Dobre bakterije za brezskrbno poletje

Pred odhodom na poletni oddih je dobro poskrbeti, da bo telo v primerni kondiciji – tako navzven kot tudi navznoter. Če bi vedeli, kako močno je naše zdravje odvisno od nevidnih črevesnih prebivalcev, bi jim zagotovo posvetili resnično veliko pozornosti. Stanje naše črevesne mikrobiote namreč ključno vpliva na delovanje imunskega sistema, razpoloženja, količino energije, spomin in koncentracijo, prebavo, presnovo in še dolgo bi lahko naštevali.

Danes je znano, da v naših telesih prebiva na tisoče vrst mikroorganizmov in da je njihovo sožitje, ne le v črevesju, temveč v telesu nasploh, ključno za naše zdravje in dobro počutje. Vseh skupaj je 3- do 10-krat več kot naših celic in brez njih ne bi preživeli.

Črevesna mikrobiota kot prstni odtis

V našem črevesju domuje več kot 100 bilijonov mikroorganizmov in prav pestrost različnih bakterij in predvsem njihovo medsebojno razmerje je ključno za dobro presnovo in delovanje imunskega sistema. Vsak človek ima svojo sestavo črevesne mikrobiote, lahko bi rekli, da je tako unikatna kot prstni odtis. Na sestavo bakterij, njihovo medsebojno razmerje in število različnih sevov vplivajo starost, spol, življenjski slog, geografsko poreklo, okoljski dejavniki, pa tudi uporaba zdravil, predvsem antibiotikov. Ključno vlogo pri oblikovanju unikatne mikrobiote pa ima način prehranjevanja, saj prehrana zagotavlja hranila tako za nas, kot tudi za bakterije – dobre in škodljive.

Bolj raznolika in uravnotežena mikrobiota je tudi odlična zaščita pred neprijetnimi prebavnimi težavami, ki so pogosto neželene spremljevalke predvsem potovanj v oddaljene kraje. Dobre, blagodejne bakterije namreč preprečujejo, da bi škodljivi mikroorganizmi, ki pridejo v naše telo, poselili črevesje. Hkrati pa uravnotežena mikrobiota preprečuje, da bi se škodljive bakterije, ki živijo v črevesju, preveč razrasle.

Kako urediti ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami

Za pravo ravnovesje najlažje poskrbimo s pravilno prehrano: veliko zelenjave, sadja, vlaknin in fermentiranih živil. Izbirajmo ekološka in sezonska živila, ne uživajmo predelane hrane. Zelo hitro in enostavno lahko pravo razmerje bakterij dosežemo tudi z uživanjem večstopenjsko fermentiranega napitka z dodanimi efektivnimi mikroorganizmi (kot je npr. Multi EM ferment), s katerim si dnevno zagotovimo kar 20 milijard dobrodejnih bakterij!

Ravnovesje mikroorganizmov pa nima ključnega pomena le za prebavila, temveč za celotno telo. Takšen napitek je zato primeren tudi za zunanjo uporabo in odpravljanje vaginalnih vnetij.

Zunanja uporaba napitka z mikroorganizmi

Poleti je razdražena in srbeča koža pogost pojav. Da se hitreje zaceli ali pomiri v primeru odrgnin in prask, lahko površino kože namažemo z nekaj kapljicami Multi EM fermenta. Na enak način lahko pomirimo tudi srbečico zaradi pikov ali ugrizov komarjev in drugih žuželk. Napitek pa je primeren tudi pri raznih kožnih izpuščajih in v primeru atletskega stopala – glivične bolezni stopal.

Vas v toplih dneh skrbi telesni vonj?

Do neprijetnega vonja pod pazduho prav tako pride zaradi prevlade slabih bakterij. Če se s probiotičnim napitkom namažete ali pa ga na kožo nanesete s pršilko, bo pomagal uravnotežiti razmerje med slabimi in koristnimi bakterijami ter tako pripomogel k zmanjšanju neprijetnega telesnega vonja.

Vaginalna vnetja, ki pokvarijo dopust na morju

Mokre kopalke, bazeni in hrana, ki je na dopustu pogosto manj uravnotežena, kakšen koktajl preveč … Vse to vodi do večje možnosti za nastanek vaginalnega vnetja. Ker so tovrstne glivične okužbe kar trdovratne, nam lahko pokvarijo cel dopust. Fermentiran probiotični napitek z vzpostavljanjem primerne mikrobiote (ne le črevesne, ampak tudi vaginalne) glivične okužbe že preventivno preprečuje. Če je do glivične okužbe že prišlo, pa lahko v 50-odstotno mešanico Multi EM fermenta in vode namočimo tampon in vstavimo v nožnico. Po 3 urah uporabe ga zamenjamo.

Težave z zadahom?

Probiotični napitek vzpostavi pravo ravnovesje med škodljivimi in blagodejnimi bakterijami tudi v ustni votlini. Slabe bakterije, ki se nahajajo v ustih in zobnih žepkih so eden izmed razlogov za slab zadah. Da ga odpravimo, lahko 50-odstotno mešanico Multi EM fermenta in vode žvrkljamo po ustih – vsako jutro in vsak večer po umivanju zob. Mešanico lahko brez težav pogoltnemo, ni je potrebno izpljuniti.


Preberite tudi:
5 korakov za krepitev imunskega sistema
Koliko nas hrana zares nahrani, če naše telo ne vsrka hranil?
Najpogostejše napake pri krepitvi imunskega sistema
Kako okrepiti in ohraniti močan imunski sistem

Prejšnji članekNevidni sestavini hrane, ki jima moramo reči STOP
Naslednji članekHiperinflacija pred vrati?
Mjuša Krevs je magistrica inženirka prehrane in avtorica mnogih strokovnih člankov s področja zdrave prehrane. Ker verjame, da je zdrava prehrana temelj dobrega splošnega počutja in zdravja, si prizadeva stalno nadgrajevati svoje znanje, spremljati nova dognanja in jih deliti z bralci. Ker se prehranske navade najbolj oblikujejo že v času otroštva in mladostništva, se je Mjuša Krevs področje prehrane potrudila čimbolj približati tudi srednješolcem, ki jih je predmet »Prehrana« poučevala na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj