delovanju imunskega sistema!

»Nabijanje« s peto in metanje nog

Nošenje konvencionalnih čevljev povzroči, da smo z zgornjim delom telesa nagnjeni preveč nazaj, trebuh potiskamo naprej, stopala pa »mečemo« predse. Poleg tega trdo stopamo na peto, nožni prsti pa pri hoji sploh ne sodelujejo. To se lahko dogaja že pri zelo majhnih otrocih. Ta vzorec se z leti le še utrdi in se zakorenini v možganih. To ni naravna hoja, saj pretirano obremenjuje kolena, kolke in vso hrbtenico! Obutvena industrija to rešuje s tem, da nam ponuja čedalje mehkejše čevlje, ki imajo vse mehkejše in vse debelejše podplate. V takih čevljih peto še trše spuščamo na podlago – in znajdemo se v začaranem krogu.

V nasprotju s tem so koraki v pravi bosonogi obutvi – podobno kot pri bosi hoji – lahkotni, veliko krajši, stopalo pa spontano postavljamo podse. Zaradi težišča, ki je pretežno na sredini, se s prsti odrivamo od tal in sestopamo na srednji ali sprednji del stopala. Ni več trdega pristajanja na tleh, saj bi nas to pri bosonogi hoji bolelo in nam ob vsakem koraku pretreslo vse telo.

5 kriterijev + 1

Prava bosonoga obutev mora izpolnjevati šest tehničnih kriterijev.

Najpomembnejše je, da je v čevlju dovolj prostora za prste – da se lahko ob vsakem koraku pahljačasto razširijo. Ko prste stlačimo v preozke konvencionalne čevlje, je to enako, kot če bi jim nadeli oklep! Ne morejo se premikati in razpreti, njihova funkcija, ki prav z gibanjem ustvarja zdrav stopalni lok, pa oslabi.

Minimalna teža čevlja: zaradi težkih čevljev je naše gibanje nenaravno, celo patološko. To je še posebno opazno pri otrocih, ki nosijo težke konvencionalne čevlje, zaradi česar ne morejo razviti gibke hoje, kaj šele spretnega teka.

Čevlji morajo imeti povsem raven podplat, saj se v nasprotnem spremeni položaj celotnega gibalnega sistema.

Podplat mora biti tanek, debel samo nekaj milimetrov. Samo tako lahko stopala skozenj zaznavajo podlago, možgani pa prejemajo informacije o terenu. Na osnovi teh informacij se stopala prilagodijo terenu. V konvencionalnih čevljih se je ta funkcija izgubila.

Bosonogi čevlji morajo biti takšni kot naše stopalo – prožni v vse smeri.

Zadnji kriterij je etične narave. Veliko bosonogih proizvajalcev ta vidik že upošteva, imajo tudi certifikate o neoporečnih materialih, skrbijo za ekološko proizvodnjo … Takih proizvajalcev konvencionalne obutve skorajda ni. Ste se kdaj vprašali, kje, kako, v kakšnih razmerah in iz katerih materialov je bil izdelan vaš čevelj? Je bil postopek povezan z veseljem, zadovoljstvom, ljubeznijo – ali pa s trpljenjem, frustracijo, agresijo? Z nakupom izdelka ne prevzamemo samo odgovornosti za svoje zdravje, temveč tudi odgovornost za zdravje tistih, ki so sodelovali v celotnem procesu nastanka čevljev, in odgovornost do okolja.

Z bosonogo obutvijo smo v tesnem stiku z materjo Zemljo, zato smo tudi bolj prizemljeni, povezani z naravo in z boljšim izhodiščem, da se lahko dobro čutimo in slišimo.

Preizkusite, kakšni so vaši čevlji!

Z bosim stopalom stopite na list papirja, kar se da pahljačasto razprite prste, nato pa s svinčnikom obrišite svoje stopalo. Vzemite škarje in izrežite obris. Izrezek postavite v svoje običajne čevlje. Gre? Ne gre? Težko? Koliko papirja se je uklonilo obliki čevlja? Enako se zgodi z vašimi prsti. Še bolje je, če ta izrezek ali pa kar svoje boso stopalo namestite na vložek, seveda če ga lahko odstranite iz čevlja. Ali vam prsti segajo čez robove vložka? Za koliko?

Prsti v konvencionalnih čevljih izgubijo naravno obliko, stopalo se deformira, na njegovi notranji strani pa izrašča kost (Hallux valgus). Vse to povzroči kronične bolečine, prizadetost stopala pa vpliva na počutje in funkcije celotnega telesa.

Ali so anatomski vložki v resnici prava rešitev za plosko stopalo?

Če zdravnik ugotovi, da imamo plosko stopalo (spuščen stopalni lok), nam predpiše nošenje anatomskih vložkov. To je napačno! Vložki namreč podprejo stopalni lok, zaradi česar plosko stopalo postane še pasivnejše, že tako ohlapne mišice pa še šibkejše. Take mišice ne morejo pravilno oblikovati stopalnega loka. Zmotno je tudi prepričanje, da mora biti stopalni lok visok! Visok lok ni prednost, v resnici je deformacija stopala, ki celo zmanjša njegovo gibljivost. Če ima aktivne, utrjene mišice in močne vezi, je tudi nizek lok povsem dober.

Ženske v visokih petah skorajda ne dihajo, saj je zaradi neustreznega položaja telesa njihov mišično-skeletni sistem tako zelo obremenjen, da težko pravilno dihajo. Njihov pogled ni usmerjen naprej, ampak navzdol, saj ne čutijo podlage pod stopali, zato morajo gledati v tla. Ko bodo vaše pete spet na tleh, vam bo hvaležen tudi hrbet.

Prejšnji članekČemažev pesto za testenine
Naslednji članekMagnezij – iskrica življenja, ki jo potrebuje naše telo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj