Boleče noge poleti?

feet lying in hammock resting in summer outdoors

Običajno nimate težav z venami, ko pa se začne vroče poletje, vas presenetijo utrujene, težke, otečene ali boleče noge? To je lahko opozorilni znak težav z venami. Kako si pomagati?

Zakaj se šibkost ven pokaže prav poleti?

Razlog, da se težave z venami pokažejo prav v poletnem času, se skriva predvsem v termoregulaciji telesa. Žile namreč sodelujejo pri uravnavanju telesne toplote. Za optimalno delovanje telesa je potrebna stalna telesna temperatura. Kadar se telo preveč segreje, se ohlaja tudi tako, da vročo kri iz notranjosti oziroma središča telesa preusmeri v površinske (podkožne) žile, torej tudi v vene. Te se razširijo, zato so poleti tudi vidnejše. Tako se kri oziroma telo s prenosom toplote s površine telesa v okolico ohlaja.

To seveda le še poveča obstoječe težave z venskim ožiljem. Razširjenost ven zaradi vročine lahko dodatno ošibi tonus njihovih sten. S slabšanjem tonusa venskih žil pa se dodatno poslabša pretok venske krvi, kar se kaže v obliki oteklih gležnjev in goleni ter težkih, utrujenih in bolečih nog.

Tovrstne težave se navadno pokažejo na obeh nogah. Če nenadoma oteče le ena noga, gre lahko za krvni strdek v venskem ožilju – v takem primeru je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Zakaj najbolj trpijo prav vene nog?

Vzrok je v gravitaciji. V nasprotju z arterijami, ki poganjajo kri od srca navzdol, v smeri gravitacije, morajo vene kri potiskati navzgor, proti srcu, torej v smeri, ki je nasprotna gravitaciji. Največje breme premagovanja gravitacije nosijo prav vene nog, saj so najbolj oddaljene od srca. Zato ni presenetljivo, da se v primeru šibkosti ven in njihove dodatne obremenitve v vročih dneh težave najprej pokažejo prav pri njih.

Opozorilni znak težav z venami

V nasprotju z arterijami stene ven nimajo debele plasti mišic, ki bi s krčenjem potiskale kri po njih. Opremljene so le z zaklopkami. Zaklopke so kot nekakšna jadra, ki štrlijo iz sten ven v njihov lumen in preprečujejo, da bi kri polzela po žili navzdol. Pri potiskanju krvi navzgor venam pomagajo tudi mišice nog in dihanje.

Da zaklopke delujejo optimalno, morajo dobro tesniti, to pa je mogoče le, če so žilne stene zdrave oziroma v dobrem stanju. Če je tonus stene venske žile šibek, se tudi venske zaklopke slabše prilegajo. Na to, da s pretokom venske krvi ni vse v najboljšem redu, nas poleti opozorijo utrujene, težke, otekle in boleče noge. Zaradi vročine so vene še bolj obremenjene, njihovo slabše delovanje pa je opaznejše.

Tovrstnim opozorilom se je treba resno posvetiti, saj se utegne stanje v prihodnje še poslabšati. Tako lahko sprva blage težave prerastejo v hujše, kot so boleče, utrujene, otekle noge čez vse leto, vidne krčne žile in celo nevarno lokalno vnetje vene. Vnetje prepoznamo po močni, lokalno omejeni bolečini, oteklini, rdečini, občutku pritiska in vročine ter otrdelosti vene.

Kaj storiti?

Čeprav lahko težave s šibkostjo ven sprva nastopijo le poleti, je v izogib njihovemu napredovanju smiselno čim prej poiskati in odpraviti vzroke.

Mednje spadajo:

– kronična dehidracija,
– prehrana, ki zakisa in zastruplja telo ter vodi v telesna vnetja,
– tiha kronična vnetja,
– obremenjenost telesa s toksini,
– nošenje tesnih hlač/kril, ki ovirajo pretok venozne krvi,
– debelost,
– telesna nedejavnost,
– kronični stres,
– zaprtje,
– jemanje hormonske kontracepcije in nekaterih drugih zdravil,
– kajenje,
– pretežno sedeče/stoječe delo,
– naprezanje z dvigovanjem težkih bremen (tudi dvigovanje uteži v fitnesu!),
– neprimerna obutev (visoke pete) …

Nekaj idej za poletno krepitev ven smo že zapisali, dodatno pa jim lahko pomagate, če boste sledili naslednjim napotkom.

Bodite telesno dejavni

Vene so shramba krvi, v kateri se v mirovanju nahaja približno 64 odstotkov krvi. Če smo telesno nedejavni, so vene nenehno nabito polne krvi. S telesno dejavnostjo boste pripomogli k prerazporejanju krvi po telesu in posledično k razbremenitvi ven.

Skrbite torej, da boste vsak dan telesno dejavni – privoščite si sprehod, lahen tek, plavanje ali kako drugo telesno dejavnost (lahko tudi vaje za mišice nog, sploh če veliko sedite ali stojite), ki bo pomagala venskim žilam potiskati kri. Venska kri se namreč skozi zaklopke učinkovito premika navzgor, ko se mišice nog krčijo in pritiskajo na vene. Takrat se venske zaklopke odprejo in spustijo kri navzgor.

Vseeno pa se izogibajte dejavnosti v najtoplejšem delu dneva in na vročem soncu!

Spočijte noge

Čez dan pretok krvi po venah občasno olajšajte z dvigom nog nad višino srca. V pozitivnem vplivu gravitacije na vene uživajte približno dvajset minut.

Ozavestite dihanje

Zlasti v stresnih obdobjih se pogosto zgodi, da zadržujemo dih ali pa je naše dihanje plitvo. Ker tudi sproščeno dihanje pomaga poganjati kri po venah, je koristno večkrat na dan preveriti, kako dihamo, in dihanje po potrebi korigirati.

Skrbite, da se v vročih dneh ne boste pregreli

V vročem delu dneva se zadržujmo v senci ali v hladnih notranjih prostorih. Poskrbimo, da pijemo dovolj vode. Če se gibljemo po vročem soncu, telo zaščitimo z dolgo, ohlapno obleko in s pokrivalom. Skrbimo, da se po pregretju telesa čim prej ohladimo. To dosežemo s prhanjem s hladno vodo, plavanjem ali hladno nožno kopeljo (z dodatkom soli, izvlečka mete ali žajblja). Pretok krvi po venah pospeši tudi knajpanje.

Izboljšajte tonus ven z divjim kostanjem

Escin, zdravilna učinkovina v izvlečku divjega kostanja, spada v kategorijo redkih naravnih zdravilnih učinkovin, ki jih resno upošteva tudi uradna stroka, saj ga uradno opredeljujejo kot venoaktivno zdravilo za zdravljenje kronične venske bolezni. Venaforce Alfreda Vogla v dnevnem odmerku vsebuje standardizirano količino zdravilnega escina, s katerim dokazano dosežemo terapevtski učinek. Deluje protivnetno, blaži otekline, krepi tonus venske stene in tako učinkovito pomaga vsem, ki trpijo zaradi utrujenih, oteklih, težkih ali bolečih nog. Delovanje zdravila je primerljivo z uporabo kompresijskih nogavic, ki v poletni vročini niso ravno prijetna oblika pomoči venam. Učinki jemanja tega pripravka so lahko zaznavni že po dnevu ali dveh.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Pripravka iz divjega kostanja
6 idej za poletno krepitev venskega ožilja

Prejšnji članekKako okrepimo srce ob pomoči TKM?
Naslednji članekPripravka iz divjega kostanja
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj