Vitamin C – na dopust ne odhajajte brez njega!

Print of sunburn on the back of a woman. Print of brassiere on the female body after beach

Zakaj je dobro v popotniško lekarno spakirati tudi visoko biološko razpoložljiv vitamin C? Ker ščiti kožo medtem, ko »nabirate« vitamin D!

Kako pravilno do vitamina D?

Preudarno sončenje je nujno za ohranjanje splošnega zdravja. Ker sončni žarki spodbujajo lastno tvorbo vitamina D, lahko s preudarnim sončenjem učinkovito napolnimo tekom zime izpraznjene zaloge tega vitamina. Pomanjkanje vitamina D namreč ni povezano le s šibkostjo kosti (osteoporoza), ampak med drugim tudi s slabim delovanjem imunskega sistema (večjo dovzetnostjo za okužbe) in celo razvojem številnih avtoimunih obolenj (multipla skleroza, revma …).

Za potrebe »nabiranja« sončnega vitamina pa ni potrebno cele dneve poležavati na močnem soncu. Dovolj bo že 10-20 minut sončenja v času, ko je sonce najmočnejše (med 10. in 15. uro). V tem kratkem času izpostavite soncu čim večjo površino kože in sicer brez zaščitnih krem. Vseeno pa lahko v tem času z zaščitnimi kremami zaščitite obraz in ušesa, saj so dnevno izpostavljeni soncu in bolj problematični za razvoj kožnega raka. Pri občutljivih je lahko čas izpostavljenosti soncu tudi krajši, saj v tem času ne sme priti do pordelosti kože ali celo kožnih opeklin!

Ko ste za dnevno polnjenje zalog vitamina D poskrbeli, se preostali čas, ki ga nameravate preživeti na soncu ustrezno zaščitite.

Zakaj koža potrebuje tudi vitamin C?

Ker koža z izpostavljenostjo soncu troši v koži prisoten vitamin C, je dobro telo podpreti tudi z njim. Namreč, ko je koža izpostavljena soncu (UV-sevanju), v njej nastajajo številni prosti radikali. Vitamin C, ki je eden od najbolj zastopanih antioksidantov v koži, pa kožo pred oksidativnim stresom ščiti, saj »donira« elektron in s tem nevtralizira proste radikale. Ker izpostavljenost kože sončnim žarkom znižuje razpoložljivost obrambnega vitamina C v koži, ga je dobro redno uživati, da nam ga v vročih sončnih dneh ne bo primanjkovalo.

Raziskovalci pa vse bolj poudarjajo, da bi bilo dobro kožo zaščititi pred soncem ne le s sončnimi kremami, ampak tudi z nanosom antioksidantov (kot je vitamin C). Vitamin C (oz. geli, kreme …, ki ga vsebujejo) naj bi se na kožo nanašal po izpostavljenosti kože soncu.

Vitamin C pomiri sončne opekline

Mnogi smo že izkusili poletne prigode, ko se brezskrben, a nepremišljen oddih ob morju ali pa kje drugje (v hribih, na kolesu, ob ogledih mestnih znamenitosti … ) spremeni v nekajdnevno trpljenje.

Neprespanim nočem zaradi bolečin v opečeni koži, nevarno pordeli koži in kasnejšemu luščenju kože se seveda lahko izognemo z ustreznimi ukrepi – npr. pravočasnim nanosom naravnih zaščitnih krem ali olj za sončenje, lahkimi oblekami, ki pokrijejo telo, širokim klobukom in, ko je sonce nevzdržno vroče, umikom v globoko senco (samo senca dreves običajno ni dovolj!).

Ko je škoda že storjena, pa lahko pordelo in bolečo kožo hitro umirimo z liposomskim vitaminom C. Dr. Levy, eden od pomembnih raziskovalcev vitamina C in liposomov, v primeru sončnih opeklin poroča o učinkoviti uporabi posebne oblike vitamina C – liposomskega Altrient C. Ta sicer ni narejen za nanašanje na kožo (je oranžne barve in lepljiv), ampak ne glede na to deluje izredno dobro ob hudih sončnih opeklinah, meni dr. Levy, ko opisuje svojo dogodivščino z močnim soncem. Bolečina je po nanosu vitamina C na kožo izzvenela v eni uri, rdečica pa se je umirila preko noči.

Vitamin C v liposomski obliki dobro prehaja v globino kože, kjer med drugim nevtralizira zaradi UV-sevanja nastale proste radikale, umirja vnetje in pospeši regeneracijo poškodovanih tkiv. Ena od laboratorijskih raziskav je pokazala, da nanos vitamina C (v gelu, ki vsebuje 10 % vitamina C) na kožo za 52 % zmanjša pordelost kože, ki je posledica UVB-sevanja in za 40-60 % zmanjša poškodbe celic zaradi sončnih opeklin.

Vitamin C umirja alergije na sonce

Vitamin C ni le pomemben antioksidant, ampak je tudi zelo uspešen antihistaminik. Kot tak je zato dobrodošel tudi za blaženje alergijskih reakcij telesa, vključno z alergijami na sonce. Vitamin C namreč pomaga telesu pri umirjanju tvorbe histamina in pri njegovi razgradnji.

Histamin se sproža ob alergijah in povzroča neprijetne znake. Na koži to opazimo kot oteklino, rdečino, izpuščaje in srbenje. Z uživanjem pa tudi direktnim nanosom kakovostnega liposomskega vitamina C na prizadeto kožo poskrbimo, da telo hitro dobi veliko količino vitamina C, kar ga podpre pri umirjanju alergije.

Vitamin C preprečuje staranje kože in skrbi za mladosten videz

Znano je, da prekomerno izpostavljanje kože močnemu poletnemu soncu pospešuje staranje kože. Da bi lahko temu procesu uspešno kljubovali, vsaj tekom dopustovanja na vročem poletnem soncu poskrbite za večji vnos vitamina C. Ta pomaga kožo ščititi tako pred UVA- kot UVB-žarki. Prvi prodirajo tudi v globlje plasti kože in jih lahko poškodujejo. Povzročali naj bi staranje kože (med drugim poškodbe kolagena in elastina) ter lahko povečali možnost nastanka kožnega raka.

Staranje kože zaradi UV-sevanja lahko preprečimo tako, da pazimo, da koža na soncu ne pordi ali se opeče, ter s spodbudo obnove kolagena (link na članek Kolagen in koža). Vitamin C (preko kože ali zaužit) nam pri tem dokazano lahko pomaga.

Vitamin C lahko kateremu koli delu telesu uspešno dostavimo predvsem v liposomski obliki. Vitamin C zapakiran v maščobnem »mehurčku« namreč zlahka prehaja celične membrane. Takoj po zaužitju se kakovostna liposomska oblika vitamina C zato skoraj v popolnosti vsrka prek celičnih membran črevesja v kri (raziskave za Altrient C kažejo na 98-odstotno vsrkavanje). Od tu se vitamin C lahko učinkovito dostavi tja, kjer je nujno potreben.

Na takšno liposomsko dostavo vitamina C se zelo dobro odzove tudi koža. Neodvisna dvojno slepa raziskava z omenjeno liposomsko obliko vitamina C je pokazala, da uživanje takšnega vitamina C že v pičlih štirih tednih vidno poveča čvrstost kože in omili gube. 4-mesečno jemanje pa pokaže izjemne rezultate, pri čemer višji odmerki vitamina C delujejo močneje kot nižji. Tako se je pri skupini ljudi, ki je uživala po 1000 mg liposomskega vitamina C na dan, v štirih mesecih čvrstost kože povečala za 35 odstotkov, gube pa so bile plitvejše za 7 odstotkov. Ob uživanju 3000 mg liposomskega vitamina C na dan, pa se je čvrstost kože povečala za 61 odstotkov, gube pa so bile plitvejše za 13 odstotkov!


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Sonce požene kri po žilah
Poletno ohranjanje jin-jang razmerja črevesnega mikrobioma
Ura sonca na dan ne odžene zdravnika stran!

Prejšnji članekPonarejene »Griotte« čokoladke
Naslednji članekKolagen in koža

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj