Je res vse v genih?

Japonski znanstveniki so ugotovili, da je za krajše življenje moških kriv gen Rashfr1. Ta jim sicer omogoča, da razvijejo večje in močnejše telo kot ženske, vendar je na ta račun njihovo življenje krajše.

Tako je vsaj pokazala raziskava, opravljena na miših, vendar znanstveniki menijo, da podobno velja za vse sesalce. Torej nam je narava namenila približno enako vrečo energije, le da ženske, vsaj če gre verjeti tej teoriji, svojo »hrustamo« počasneje, zato zdrži dlje.

Preden vso odgovornost zvalimo na podedovane gene, si je smiselno ogledati, kako se formirajo. Epigenetika ugotavlja, da geni niso nespremenljivi betonski bloki. Prav nasprotno: živi so, odzivajo se namreč tudi na vse naše izkušnje in spoznanja. So le klaviatura, na kateri lahko izvajamo različno glasbo, zato ima tudi dolžina moškega življenja zagotovo več opraviti z moškim življenjskim slogom kot z gensko dediščino.

Težava ni v telesu, ampak v »načinu vožnje«

Če smo že pri avtomobilskih prispodobah, je prav zanimivo, koliko potrpljenja, pozornosti in natančnosti premore večina moških, ko gre za vzdrževanje kondicije njihovega avtomobila, motorja ali kakega drugega jeklenega konjička – in kako malo pozornosti namenjajo gorivu, ki ga uporabljajo za pogon svojega telesa. Če bi povprečni moški o maščobi, ki jo uživa, vedel vsaj toliko kot o motornem olju svojega jeklenega konjička, bi bila statistika srčno-žilnih bolezni zagotovo drugačna.

Po petnajstih letih in več kot tisoč predavanjih na različnih koncih države lahko rečem, da je bilo samo dvakrat med občinstvom petina moških. Praviloma jih je le za vzorec, pa še ti pogosto le »pripeljejo« svojo boljšo polovico, ki jo zanima, kako po naravni poti ohraniti ali si povrniti zdravje.

Kar 85 odstotkov tistih, ki berete te vrstice, ste ženske – razen če boste zdajle svojemu dragemu porinile v roke to besedilo, ker »to pa res mora prebrati«.

Moški na svoje telo večinoma gledajo kot na stroj, ki mora delovati, servisirali pa ga bodo le, če bo kaj »zaribalo«. Zato lahko moškemu praviloma postrežemo čaj, prehransko dopolnilo ali kako »preveč« zdravo živilo samo takrat, ko nam zaradi hudih težav, ki so ga prizadele, »ne more uiti«.

Moč ali prožnost?

Pred leti sem v gozdu opazovala hraste in breze. Rasli so na isti podlagi, hranilo jih je isto sonce, napajal enak dež, a so vseeno imeli povsem različni načeli preživetja. Breza je bila videti vsa krhka in brez moči, hrast pa je bil s svojimi trdnimi vejami, ki jih niti veter ni mogel zanihati, ves mogočen. In če veja ne more nihati, jo bo močan veter ali večja snežna obremenitev preprosto polomila.

Hrast in breza sta zame utelesitvi moškega in ženskega načela in hkrati dokaz, da je na dolge proge prožnost modrejša od trdnosti.

Prav zato, ker ženske nikoli niso mogle staviti na moč, so morale razviti številne mehanizme za hitro prilagajanje novim okoliščinam. Časa, energije in zdravja niso porabljale za kljubovanje.

Velika telesna moč številne moške zapelje v pretirano izrabljanje svojih moči, saj situacije poskušajo reševati »z mišicami«, moč pa uporabljajo tudi za to, da bi bilo za vsako ceno vse »po njihovem«. Če ni, trpijo jetra in srce, telo izgoreva v jezi ali poskusih, da bi se navzven kazali drugačni, kot so v resnici. Rezultat – prehitro praznjenje zalog vitalnosti in hitrejše propadanje telesa. Bomo za to res krivili izključno gene svojih staršev?

Telo uničuje predvsem razum!

Bolj ko je razum tog, bolj škoduje telesu, pri čemer je vseeno, ali gre za žensko ali moško telo. Bolj ko zmanjšamo svojo pomembnost, bolje ko se naučimo sprejemanja, sočutenja in sodelovanja, lažje bomo prisluhnili potrebam telesa, daljša bo naša življenjska doba in bolj izpolnjeno naše življenje.


Dodajamo še nekaj zabavnih posnetkov, ki prav tako odgovarjajo na vprašanje, zakaj moški ne živijo dlje. Oglejte si jih, nasmejte se in hkrati pomislite, koliko daljša bi bila življenjska doba moških, če svojega telesa ne bi uporabljali za nenehno testiranje meja svojih zmogljivosti. Kako dolgo bi uporabljali avto, če bi ga nenehno silili v rdeče obrate? Kako dolgo trajajo gume ob nenehnih maksimalnih pospeških in divjem zaviranju?

Prejšnji članekHruškov smuti s svežo limonsko travo
Naslednji članekČrna lepotica za moške težave

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj