Naravne rešitve za smrkave noske

Oktober 2020 – Običajni sezoni gripe in prehlada se je to leto pridružilo še veliko okužb z novim korona virusom. In če smrkavi nosek še leto dni nazaj ni bil pretirana ovira za vstop v šolo ali vrtec, so se letos vzgojno-izobraževalne institucije podale v skorajda brezupno iskanje popolnoma zdravih otrok. Šole in vrtci so se vnovič zaprli, starši pa stojijo pred še večjimi izzivi. Kako poskrbeti, da otrok to zimo ne bo bolan? Bolnega otroka ne moremo oddati v varstvo sosedi, teti, novi varuški … In službe ne smemo izgubiti, vsaj dokler ta še traja …

Otroci s prazno kartoteko?

Še včeraj redkost, danes pa bo takšnih, ob pomanjkanju dostopa do zdravnika, vedno več. Kot smo lahko slišali, je zdravstveni sistem vnovič zaprl vrata vsem » nenujnim« posegom. Pod nujno se pri otrocih še vedno šteje obvezno cepljenje, ki se izvaja v sklopu preventivnih pregledov do dopolnjenega prvega leta starosti. Če otroku iz nosu curlja izven dogovorjenega termina za cepljenje ali je otrok starejši od enega leta, boste diagnozo skupaj z zdravnikom po telefonu določili kar starši. To z drugimi besedami lahko pomeni tudi to, da bo napačnih diagnoz v tem času več. Prav tako bo zdravnik iz previdnostih razlogov morda še hitreje predpisal antibiotik. Ko enkrat slišimo za vse črne scenarije, ki lahko sledijo neustrezni obravnavi prehladnih obolenj, se precej hitreje popnemo na vrtiljak ponavljajočih se otroških okužb …

Je antibiotik res nujen?

Včasih nedvomno je nujen in takrat smo lahko srečni, da živimo v času, ko si z njim lahko rešimo tudi življenje. Paradoks pa je v tem, da zaradi pretirane rabe, začenši pri otrocih, prihaja do prav nasprotnega učinka. Marsikdo umre zaradi prepogoste rabe antibiotika, ker ta takrat, ko bi ga zares potrebovali, lahko ne učinkuje. V Evropi zaradi tega vsako leto umre 25.000 ljudi. Prav gotovo ste tudi sami že slišali za koga, ki je dobro prestal operacijo, nato pa umrl zaradi bolnišnične okužbe, pri kateri antibiotično zdravljenje ni pomagalo.

Narava je za vsako težavo predvidela rešitev

Če prezremo začetne znake prehlada ali te napačno zdravimo (običajno to pomeni, da zaviramo naravne procese samozdravljenje organizma z antipiretiki, antitusiki ipd.), se prehlad čez noč lahko prelevi v pljučnico, bronhitis, vnetje ušes in podobno. Prav slednje je pri otrocih zelo pogosto. Kdor je izkusil bolečino ob vnetih ušesih, ne pomišlja prav dolgo, preden otroku ponudi antibiotik. A če bi ukrepali pravočasno, bi vnetje velikokrat lahko preprečili.

Otroku med okužbo predvsem pomagajmo, da jo bo njegovo telo hitreje in lažje premagalo. Zagotovimo mu dovolj vode in toplih napitkov in ga ne silimo s hrano, če mu ta ne tekne. Topla juhica bo najboljša izbira. Ponudimo mu napitke in hrano, ki jih nekoliko izdatneje obogatimo s protivnetno delujočimi začimbami, da bodo zavirale razrast virusov in bakterij. Posebej učinkovite so v kombinaciji s surovim medom. Kot lahko preberete v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke, se še kako splača pripraviti svoje medene pripravke s cimetom, ingverjem, česnom ali črno kumino.

Imunski sistem otroka lahko kar najbolje podpremo s kakovostnimi pripravki iz ameriškega slamnika. Pri tem je najbolje uporabiti registrirana zdravila, primerna za otroke, ki vsebujejo celo rastlino (vključno s korenino). Alkoholni izvleček iz cele, sveže rastline lahko pripravite tudi sami.

Prehlajen nosek je eden prvih simptomov prehlada in se ga sodobna medicina običajno loteva z dekongestivi, po domače kapljicami za nos. Vsi se jih spomnimo. Silno neprijetne so za jemanje, pa še okus ni po godu nikomur, zlasti otrokom ne. Ob tem se je treba zavedati, da imajo lahko tudi neželene učinke, ki jih otroku gotovo želimo prihraniti. Namesto njih lahko otroku po novem ponudite zdravilo iz petih zelišč v obliki sirupa s prijetnim okusom po češnjah. Gre za novo zdravilo iz družine Sinupret, ki je v Sloveniji že dolgo uveljavljeno ime pri lajšanju simptomov nahoda. Sinupret sirup je primeren že za otroke od drugega leta starosti. Kot pove že ime, zdravila otroku ne dajemo v nos, temveč ga otrok zaužije. Zdravilo redči gosto sluz, zato jo otrok lažje izpiha oz. mu jo starši lažje izsesajo, obenem pa deluje protivnetno, zato otrok lažje diha. Vse to v veliki meri preprečuje nastanek vnetja srednjega ušesa. Gre za uradno, registrirano in povsem naravno zdravilo, ki ga lahko starši brez recepta kupite v vsaki lekarni.

Želimo vam, da bi znali ohraniti notranji mir tudi v časih, ko nas obkrožajo le slabe novice. Narava te dni kaže prav nasprotno podobo. Ste opazili vse te čudovite jesenske barve? Naužijte se jih, ne glede na to, ali pada dež ali sije sonce. Odpeljite na sprehod svojega otroka in se veliko pogovarjajte. Oboje je najboljši zdravnik proti prehladu in vsem zdravstvenim tegobam nasploh.

Prejšnji članekCBD in Alzheimer
Naslednji članekVeliko pospravljanje možganov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj