Bo vrtnarjenje prineslo veselje ali bolečino?

1007

Če se po zimskem spancu odpravljate na vrt, boste verjetno že po dveh dneh dobili »račun« za pretiravanje. Kako narediti več – brez bolečin in obrab?

Milo vreme in skoraj topla tla kar vabijo, da letos z vrtnimi opravili začnemo veliko prej kot običajno. Nekateri imajo že vse pripravljeno, drugi ravnokar začenjajo priprave. Narava je morda pripravljena – kaj pa naš hrbet, mišice, kolena?

Če z obremenjevanjem mišic le malce presežemo svoje trenutne telesne moči, jih to krepi. Če pa svoje meje krepko presežemo, resda opravimo delo, vendar se telo že naslednji dan oglasi z vnetjem. Kaj se zgodi? Mišična vlakna se zaradi preobremenitev trgajo, celice ne morejo več zajemati sape in preklopijo na anaerobni program, v tkivih se kopičijo kisline, vse skupaj pa se konča s tem, čemur navadno pravimo »muskelfiber«.

Ko je vnetje tu, protibolečinska sredstva pomagajo predvsem tako, da dogajanje v telesu čutimo v manjši meri, kot bi ga sicer, vendar ustvarjene škode ne morejo »izbrisati«. Zato si raje oglejmo, kaj lahko storimo, da do vnetja in poškodb sploh ne bi prišlo.

»Kolobarite« z gibi

Do preobremenitve pride, kadar dalj časa obremenjujemo iste mišice. Namesto da eno uro okopavate in eno uro grabite, bo škoda veliko manjša, če boste pet minut grabili, pet minut prenašali listje, potem prekopali še eno gredico, vmes pa si vzeli pet minut, da boste izpulili trajne plevele in jih odnesli na kup. Potem začnite znova. Tako obremenjujemo različne mišice in nobene ne obremenimo čezmerno. Pomaga, če zavestno spreminjate tudi držo. Nekaj minut listje grabite od leve proti desni, nato nekaj minut v obratni smeri, zatem pa ga še nekaj minut grabite naravnost. Tako se naporno delo spremeni v dobro organizirano telovadbo.

Preprečite vnetja

Če mišice, ki bodo najbolj obremenjene, že pred začetkom »vrtne vadbe« namažete z oljem, tinkturo ali gelom arnike (Atrogel), bo pomagal preprečiti kopičenje mlečne kisline in vnetje. Po končanem delu se oprhajte z vročo vodo ali pa si privoščite savno. Tudi to prispeva k hitrejšemu odplavljanju kislih presnovkov iz mišic, s čimer preprečuje vnetje in bolečine. Zatem najbolj obremenjene mišice še enkrat namažite z oljem, tinkturo ali gelom arnike, lahko pa uporabite tudi magnezijevo olje.

Pospešite obnovo

Večina vas je že opazila, da lahko po večjih naporih – naj ste pohajali po hribih, smučali ali delali na vrtu – pride do krčev v nogah. Praviloma so krči dokaz, da telesu primanjkuje magnezija, s katerimi bi uravnavalo krčenje in sproščanje vlaken. Magnezij je tudi nujen »rezervni del«, s katerimi telo izvaja celična popravila in obnavlja poškodbe DNK, zato zlasti na začetku krepitve telesa potrebujemo več magnezija kot sicer. Tudi okorela ramena, v katerih se je začel kopičiti kalcij, ali trn v peti izzveni hitreje, če ima telo na zalogi več magnezija, s katerim lahko pravilno uravna delovanje kalcija. Koristno je uživati čim več različnih oblik magnezija, saj jih telo potrebuje za več kot tristo procesov.

Za obnovo sklepov, pretegnjenih mišic in vezi je treba priskrbeti tudi nekaj drugih »rezervnih delov«. Kot ste lahko brali v knjigi Naravne rešitve za bolečine, so za nemoteno delovanje fascij in ustrezno obnovo sklepov nadvse pomembni kolagen, hialuronska kislina in glukozamin. Večje obremenitve zahtevajo tudi večjo zalogo hranil. Najboljše je, če ta pridejo v telo, še preden začnete delati na polno, saj telo potrebuje nekaj časa, da okrepi zaspale sklepe in da tkiva, ki jih nismo obremenjevali, spet postanejo prožna.

Ne pozabite niti na podmazovanje – poskrbite za dovolj dobrih protivnetnih maščob (predvsem omega 3), vode in elektrolitov.

Prejšnji članekKalčki – rešitev na dlani!
Naslednji članekZakaj se kuža praska? Kako pomagati psu pri alergijah?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj