Paraziti – nevidni vendar prisotni

Trypanosoma gambiense blood smear viewed under a microscope at 1250 power.

Paraziti lahko povzročijo številne zdravstvene težave – najmanj to, da vam kradejo hranila, ki jih potrebuje vaše telo. To pripelje do upada ravni vitaminov in mineralov, velike utrujenosti in slabšega delovanja imunskega sistema, vse to pa ima lahko za posledico resne zdravstvene težave.

Paraziti so lahko eden od glavnih razlogov za (nepojasnjeno) kronično utrujenost. V nasprotju s splošnim prepričanjem se z njimi ne okužimo le na eksotičnih potovanjih. Paraziti svoje iztrebke sproščajo v naš sistem tudi v obliki nitritov, ki jih morajo jetra nato predelati in nas tako razstrupiti. Ena od pogostih posledic delovanja parazitov so tudi raznovrstne nepojasnjene alergije. Paraziti, ki pridejo v organe, kot so jetra, lahko v njih tudi ostanejo »kapsulirani« kot del telesnega obrambnega mehanizma. Sčasoma lahko naše telo začne proizvajati protitelesa proti tem tujkom, zato naš imunski sistem napade organ, ki jih vsebuje, mi pa iščemo razloge, zakaj se slabo počutimo in zakaj naše telo s simptomi sporoča, da nekaj ni v redu. Pogosto na parazite niti ne pomislimo, zato dolgo tavamo v iskanju rešitev za svoje nepojasnjene težave.

Medicinske raziskave so dokumentirale več kot 200.000 parazitov, ki so škodljivi za ljudi. S trenutno dostopnimi laboratorijski testi jih je mogoče odkriti samo delček. Mednarodna potovanja dodatno prispevajo k lažjemu širjenju parazitov po vsem svetu, obenem pa se zdajšnji paraziti hitro prilagajajo novim okoljem in so lahko bolj problematični kot »stari paraziti«, kakršne smo poznali nekoč. Zakaj je tako?

Prvič, paraziti se hranijo s težkimi kovinami in toksini. Raziskave kažejo, da lahko vsrkajo ogromno količino toksinov, celo do 400-krat več, kot znaša njihova telesna teža. Paraziti prebavljajo tudi viruse, plesni in bakterije, kar pomeni, da se lahko okužbe izognejo antibiotikom in drugim protimikrobnim sredstvom. Pozneje, ko je zdravljenje s protimikrobnimi zdravili končano, se lahko izležejo novi mikrobi, ki vnovič aktivirajo okužbe. To je eden od ključnih razlogov, zakaj številni naturopati v zgodnjih fazah kroničnih okužb predpišejo protokol čiščenja parazitov.

Drugič, zdajšnji paraziti so izpostavljeni nenehnemu wi-fi sevanju. Posledično so razdraženi, reaktivni in odpornejši na zdravila kot kadar koli prej. Raziskave kažejo, da lahko paraziti še posebno prizadenejo mlade ljudi. Po mnenju raziskovalca parazitov, dr. Dietricha Klinghardta ml., manj izkušen imunski sistem pri odkrivanju vsiljivcev ni tako »pameten«, zaradi česar jih iz telesa ne prežene tako hitro kot izkušenejši imunski sistem.

Znaki, ob katerih lahko posumite, da so paraziti prisilili vaš imunski sistem k nenavadnim reakcijam:

– kronična utrujenost, telesne bolečine, artritis,
– nenavadni nevrološki simptomi,
– tvegano, neracionalno vedenje – paraziti lahko prodrejo tudi v možgane,
– nižja inteligenca/slabše dojemanje – paraziti lahko pri otrocih preprečijo, da bi dosegli posamezne razvojne mejnike oziroma razvili svoj polni potencial,
– trdovratne težave z mehurjem – shistosomiaza, ki jo povzroči eden od najpogostejših parazitov na svetu, lahko pripelje do raka na mehurju,
– kronično zaprtje, ki se kljub standardnim terapijam ne izboljša,
– histaminska intoleranca – aktivacija MAST-celic,
– dolgotrajne prebavne motnje med/po potovanju v eksotične kraje,
– težave pri absorpciji hrane – nizke vsebnosti beljakovin pri obsežni analizi blata pomenijo, da paraziti jedo vašo hrano,
– težave s kožo,
– trdovratne težave s pljuči,
– srbeč anus,
– zalivke z živim srebrom in/ali okužbe zobne čeljusti, znane kot kavitacije – čeljusti »obožujejo« zlasti bakterije Bartonella,
– ponavljajoče se okužbe po standardnih terapijah, zlasti po lymski boreliozi s koinfekcijami,
– vzrok za SIBO (presežek bakterij v tankem črevesu) so pogosto prav paraziti.

Kako se znebiti parazitov?

Vsekakor je potreben celosten pristop, ki sega od temeljite preučitve simptomov do funkcionalnega testa blata. Toda test ni edini kazalnik. Upoštevati je treba tudi simptome, saj so ti subklinični kazalniki dejavnosti parazitov, kakršnih s standardnimi testi ni mogoče odkriti. Pozneje poskrbite, da ne boste zgolj izločali parazitov – obenem v črevesje naseljujte dobre bakterije (probiotiki), ki bodo v njem ustvarili okolje, nenaklonjeno nadaljnjemu življenju patogenih parazitov, s čimer boste preprečili njihovo patološko razraščanje. Z izločanjem parazitov se boste izognili tudi razpadanju in razlitju toksične vsebine, ki jo vsebujejo (kovine, plesni, bakterije …). Obvezno podprite tudi jetra, ki igrajo izredno pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa.

Ne pozabite, da črevesna mikrobiota vsebuje več kot petsto vrst mikroorganizmov, od katerih ima vsak svojo nalogo, del mikrobiote pa so tudi paraziti. Nekateri so telesu »prijazni« – niso patogeni in nam lahko celo pomagajo pri imunski modulaciji. Zato protiparazitno čiščenje pri zdravih posameznikih brez slehernih težav ni potrebno ali pa naj vsaj ne bo pogosto, pri tem pa velja uporabljati izključno naravne pripravke. Če pa imate trajne, kronične simptome, je pomembno, da ne zanemarite možnosti presežka patogenih parazitov.

Protokol za odpravljanje parazitov traja od 21 do 30 dni, čemur sledi premor, nato pa lahko postopek ponovite. Praksa kaže, da je čiščenje učinkovitejše, če ga ponovite. Uporaba naravnih zelišč se kaže kot izredno učinkovita, saj ne poruši stanja zdrave populacije črevesnega mikrobioma.

Zelo učinkovite so začimbnice, kot so nageljnove žbice, origano, timijan in bazilika, zlasti njihovi standardizirani izvlečki. Sočasna podpora jeter, denimo z oblogami iz ricinusovega olja, je dodatna pomoč pri učinkoviti odpravi patogenih parazitov.

Ne pozabite tudi na zdravo, polnovredno rastlinsko prehrano, ki bo zaradi visoke vsebnosti prebiotikov podprla črevesno zdravje.


Preberite tudi:
Klinčki nimajo nič z nageljni, veliko pa z zdravjem
Težave s paraziti?
Kaj mi sporoča blato?

Prejšnji članekKatero gorivo potrebujemo za več energije?
Naslednji članekV Evropi se obeta največji ‘detoks’ škodljivih kemikalij doslej

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj