»Pa srečnega in zdravega …«

351

Bilance letošnjega leta ni preprosto opraviti v enem samem kratkem uvodniku. V številnih pogledih se počutimo oropani. Oropani zaupanja v številne svetovne organizacije, ki že dolgo več ne služijo temu zaradi česar so ustanovljene. Vajeti Svetovne zdravstvene organizacije sistematično in daleč od oči javnosti prevzemajo korporacije. Tudi Organizaciji združenih narodov ne kaže bolje.

Letos smo dobili še eno grenko potrditev, da ima človeško življenja ceno, ki je odvisna predvsem od tega, kje na planetu človek živi. Vsak dan mirno poslušamo, kako je bilo v Gazi v nekaj tednih ubitih več otrok, kot jih je umrlo v vseh drugih vojnah in spopadih hkrati, politiki, ki smo jim zaupali izražanje naših mnenj, pa so – »globoko zaskrbljeni«, »apelirajo«, »si prizadevajo« …

Nemoč politike na eni strani in moč narave na drugi res nista posrečena kombinacija. Letos smo dobili precej neposrednih lekcij, da lahko voda, toča ali ogenj povzroči več razdejanja kot vojne. Desetega oktobra je Evropska unija objavila stroške nevarnih nesreč – vreme nam vzame 3352 evrov na prebivalca na leto (v Sloveniji). (V Avstriji denimo ta znesek znaša 1600 evrov na prebivalca.) Na koncu to vedno plačamo mi, davkoplačevalci (in naši vnuki).

Paket predlogov novih uredb, s katerimi si korporacije želijo še neposredneje ugrabiti našo prehransko suverenost, pa je verjetno najslabše, kar nas lahko doleti. Težava je le, da nas ta trenutek to še ne boli, zato večina ljudi sploh ne vidi, da gre za nekaj že nevarnejšega od vojn in ujm.

Je sploh mogoče reči kaj spodbudnega? Seveda!

Ko umrejo upi, da bo naše težave rešil nekdo drug, končno zavihamo rokave in se dela lotimo sami. Prav to se dogaja na tisočerih koncih naše lepe dežele. Celo v zadnji vasi, ki jo obiščem, vidim, da je navadnim ljudem jasno, kaj morajo storiti. Protislovno, toda z dojemanjem stvarnosti imajo še največ težav intelektualci.

Namesto praznih puhlic, »igrač za en dan« in nezdravih slaščic otrokom raje podarite prihodnost!


Celotno številko december/januar 2024 lahko preberete v digitalni obliki v Arhivu tiskanih novic.

Prejšnji članekNove genomske tehnike?
Naslednji članekDa »smrkavec« ne obleži še z vnetjem ušes
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj