Črna lepotica za moške težave

Medicinal plant Nigella sativa, black caraway, also known as black cumin, nigella

O močeh črne kumine pogosto govorimo. Arabci jo imenujejo tudi Alahov blagoslov, o njej pa pravijo, da naj bi pozdravila vse razen smrti.

V času, ko nas najbolj skrbi virus, ki grozi pljučem, je črna kumina, predvsem njeno olje, odlično krepčilo za izboljšanje imunskega sistema. V ajurvedski medicini je v rabi za krepitev pljuč ter zdravljenje kašlja, bronhitisa, astme in oslovskega kašlja. Uživati jo je treba od 1- do 3-krat na dan po eno žličko, njeno olje pa vtirati v kožo na prsih in vratu.

Sodobna medicina pritrjuje, da ima črna kumina zdravilne moči, v farmaciji pa so že patentirali številne snovi, ki so jih izolirali iz te rastline. Potrjeni patenti se nanašajo na krepitev imunskega sistema, zdravljenje alergij in astme, zdravljenje raka in preprečevanje neželenih učinkov kemoterapije, zdravljenje glivičnih in bakterijskih okužb, kožnih vnetij, ran, bolečin in hemoroidov.

Poleg tega je črna kumina ena od rastlin, o katerih smo pri pripravi knjige Ščepec védenja našli največ kliničnih študij in številke vseh omenjenih patentov. Številne od teh raziskav kažejo, da je črna kumina koristna pri astmi, alergijah, povišani ravni holesterola v krvi, diabetesu, preprečevanju kapi, dobrodejno pa deluje tudi na živčevje, hormone in jetra.

Presenetljivo, toda čeprav črna kumina ne vsebuje hormonov, zelo uspešno odpravlja hormonske težave, ne glede na spol. Še zanimivejša je inteligenca te rastline, ki vedno ve, kaj mora pri komu urediti. Tako pri doječi materi poveča izločanje mleka, pri drugih ženskah pa ne. Moški z njo hitro dosežejo dvig ravni testosterona, to pa vpliva na povečanje mišične mase, prispeva k lažjemu hujšanju, preprečuje izpadanje las, dviguje kognitivne zmogljivosti in povečuje libido.

Olje črne kumine v telesu deluje tudi varovalno, saj preprečuje neželene učinke nekaterih zdravil. Znanstveniki se še posebno posvečajo preučevanju njenega varovalnega učinka na ledvice v času, ko smo prisiljeni jemati antibiotike, saj jih ti zelo obremenjujejo.

Zveni skoraj pravljično, toda za merljive učinke nam ni treba zaužiti več kot 2 do 3 g semen oziroma nekaj žličk olja črne kumine na dan.

Ker črna kumina zelo koristi koži, obenem pa preprečuje nastanek vnetij in okužb, je uporabna tudi kot moško negovalno kozmetično sredstvo. Ker je njeno olje zelo močno in bi nas ob njegovi uporabi pekla koža, ga je priporočljivo razredčiti s kakim drugim negovalnim oljem (sezamovo, kokosovo …).


Kako naredimo črno kumino okusno?

Izčrpne informacije o varni in učinkoviti uporabi črne kumine si preberite v knjigi Ščepec védenja, na tem portalu pa si lahko ogledate tudi video posnetek, v katerem je Sanja Lončar predstavila možnosti uporabe črne kumine.

Prejšnji članekJe res vse v genih?
Naslednji članekFermentiran žajbelj v vodnem kefirju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj