Trpeti oblive ali sprejeti nadomestne hormone?

587

Obstaja tudi tretja pot.

V času, ko vsak samooskrbni Slovenc pobira svoje grozdje ali je na trgatvi pri prijateljih, se zdi, da smo o resveratrolu slišali že vse. Je močan antioksidant za ohranjanje našega srca in ožilja.

Ta polifenol, ki se naravno nahaja v lupini rdečega grozdja in korenini japonskega dresnika, je znan tudi po tem, da poveča občutljivost telesa na inzulin, kar zaviralno deluje na razvoj diabetesa. Ob tem pa zelo dobro podpira tudi naše možgane.

Ali veste, da ima resveratrol še eno, manj znano področje delovanja – urejanje težav v menopavzi?

Ni veliko naravnih pripravkov, za katere obstajajo 24-mesečne, randomizirane, kontrolirane in navzkrižne študije. In prav takšno so izvedli pred kratkim, da bi ugotovili, kako resveratrol vpliva na simptome menopavze. Študija je vključevala 125 zdravih žensk po obdobju menopavze, ki so dvakrat na dan prejemale 75 mg resveratrola, torej skupno 150 mg resveratrola dnevno, z namenom, da bi ocenili učinke na kognitivno delovanje. Vidiki dobrega počutja, vključno z zaznavanjem bolečine, razpoloženjem in simptomi depresije, simptomi menopavze, kakovostjo spanja in kakovostjo življenja, so bili ocenjeni z vprašalniki.

Raziskovalci so ugotovili, da je dodatek resveratrola zmanjšal občutek bolečine, zlasti pri posameznicah s čezmerno telesno težo. Po dodatku resveratrola pa so se izboljšali tudi somatski (telesni) simptomi menopavze in splošno dobro počutje.[1]

Resveratrol in vročinski oblivi v času menopavze

Klinična študija v dobrodelni bolnišnici Centre for Menopause v Novari (Italija) je pokazala, da resveratrol zmanjša intenzivnost vročinskih valov pri 78,6 % žensk v času menopavze. Pokazalo se je, da peroralno uživanje resveratrola zmanjša intenziteto vročinskih valov od hudih in zmernih do blagih.

Namesto drage kreme proti gubam?

Znano je, da prosti radikali poškodujejo kolagen, eno od glavnih sestavin, ki dajejo koži moč in čvrstost. Med menopavzo in po njej telo proizvaja manj kolagena, kar povzroči zmanjšane ravni tega v telesu. Posledica je nastanek gub in povešanje kože. Študije so pokazale, da ima resveratrol močne antioksidativne učinke, ki so veliko višje od učinkov vitamina A, C, in E, katehina v čaju, epikatehina v kakavu, galokatehina v fižolu in galne kisline v borovnicah. Klinični podatki so pokazali, da ima resveratrol 17-krat večjo antioksidativno moč kot idebenon, antioksidant, ki se uporablja v izdelkih za nego kože proti staranju.[2]

Resveratrol in mentalne funkcije

Menopavza je naravni prehod v življenju vsake ženske, ki označuje konec plodnosti. Nekatere ženske prehajajo to obdobje z malo ali brez simptomov, medtem ko druge trpijo zaradi nihanja razpoloženja, vročinskih oblivov, navalov mrzlice, nespečnosti, razbijanja srca, utrujenosti in glavobolov, ki lahko trajajo več let.

Trpeti ali izbrati hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ)?

Žal mnoge novejše študije poročajo o negativnih učinkih HNZ, zato se tudi njegova uporaba zmanjšuje, raste pa zanimanje za naravne fitoestrogene (rastlinske oblike estrogenov, ki jih telo z malo »dodelave« uporabi kot nadomestek za estrogen). Zanimivost v zvezi z resveratrolom je, da ta v telesu deluje na več načinov, med drugim tudi tako, da v telesu posnema delovanje estrogena, posebej ko gre za področje ožilja. Prav s tem mehanizmom znanstveniki razlagajo tako opazno učinkovanje na simptome menopavze.

[1]  J. Thaung Zaw, P. Howe, R. Wong; Long-term resveratrol supplementation improves pain perception, menopausal symptoms, and overall well-being in postmenopausal women: findings from a 24-month randomized, controlled, crossover trial; Menopause; 28 (1): 40–49; 2020. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32881835/

[2]  Richard A. Baxter, MD; Journal of Cosmetic Dermatology, marec 2008


Preberite tudi:
Rdeče grozdje je zakladnica resveratrola
Kako učinkovito zavreti staranje?

Prejšnji članekPobuda za uvedbo predmeta Prva pomoč in zdravje v šolski program
Naslednji članekVlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj