Kolagen in koža

beauty concept skin aging. anti-aging procedures, rejuvenation, lifting, tightening of facial skin, restoration of youthful skin anti-wrinkle

Lepilo, ki drži skupaj prav vse v našem telesu, je kolagen. Brez njega bi dobesedno razpadli. Poleg številnih drugih nalog, ki jih opravlja, je nujen tudi za čvrstost in mladostnost kože. Kako lahko telo učinkovito preskrbimo z njim, saj vemo, da telesna proizvodnja upada že po 20. letu starosti?

Kaj je kolagen

Kolagen je, takoj za vodo, druga najpogostejša snov v telesu. 35 % telesnih beljakovin je kolagen. Sestavljen je iz aminokislin prolin, glicin, glutamin in arginin. Zaradi visoke koncentracije prolina in glicina je kolagen precej edinstvena beljakovina.

Poleg številnih pomembnih funkcij, ki jih opravlja v telesu, skrbi tudi za čvrstost in gladkost kože ter za njeno obnovo. Zato koža, kadar v telesu ni dovolj kolagena, izgubi prožnost, postane tanka, nagubana in uvela. Pojavi se tudi celulit. Če se vam že ob blagih udarcih na koži hitro narišejo modrice, je razlog za to prav tako lahko pomanjkanje kolagena. Mnogim pa se ob njegovem pomanjkanju pogosteje na koži pojavljajo tudi pajkaste žilice, ki so znak poškodb drobnih žilic – kapilar.

Poleg navedenega pomanjkanje kolagena zmanjša tudi sposobnost obnavljanja kože. To pomeni, da se bo naša koža ob pretiranem izpostavljanju soncu poleti postarala prej, kot če bi imeli kolagena potrebnega za regeneracijo kože dovolj.

Ker po 20. letu starosti sposobnost tvorjenja te beljakovine začne upadati, je treba telesu pomagati pri preskrbi z njo. Prav tako je smiselno čim prej opraviti z vnetnimi stanji v telesu, ker ta povečajo možnost za poškodbe kolagena. Ta pa posledično postane manj učinkovit pri opravljanju svojih funkcij.

Kako telesu dostaviti kolagen?

Čvrstost in zdravje kože mnogi poskušajo vzpostaviti od zunaj, z nanašanjem krem in tonikov s kolagenom. Ne vedo pa, da so kolagenske molekule prevelike, da bi jih koža sploh lahko vsrkala, zato je potrebe kože po kolagenu bolje zadovoljiti z uživanjem ustrezne hrane in/ali kakovostnih prehranskih dopolnil.

Kar zadeva prehranske vire kolagena, bi se lahko bolj zgledovali po prednikih, ki so uživali tudi dele živali, ki jih dandanes zavračamo, denimo kožo, vezi, tetive, kosti … Dober in še zdaj sprejemljiv vir kolagena je bio kokošja kostna juha, pripravljena tudi iz delov kokoši, ki bi jih sicer zavrgli. Da se lahko iz surovin izluži kar največ kolagena (skritega v želatinasti masi, ki nastane z ohlajanjem juhe), je treba juho zelo dolgo vreti na nizkem ognju – več ur, lahko pa tudi ves dan ali celo dlje.

Če se boste odločili za živalski vir kolagena, pa je priporočljivo, da so živali iz ekološke pašne reje, da ne boste skupaj s kolagenom zaužili še kopice ostankov škodljivih kemikalij ali drugih toksičnih snovi. Kosti namreč med drugim skladiščijo nevarni okoljski toksin kadmij. Znano je, da ta vodi v obolenja, kot sta osteoporoza ali osteoartritis.

Če nimate ne volje in ne časa za pripravo kokošje kostne juhe, lahko kolagen nadomeščate tudi s pomočjo kakovostnih prehranskih dodatkov, npr. s pripravki iz alg ali rib. Slednji je morda najboljša izbira, saj sodi med visoko biološko razpoložljive vrste kolagena in ga telo zlahka uporabi.

Ni vseeno, katero vrsto kolagena uživamo

Različic kolagena, ki jih naše telo proizvaja, je več (npr. kolagen tipa 1, 2, 3). Največ pa tvori kolagena tipa 1. Pri izbiri prehranskih dodatkov je zato dobro vedeti, iz katere vrste kolagena so ti proizvedeni, saj je s tem povezana tudi učinkovitost izbranega kolagena v telesu.

Kakovosten kolagen, ki se v telesu zlahka uporabi, je denimo morski kolagen (kolagen Peptan, ki je kolagen tipa 1 in ga najdete npr. v pripravku Collagen Complex). Je zelo podoben človeškemu kolagenu, zato se ob zaužitju zlahka razgradi na drobne peptide (gradnike) in se vsrka prek črevesja v telo, nato pa odpotuje tja, kjer je potrebna izgradnja kolagena (npr. v kožo). Ta tip kolagena se že v eni uri po zaužitju lahko zabeleži v tarčnem tkivu. Raziskave zanj med drugim potrjujejo, da izboljša elastičnost in hidriranost kože ter zmanjša videz gub.

Vitamin C spodbuja nastajanje kolagena

Pri izgradnji kolagena sodeluje več encimov, katerih delovanje je odvisno od vitamina C. Raziskave namreč poročajo, da vitamin deluje C kot kofaktor za encime hidroksilaze. Če vitamina C ni dovolj, je izgradnja kolagena lahko slaba, navkljub razpoložljivosti peptidov (gradnikov) za njegovo sestavo.

Uživanje vitamina C lahko zato bistveno izboljša nastajanje kolagena v telesu. Neodvisna raziskava učinka uživanja Altrient C na kožo, je pokazala, da uživanje liposomske oblike vitamina C že v pičlih štirih tednih vidno poveča čvrstost kože in omili gube. Še več, višji odmerki vitamina C so se izkazali za učinkovitejše kot nižji. Tako se je pri skupini ljudi, ki so uživali po 1000 mg vitamina C na dan, v štirih mesecih čvrstost kože povečala za 35 odstotkov, gube pa so bile plitvejše za 7 odstotkov. V enakem obdobju se je pri skupini, ki je uživala po 3000 mg vitamina C na dan, čvrstost kože povečala za 61 odstotkov, gube pa so bile plitvejše za 13 odstotkov.

Zaščitniki kolagena

Kožo in druge dele telesa, ki jih izgrajuje kolagen, lahko podpremo tudi z drugimi hranili, ki podpirajo splošno zdravje vezivnega tkiva. Ni namreč pomembno telesu le dostaviti gradnike za kolagen ali spodbuditi njegovo izgradnjo v telesu, dobro je tudi preprečiti, da bi se ta poškodoval.

Med zaščitnike kolagena med drugim sodijo bioflavonoid hisperidin, mnogi antioksidanti in glukozamin. Hisperidin je rastlinski pigment, pridobljen v glavnem iz citrusov, z antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi. Prispeva k ohranjanju kolagena v vezivnem tkivu in zmanjšuje vnetja, za katera vemo, da poškodujejo kolagen.

Antioksidanti, kot so izvlečki jagodičevja/češenj, grozdnih semen in borovega lubja, zmanjšujejo razgradnjo kolagena. Tudi šipek in rutin imata visoko antioksidativno vrednost. Za rutin je med drugim znano, da podpira krvni obtok ter zmanjšuje krhkost in prepustnost krvnih žil. Lahko je koristen pri pajkastih in krčnih žilah. Dobrodošel pa je tudi za zmanjšanje nagnjenosti k hitremu nastanku modric. Glukozamin tvori glikozaminoglikane ter preprečuje razgradnjo kolagena in nastajanje prostih radikalov itd.

Pri izbiri prehranskih dodatkov je zato dobro preveriti, ali že vsebujejo kaj od naštetega poleg kakovostnega kolagena tipa 1 (morskega kolagena) in vitamina C, saj takšni pripravki obenem skrbijo tudi za zaščito kolagena.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Kolagen – da bo naša hiša trdna
Vitamin C – na dopust ne odhajajte brez njega!

Prejšnji članekVitamin C – na dopust ne odhajajte brez njega!
Naslednji članekPoziv k javni razpravi in soočenju strokovnih stališč glede spopadanja z epidemijami
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj