Utrujenost, jeza in naša jetra

2764
concept of hand gesture for symbol of courage, power, conviction, union or impatience with both fists together for positive fighting communication and body language

Pozimi se radi malce umaknemo od sveta in si vzamemo več časa za počitek – to je zaželeno, vsaj če se držimo načel tradicionalne kitajske medicine (TKM).

Zimski umik v počitek je namreč skoraj nujen, saj nam pomaga negovati energijo ledvic, ki takrat potrebuje več podpore. Če si znamo pozimi vzeti čas za počitek in skrbeti za energijo ledvic, je to dobra popotnica za zdravo in energije polno pomlad, ko nastopi čas jeter.

Če smo pozimi svojo energijo preveč razdajali, se neprimerno prehranjevali ter premalo spali in počivali, se lahko zgodi, da se energija jeter spomladi, ko so po TKM dejavna prav jetra, ne pretaka pravilno, zato nastopijo težave, povezane z neravnovesjem energije v meridijanu tega organa, kar najprej in večinoma občutimo kot spomladansko utrujenost.

Razvijejo ali poslabšajo se lahko tudi druge težave, povezane z neravnovesjem »jetrne energije«, kot so poslabšanje stanja kože (luskavica, ekcemi, dermatitis …), seneni nahod, mastno lasišče in/ali prhljaj, mišične in sklepne bolečine, predvsem v predelu ramen in vratu, do težav pa lahko pride tudi na čustveni ravni.

Energija jeter je povezana s čustvom jeze, lahko tudi besa, zato utegnemo, če se energija jeter v telesu ne pretaka pravilno, spomladi občutiti več jeze, za katero včasih niti ne najdemo pojasnila. Neravnovesje jetrne energije pa se ne kaže le v obliki jeze, temveč tudi frustriranosti, razdraženosti, živčnosti in celo depresivnih stanj. Če energije jetrnega meridija­na ne uravnamo in še naprej povzročamo neravnovesje, se utegne položaj le še slabšati. Kadar energija ostane ujeta, se nabira in preprečuje optimalno delovanje telesa. Če se ta energija ne sprosti, lahko povzroči še večje težave, kot so migrene, ciste v prsih in drugje, prebavne težave in celo razvoj nekaterih jetrnih obolenj.

Energija se v jetrih in žolčniku (v TKM namreč nastopata skupaj) poveča prav spomladi, zato utegnemo v tem letnem času občutiti povečan stres, jezo in anksioznost. Če pa znamo to energijo pravilno uravnati ter sprostiti in okrepiti jetra, bomo lahko ta čas uporabili veliko koristneje: za ustvarjalnost, nove priložnosti in spremembe. Pomlad je zato idealen čas, da ta težka čustva s krepitvijo jeter spremenimo – z osredotočanjem na njihovo primerno gibanje v telesu in sproščanje.

Čustveno sproščanje energije lahko dosežemo na različne načine, vsak človek pa mora poiskati zase najprimernejši način. Predstavljamo nekaj metod, ki vam lahko pri tem pomagajo:

 • telesna dejavnost (delo ali šport),
 • izražanje čustev (prijatelju ali strokovno usposobljeni osebi),
 • pisanje dnevnika občutij,
 • jok in smeh,
 • meditacija in vizualizacija,
 • uporaba ustvarjalnosti za izražanje čustev.

Ne glede na metodo, ki jo boste izbrali, vedite, da izražanje čustev ohranja zdravje telesa in duha.

Ne smemo pozabiti niti na telesni vidik ohranjanja zdravja jeter, torej ob pomoči hrane, ki jo uživamo.

Izogibajte se mastni in težko prebavljivi hrani, procesiranim živilom in živalskim mlečnim izdelkom, zelo omejite tudi uživanje mesa (največ 1 do 2 obroka na teden) ter sladkorja in alkohola. Kavo izločite ali popijte le po eno malo kavo na dan; če je le možno, naj bo ekološka. Če imate več težav z jetrnim meridijanom, kavo popolnoma opustite. Uživajte čim več zelenjave, predvsem temno zelene listnate zelenjave in križnic, pa tudi grenčic, ki krepijo delovanje jeter.

Pomagate si lahko tudi z zelišči – za krepitev jeter je še posebno koristna medicinska goba čaga.

Čaga, adaptogena medicinska goba, ki je dobro znana tudi v tradicionalni kitajski medicini, velja za najmočnejši znani antioksidant na lestvici ORAC, zaradi izjemnih koristi za zdravje pa je znana tudi pod ljudskima imenoma božji dar in goba nesmrtnosti.

Njeno izjemno delovanje na imunski sistem so raziskovali v okviru številnih kliničnih študij, pri kate­rih se je zelo izkazala:

 • krepi imunski sistem,
 • umirja vnetja,
 • deluje na proste radikale,
 • uravnava stresni odziva telesa,
 • raziskujejo tudi njeno antikancerogeno delovanje.

Dodatni dokazi kažejo tudi na to, da deluje kot antimikrobik, saj vpliva na viruse, parazite in glive ter na toksične poškodbe in staranje. Ker deluje kot adaptogen, pomaga uravnavati odziv telesa na stres, zato je zelo blagodejna za vse, ki ste v povečanem stresu, obenem pa lahko poskrbi za dvig energije.

Vedno izberite standardizirane izvlečke čage, saj boste tako zaužili zadostne količine njene aktivne substance.

 

 

Prejšnji članekZmoremo? Seveda!
Naslednji članekSamooskrba je osnova za preživetje

2 KOMENTARJI

 1. Spoštovani,
  hvala za čudovit članek!!
  Že nekaj časa se odločam da bi kupila Izvleček Čage. A ne vem katera je dobra.
  V članku ste napisali: Vedno izberite standardizirane izvlečke čage. Kaj to pomeni???
  Mi lahko prosim svetujete od katerega proizvajalca in kje naj jo kupim, da bo res kvalitetna in učinkovita.
  Cene so namreč v Sanolaborju od 26 eur, na spletni strani Klepet ob kavi je pa čez 120 eur.
  Kako naj vem katera je res dobra in najbolj koristna.
  HVALA za odgovor.
  Lepo pozdravljeni!!

  • Pozdravljeni! Lahko vam priporočamo čago iz spletne trgovine http://www.or-ca.si, ki je zagotovo standardizirana na aktivne učinkovine, ki v kliničnih študijah kažejo merljive učinke. Verjetno je tudi kakšna druga, vendar o njih žal nimamo točnih podatkov. S standardizacijo se sicer določi fiksni delež aktivne učinkovine v izdelku, kar zagotavlja njegovo učinkovitost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj