Marmelade in kompoti z manj sladkorja

2069
/Volumes/Backup/jpgs_foodmarket_06/.DSC_0418.jpg

V poletnem času, ko je raznovrstnega sadja v izobilju, se radi lotimo kuhanja marmelad in kompotov. Pri tem pa je večno vprašanje, koliko sladkorja uporabiti, da se marmelade in kompoti ne bodo pokvarili, hkrati pa ne bodo presladki.

Obstajajo trije triki, s katerimi lahko zmanjšamo količino sladkorja, in sicer tudi pri shrankih iz kislega sadja, kot je npr. ribez:

– Kislo-trpke okuse lahko omilimo s kančkom soli. Tako lahko potem uporabimo tudi manj sladkorja, saj bo sol okrepila okus, slanosti pa ne bomo okusili.

– Uporabimo zares zrelo sadje, ki ima več sladkorja. To je najlažje, če imamo svoje domače sadje, ki ga lahko sproti preizkušamo in poberemo, šele ko je dovolj sladko.

– Namesto več sladkorja uporabimo začimbe, ki skoraj vse po vrsti učinkujejo močno antimikrobno in torej delujejo kot konzervans, poleg tega pa okrepijo sladki okus sadja. Začimbe pa uravnavajo tudi dvig sladkorja v krvi, zato jih je tudi s tega vidika pametno uporabiti.

Katere začimbe uporabiti za sladke shranke in kako, je Sanja Lončar predstavila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Več o začimbnih kombinacijah (tudi) za sladke shranke, lahko preberete v knjigi Ščepec ustvarjanja.

Prejšnji članekŠolanje na domu – kako se pripraviti na zaključne izpite
Naslednji članekKako okrepimo srce ob pomoči TKM?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj