Vlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi

throat coughing
burning throat ill man coughing

Če so sluznice naših dihal izsušene, so lahka tarča mikrobov. Do izsušitve pa še posebej pogosto pride v kurilni sezoni, ko je zrak v notranjih prostorih bolj suh. Vlažne sluznice so spolzke in se jih patogeni mikroorganizmi ne morejo oprijeti – preprosto padejo v želodec, ki jih s svojo kislino uniči.

Naša sluz pa ni le mehanska, temveč tudi kemična meja, saj s svojimi snovmi razkraja ovojnice patogenov in jih uničuje, še preden pridejo do želodca. Zato je za našo zaščito pred prehladi in drugimi jesensko-zimskimi obolenji res izredno pomembno, da poskrbimo za zdravje svojih sluznic.

V času ogrevanja notranjih prostorov lahko vlaga v prostoru pade tudi pod 35 stopinj, to pa pomeni, da so naše sluznice že v nevarnosti, da se izsušijo. Prvi korak je zato, da poskrbimo za več vlage v prostoru. Hkrati pa storimo čim več tudi za to, da bo dovolj vlage tudi v telesu. Včasih so v ta namen zelo dobro obvladali uporabo zdravilnih sluzi iz rastlin, danes pa so ta znanja precej pozabljena.

Kako navlažiti zrak v prostoru in kako naše sluznice? Kaj vse moramo vedeti o pravilni pripravi in uporabi rastlinskih sluzi? Je pitje čajev dovolj ali ne? Vse to je Sanja Lončar razložila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Več podrobnosti o naravni zaščiti sluznic izveste v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi.

Prejšnji članekTrpeti oblive ali sprejeti nadomestne hormone?
Naslednji članekNaravne rešitve za hormonske nevihte

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj