Da »smrkavec« ne obleži še z vnetjem ušes

883
Mother giving daughter cough syrup on sofa at home

Svečke iz nosu so pri otrocih stalni spremljevalec. Sprva, ko sluzi še ne znajo izpihati, je čiščenje noska svojevrsten izziv, ki zahteva precejšnjo mero potrpežljivosti in – vztrajnosti. Namreč prav čist nosek pri malčkih lahko prepreči širjenje okužbe.

Ko mali junak prestopi prag vrtca, je nenehno v stiku z virusi. Kako  uspešno jim bo kljuboval, v veliki meri določamo kar starši z načinom življenja. Ali otrok prejme zadosti spanja, je vsak dan na svežem zraku in se lahko prosto giba, kaj se znajde na njegovem krožniku in v kozarčku, vladajo v družini mir, ljubezen, harmonija? Veliko faktorjev in prav vsak šteje. Tudi to, kako pogosto posegamo v otrokom mali organizem s sinteznimi zdravili. Imamo dovolj miru v sebi, si lahko vzamemo čas, zaupamo modrosti narave? Kar otrok med prebolevanjem tako pogostih prehladov potrebuje, je namreč prav to. Naš pristen in ljubeč stik z njim, veliko počitka, veliko crkljanja, naravna podpora organizmu. In ko vanj ne posegamo agresivno, se telo zelo hitro samo povrne v ravnovesje.

Številni otroci so nenehno »na antibiotikih«, razlogi za to pa niso vselej zares upravičeni. Velikokrat preprosto prehitro posežemo po tovrstnih zdravilih. Kaj se zgodi, ko se ujamemo v to zanko, vedo starši, ki se iz nje le stežka izkopljejo. Otrok je z antibiotikom resda hitro na zeleni veji, a njegovo zdravje kaj hitro zamaje že prvi rahel vetrič.

Je res kriv zamašen nos?

Pogosto zmotno mislimo, da so otroški prehladi povezani z zamašenim nosom. Vendar ta pri njih ni ključna težava. Večinoma ga sploh nimajo zamašenega, temveč le polnega sluzi, ki se izceja. Od tod torej svečka iz nosu! Bistvo pa ostaja očem skrito, namreč ključna težava pri »zamašenem« nosu je v resnici vneta in otekla nosna sluznica. Zato otrok težje diha skozi nos. Še več – otekla sluznica pomeni tudi zatekanje evstahijeve cevi – posledično pa se vname srednje uho. In že smo pri enem ključnih krivcev za uporabo antibiotikov pri otrocih.

So kapljice za nos edina pot?

Običajno težavo najraje rešujemo pri posledici. Ko torej vidimo zamašen nos, vanj kapljamo kapljice ali posegamo po nosnih pršilih.  To početje otrokom nikakor ni všeč. Če že zdravila, otroci zagotovo raje izberejo sirup. In imamo takšnega, ki je primeren že za otroke od 2. leta – Sinupret sirup za otroke iz petih zelišč, ki se od običajnih kapljic ali pršil razlikuje v tem, da obenem redči nosni izloček in preprečuje zgoščevanje sluzi ter protivnetno (zmanjša nabreklost otekle sluznice). Pri tem pa ne draži ali izsušuje nosne sluznice, saj ga otrok zaužije skozi usta. Če je antibiotik nujen, ga lahko uporabljate tudi sočasno, kar bo zdravljenje pospešilo.

Z začimbami nad vnetje ušes

Dejstvo je, da vnetje ušes nikakor ni prijetno stanje in da starši otroku želimo pomagati, ko trpi bolečine. A v kar 80% vnetje izveni v 2-3 dneh brez uporabe antibiotika.

Še več – tudi uradne smernice priporočajo 48- do 72-urno opazovanje ob hkratnem blaženju bolečine. Pri tem pa paracetamol zagotovo ni edina pot. Nepogrešljive začimbe za vneto uho so bazilika, čebula, česen in sivka. Kako iz njih ustvariti domača zdravila, je natančno navedeno v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.


Preberite tudi:
Eterična olja – naravna alternativa antibiotikom?
Zaščitimo otroke – podprimo sluznice dihal in imunski sistem
Naravne rešitve za smrkave noske

Prejšnji članek»Pa srečnega in zdravega …«
Naslednji članekUglašen mikrobiom je osnova za zdravje in energijo
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj