Vlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi

956
throat coughing
burning throat ill man coughing

Če so sluznice naših dihal izsušene, so lahka tarča mikrobov. Do izsušitve pa še posebej pogosto pride v kurilni sezoni, ko je zrak v notranjih prostorih bolj suh. Vlažne sluznice so spolzke in se jih patogeni mikroorganizmi ne morejo oprijeti – preprosto padejo v želodec, ki jih s svojo kislino uniči.

Naša sluz pa ni le mehanska, temveč tudi kemična meja, saj s svojimi snovmi razkraja ovojnice patogenov in jih uničuje, še preden pridejo do želodca. Zato je za našo zaščito pred prehladi in drugimi jesensko-zimskimi obolenji res izredno pomembno, da poskrbimo za zdravje svojih sluznic.

V času ogrevanja notranjih prostorov lahko vlaga v prostoru pade tudi pod 35 stopinj, to pa pomeni, da so naše sluznice že v nevarnosti, da se izsušijo. Prvi korak je zato, da poskrbimo za več vlage v prostoru. Hkrati pa storimo čim več tudi za to, da bo dovolj vlage tudi v telesu. Včasih so v ta namen zelo dobro obvladali uporabo zdravilnih sluzi iz rastlin, danes pa so ta znanja precej pozabljena.

Kako navlažiti zrak v prostoru in kako naše sluznice? Kaj vse moramo vedeti o pravilni pripravi in uporabi rastlinskih sluzi? Je pitje čajev dovolj ali ne? Vse to je Sanja Lončar razložila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Več podrobnosti o naravni zaščiti sluznic izveste v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi.

Prejšnji članekTrpeti oblive ali sprejeti nadomestne hormone?
Naslednji članekNaravne rešitve za hormonske nevihte
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj