Kalčki – rešitev na dlani!

new green sprout growing on soil with sunshine

Narava nam že namiguje, kje se skriva največ energije.

Ste že kdaj opazovali, s kolikšno močjo kakor las tenka rastlinica odrine kamen ali težko prst? Ste vedeli, da so moč semen nekoč uporabljali v kamnolomih, in sicer tako, da so jih vsuli v razpoke, zalili z vodo … in kaleča semena so prelomila skale …

Kalčki, poganjki, mlade rastline in vršički so oboroženi z ogromnimi močmi, zato so tudi človeku v veliko pomoč za hitri pomladni zagon. Največ moči premorejo mlade žitne bilke (ječmenove, pirine, pšenične …). Zelo koristni so tudi vsi drugi kalčki, v katerih je obilo vitaminov, ki jih zgodaj spomladi še ni mogoče dobiti iz sadja in zelenjave.

Za hitro prečiščevanje jeter in krvi narava ponuja bližnjico v obliki klorofila. Ta molekula je zelo sorodna človeškemu hemoglobinu, zato jo zlahka uporabi za spomladansko prenovo rdečih krvničk. Najboljši viri klorofila so alga klorela, alga spirulina, klamatska alga, sokovi zelenih trav in nasploh vse, kar je intenzivno zelene barve.

Če so vaša jetra kot umazana gobica za pomivanje posode, bo »zelena kura« najhitreje očistila zamazanost in vam pognala kri po žilah. Seveda se bodo telesne tekočine lepše pretakale, če jim boste pomagali z več gibanja in uživanjem zadostnih količin vode.

Koliko hranil je v kalčkih?

Kdo bi si mislil, da že ena žlica kalčkov, telesu zagotovi več rudnin in vitaminov od sklede zelenjave.

Kalčki so zato najboljša oblika “hitre hrane”, ki si jo lahko privoščite.

Telo razkisajo, obnovijo zaloge dragocenih hranil, so lahko prebavljivi in jih sploh ni težavno pridelati! Zdaj je pravi čas za vrtnarjenje na kuhinjski polici.


Natančna navodila za vzgojo in uporabo različnih kalčkov najdete v priročniku Samooskrba v praksi.

Napotke in ekološka semena za kaljenje pa najdete na spletnem naslovu amarant.si.

Prejšnji članekSpomladanski divji zmešanček
Naslednji članekBo vrtnarjenje prineslo veselje ali bolečino?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj