Nevidni sestavini hrane, ki jima moramo reči STOP

A tractor sprays a field of crops in East Sussex, England, UK.

Sporočilo za javnost – Ob svetovnem dnevu varnosti hrane

Ljubljana, 1. junij – Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo 7. junija, bo letos potekal pod sloganom “Varna hrana danes za zdrav jutri”. Z mislijo na boljši jutri se hrani posveča tudi projekt Our Food. Our Future, ki ga v Sloveniji vodi okoljska organizacija Focus. V sodelovanju s Pravično trgovino Slovenije bodo v juniju pripravili različne aktivnosti, s katerimi bodo opozorili na dve nevidni sestavini, ki se vsakodnevno znajdeta na evropskih krožnikih – to sta kršenje človekovih pravic in uničenje okolja. Če se vam zdi, da ti dve sestavini ne spadata na naše krožnike, se jim pridružite v akciji #feedthefuture, ki je namenjena sejanju semen za prihodnost in podajanju sporočil za bolj etičen in trajnosten prehranski sitem.

Večina hrane, ki jo kupujemo v supermarketih, vsebuje dve nevidni, a zelo škodljivi sestavini: kršenje človekovih pravic in uničevanje okolja. Delavci so izkoriščani, mali proizvajalci razlastninjeni in izseljeni, gozdovi posekani, voda onesnažena, živalske in rastlinske vrste izumrle, pesticidi uničujejo naravo. Vse to pride do naših krožnikov prek globalnih oskrbovalnih verig. Svetovni prehrambeni sistem nadzirajo velike korporacije in verige, ki želijo povečati svoj dobiček.

»Ob zavedanju problema kršenja človekovih pravic in uničevanja okolja smo lačni pravičnosti. V okviru projekta Our Food. Our Future bomo poti do pravičnejšega prehranskega sistema iskali skupaj z mladimi, ob tem pa upoštevali dejstva iz raziskav, pokazali s prstom na odgovorne in se zavzemali za oblikovanje boljše zakonodajne ureditve tega področja,« namen projekta oriše vodja projekta v Sloveniji in predsednica organizacije Focus, mag. Živa Kavka Gobbo.

Vseevropska akcija #FeedTheFuture – nahrani prihodnost

Svetovni dan varnosti hrane bosta Focus in Pravična trgovina Slovenije obeležili z vseevropsko akcijo #FeedTheFuture – nahrani prihodnost. K njej vabijo vse, ki vam je mar za krivice našega svetovnega prehranskega sistema. Prihodnost zasadite in nahranite tako, da:

  • Posadite poljubno seme (zaželeno, da je hrana za ljudi ali čebele in metulje).
  • Fotografijo ali video zasaditve objavite na enem od družbenih omrežij.
  • Dodajte vaše osebno sporočilo, katero nevidno sestavino želite odstraniti z vašega krožnika.
  • Označite #FeedTheFuture in @FutrZaJutr.
  • Spremljate družbena omrežja Futr za Jutr – informativna, radovedna, zabavna.

Eden ključnih ciljev projekta Our Food. Our Future je krepitev vloge mladine v Evropi, da se zavzame za trajnostne verige preskrbe s hrano, ki spoštujejo pravice delavcev migrantov in zmanjšajo podnebne spremembe, lakoto in revščino kot ključne gonilne sile migracij. V ta namen je bil na različnih družbenih omrežjih ustanovljen profil Futr za Jutr, katerega idejna vodja je Živa Lopatič iz Pravične trgovine Slovenije. Na njem Ajda, študentka Biotehniške fakultete v Ljubljani raziskuje in se skupaj z mladimi in v sodelovanju s strokovnjaki loteva izziva, kako se čim bolj trajnostno prehranjevati. Ob tem pa ostati v okviru povprečnega študentskega “budgeta”. Skupaj s sledilci profila Futr za Jutr se trenutno oblikuje sezonski tedenski jedilnik, na katerem bodo kakovostne, a cenovno dostopne sestavine, pakirane v povratno embalažo ali celo brez nje ter pridelane lokalno, ekološko in/ali pravično.

O nevidnih sestavinah v hrani in človeških obrazih podnebnih sprememb – na letošnjem Festivalu migrantskega filma

V okviru Festivala migrantskega filma 2021 bo Focus sodeloval pri organizaciji dveh dogodkov, ki bosta osvetlila skrite stroške obstoječega gospodarskega modela in prehranskega sistema. Filmske projekcije in pogovori z zanimivimi sogovorniki bodo prikazali povezave med trenutnimi ekonomski modeli, prehrambenim sistemom, lakoto, migracijami, podnebnimi spremembami in uničenjem okolja.

Samo sistemska sprememba bo popravila prehranski sistem!

Trenutni prehranski sistem zaradi svoje nepravičnosti in škodljivosti kliče po korenitih sistemskih spremembah. Odpraviti moramo trenutna neravnovesja moči v svetovnih dobavnih verigah. Človeška življenja in okolje morajo ščititi boljši zakoni in velika živilska podjetja vzdolž dobavne verige morajo odgovarjati za svoje kršitve in uničenje okolja. Zato bomo še to poletje za mizo skupaj posedli oblikovalce politik, ki imajo vzvode moči, da obstoječe stanje spremenijo.


Kontakt:
mag. Živa Kavka Gobbo (Focus), vodja projekta ‘Our Food. Our Future’ v Sloveniji: [email protected], 01 515 40 80
Živa Lopatič, vodja pravične trgovine v Sloveniji: [email protected] , 041 352 075

Več informacij o Projektu Our Food. Our Future:

Our Food. Our Future – We are hungry for Justice

Družbena omrežja za mlade- Futr za jutr (v SLO):
Instragram (FutrZaJutr): https://www.instagram.com/futrzajutr/
Facebook (@FutrZaJutr): https://www.facebook.com/FutrZaJutr/
Youtube (Futr za Jutr): https://www.youtube.com/channel/UCCQz0ogjZ6U-GivUka6VoGw
Podcasti (Futr za Jutr): https://open.spotify.com/show/6UPdaqsFDknTdtj8i6uN8g
O Svetovnem dnevu varnosti hrane (Svetovna zdravstvena organizacija, v ANG): https://www.who.int/news-room/campaigns/world-food-safety-day/2021
Festival migrantskega filma: http://www.fmf-slovenija.si/spremljevalni-program-2021/

Prejšnji članekOdprto pismo Iniciative slovenskih zdravnikov o poročanju o neželenih stranskih učinkih cepiv
Naslednji članekDobre bakterije za brezskrbno poletje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj