Kako okrepimo srce ob pomoči TKM?

3165
Red fruit and vegetable composition on linen fabric. Summer natural beauty concept with copy space. Strawberry

Poletje je že sicer čas dobre volje in veselih dni – in tudi po tradicionalni kitajski medicini je poletje čas za krepitev srca.

To je obdobje, ko moramo posebno pozornost nameniti prav krepitvi in zaščiti srca. Tako kot si pred pripeko zaščitimo kožo, da nismo opečeni, moramo zaščititi tudi svoje srce – da bo lahko dobro delovalo in vse naše organe oskrbovalo s krvjo.

Prav kri je tista, ki ji moramo nameniti posebno pozornost. Zaradi neprimerne prehrane, pitja premalo (in premrzle) vode in nepravilnega življenjskega sloga se naša kri začne gostiti. Bolj ko je kri gosta in viskozna, večje težave ima srce pri črpanju in prenašanju krvi. Srce je mišica, zato ga črpanje goste krvi bolj utrudi in dodatno segreva. Dolgoročno to lahko pripelje do velikih težav, celo do infarkta.

Pozornost velja nameniti težavam, kot so:

– zatekanje in občutek težkih nog (predvsem poleti),
– težave z ožiljem,
– rdečica,
– srčne palpitacije,
– tesnobnost,
– povišana raven holesterola v krvi,
– hitra zadihanost,
– čezmerna telesna teža.

Če poleg tega poleti težko prenašate vročino in se zelo znojite, so to simptomi, ki nakazujejo na energetski manko srca, zato je prav, da v poletnih mesecih upoštevate nekaj preprostih, učinkovitih in telesu prijaznih nasvetov. Spodnji ukrepi bodo delovali od znotraj in se zrcalili navzven z zdravjem, dobrim počutjem in veliko energije.

Poleti iz prehrane izločite izdelke, ki gostijo kri in povzročajo presežek sluzi, s čimer obremenjujejo organizem. Če imate nekatere ali večino zgoraj naštetih simptomov, poleti v celoti črtajte uživanje pšenice, saj izredno gosti kri in povzroča presežek sluzi v telesu.

Povsem se odpovejte kruhu, vsem pekovskim izdelkom in belim testeninam oziroma beli moki. Takoj se boste počutili bolje, imeli boste več energije in ne bo vam več tako vroče.

iz prehrane izločite še:

– sladkor – izjema so zdrava sladila, ki pa jih uživajte le do 9. ure,
– kruh – ker vas bo napihoval in zasluzil,
– mrzle pijače – ne pijte mrzlih pijač in pijač z dodatkom ledu,
– mrzlo hrano – ne jejte hrane, ki ste jo ravnokar vzeli iz hladilnika,
– sladkane pijače,
– večerja naj bo zelenjavna in ne po 19. uri,
– polnovredna žita (proso, kvinoja, pira …) uživajte le do 15. ure.

Namesto tega dopoldne raje posezite po sezonskem sadju, ves dan uživajte veliko lokalno pridelane sveže sezonske zelenjave. Zlasti večerje naj vsebujejo izključno zelenjavo.

Pijte veliko tople vode ali vsaj vode sobne temperature, vendar po požirkih, da bo njena absorpcija v telesu maksimalna, s čimer bodo celice dobro hidrirane, ledvice manj obremenjene, kri pa ne pregosta. Vse to bo olajšalo delo srcu. Iz srca vam svetujem tudi uživanje zelenih smutijev (liter zelenega smutija na dan dela čudeže!).

Barva, ki je povezana z energijo srca, je rdeča, zato so rdeča živila še posebno blagodejna za srce, saj krepijo meridijan srca. Uživajte paradižnik, češnje, žafran, rdeči fižol, lubenice, rdeča jabolka, rdečo peso, redkvice, jagode, rabarbaro, rdečo lečo, rdeče datlje, čili.

Poleti si lahko privoščite tudi velike količine marelic, limon, breskev, kumar, brokolija, špinače, mete, kopriv in alg.

Kako si lahko še pomagate?

Poleg primerne prehrane, ki je temelj zdravja in dobrega počutja, si lahko pomagate tudi s koencimom Q10. To je odlično prehransko dopolnilo, ki bo prispevalo, da bo kri manj viskozna, posledično pa se bo krepilo oziroma razbremenilo tudi srce. Po štiridesetem letu starosti je priporočljivo »kolobarjenje« s koencimom Q10, in sicer od dva- do trikrat na leto: poleti, po božičnih praznikih in po veliki noči (to so prazniki, med katerimi navadno uživamo veliko sladkorja in pšenice).

Koencim Q10 je hranilo, ki ga srce uporablja za proizvodnjo energije. Dokazano je, da krepi srčno mišico in pomaga uravnavati krvni tlak. Poleg tega Q10 ubija proste radikale, ki šibijo srce, in omili težave z mišicami! Povrhu dinamizira (redči) kri. Raziskave kažejo, da bi se lahko z dodajanjem koencima Q10 – po tridesetem letu starosti začne njegova količina v krvi močno upadati – izognili tudi do 80 odstotkom primerov visokega krvnega tlaka in povišane ravni holesterola v krvi. Za vse, ki jemljejo zdravila proti visokemu krvnemu tlaku in/ali proti povišani ravni holesterola v krvi, torej statine, je dodajanje Q10 toliko bolj priporočljivo, saj je neželeni učinek statinov prav to, da niža raven koencima Q10. Če jemljete tovrstna zdravila, se pred začetkom jemanja Q10 posvetujte z zdravnikom.

Povzetek

Ves dan po požirkih pijte toplo vodo ali vsaj vodo sobne temperature. Zvečer jejte le zelenjavo, po 15. uri pa ne uživajte žit. Iz prehrane črtajte mlečne izdelke in pšenico, zdrava sladila pa uživajte le do 9. ure. S prehranjevanjem zaključite do 19. ure. Če imate tudi težave z ožiljem, si (vsaj poleti) za redčenje krvi pomagajte s koencimom Q10. Magnezij pa je mineral, ki ga priporočam prav vsem – vsaj kot občasno kuro. Ne pozabite na zdrave maščobe in omega 3 (najbolje z DHA- in EPA-verigami iz alg), ki delujejo protivnetno.

Predvsem pa uživajte življenje, napisane nasvete pa vzemite kot spodbudo za pozitivne spremembe na poti v zdrav življenjski slog, ki vam bo prinesel boljše počutje in več energije. Ne pozabite, da smo del narave, zato je prav, da sledimo ritmom letnih časov in ritmu svojega telesa. Največja energijska dejavnost srca poteka med 11. in 13. uro – opazujte, kako se takrat počutite in kaj vam sporoča vaše srce!


Pridružite se nam na delavnici Naravne rešitve za močno srce, kri in ožilje in spoznajte katere rastline pospešijo obtok, redčijo kri, izboljšajo hemoglobin, zmanjšajo vnetja, delujejo na tlak ali maščobe in na katere dele krvožilnega sistema delujejo.

Prejšnji članekMarmelade in kompoti z manj sladkorja
Naslednji članekBoleče noge poleti?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj