Telesna dejavnost in duševno zdravje v starosti

Duševno zdravje je eden izmed temeljev človekovega zdravja in dobrega počutja. Ste vedeli, da se vsaka dvajseta oseba med nami sooča z motnjami v razpoloženju, kot je depresija, od teh pa le vsaka šesta poišče pomoč? To je še bolj pogosto med starejšimi.

Izzivi staranja

Starost nam prinaša številne izzive: prehod v upokojitev, izguba družbene vloge, iskanje novih ciljev in izzivov v življenju, pešanje zdravja in izguba bližnjih. To je le nekaj izzivov in sprememb, s katerimi se soočamo v starosti. Vsak posameznik jih doživlja na svojevrsten način. Pri nekaterih lahko nastanejo večje duševne stiske, ki lahko dolgoročno vodijo v depresijo.

Kaj je depresija

Depresija ni le občasna žalost ali otožnost. Je dolgotrajno poslabšanje razpoloženja, ki se ne spremeni, tudi ko se zgodi prijeten dogodek. Je stanje, ki zelo močno vpliva na življenje in sposobnost opravljanja vsakodnevnih opravil.

Najpogostejši simptomi depresije so:

 • nemotiviranost in brezvoljnost,
 • občutek obupa in nemoči,
  težave s koncentracijo, spominom in sprejemanjem odločitev,
 • nespečnost ali pretirano spanje,
 • spremembe v apetitu,
 • nemirnost in razdražljivost,
 • upočasnjeno govorjenje in gibanje,
 • občutki krivde,
 • pesimističnost,
 • izguba smisla v življenju,
 • občutki nevrednosti,
 • samomorilne misli.

Pri starostnikih so bolj izraziti telesni simptomi, ki so pogosto prikriti z drugimi kroničnimi boleznimi. Ravno zato je pri tej populaciji težje opaziti, da oseba trpi za depresijo. Pogosto svojci menijo, da je to normalen del staranja. Oseba se zapre vase, se umakne od okolice, ne kaže interesa in postane manj dejavna. Vse to so značilnosti, na katere moramo biti pozorni, če jih opazimo pri svojcu ali pri sebi.

Starejši manj pogosto sami poiščejo pomoč, ko imajo težave v duševnem zdravju. Zato je pomembno, da smo kot družba ozaveščeni, kako prepoznati osnovne simptome depresije pri starejših, saj lahko hitreje ukrepamo in poiščemo ustrezno pomoč.

Telesna dejavnost kot pomoč pri depresiji

Telesna dejavnost je v starosti zelo pomembna. Pomaga nam pri ohranjanju vitalnosti, neodvisnosti in samostojnosti. Znano je, da nam pomaga pri preventivi in zdravljenju številnih kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in diabetes.

V zadnjem času pa je vedno več govora tudi o pozitivnem in ugodnem vplivu na duševno zdravje. Raziskave kažejo, da posamezniki, ki so tekom življenja redno telesno dejavni, manj obolevajo za različnimi duševnimi motnjami, kot so depresija, anksioznost in izgorelost.

To je strokovnjake vodilo do vprašanja, kako telesna dejavnost vpliva na osebe, ki že trpijo za duševnimi motnjami, predvsem za depresijo. Številne raziskave nakazujejo, da je redna telesna vadba učinkovita tudi pri tej skupini. Pri starejših, je redna telesna dejavnost še toliko večjega pomena, saj ugodno vpliva na celotno zdravstveno stanje in pomaga ohranjati samostojnost.

Koliko telesne dejavnosti je primerno in katera

Učinkovite so različne oblike dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje in vadba za moč. Vadba naj poteka 30 minut, 3-krat tedensko. Če smo začetniki je dovolj že 15 minut 3-krat tedensko. Intenzivnost naj bo zmerna, kar pomeni, da se nam utrip rahlo poveča in postanemo rahlo zadihani.

Dodatni napotki za vadbo:

 1. Če imamo resnejše zdravstvene težave, se pred pričetkom posvetujmo z zdravnikom.
 2. Poiščimo tisto dejavnost, ki nam je všeč (hoja, ples, tenis, plavanje …).
 3. Priporočljiva je skupinska vadba, še posebej, če imamo zdravstvene težave in če smo začetniki.
 4. Vedno začnemo z ogrevanjem, da se utrip počasi poveča, in zaključimo z ohlajanjem, da postopoma znižamo srčni utrip in umirimo dihanje.
 5. V vadbo vključimo vse večje mišične skupine, lahko uporabimo tudi različne pripomočke, kot so uteži ali elastike.
 6. Vadimo v ustrezni športni opremi in obutvi, ki nam omogoča stabilnost in varnost.
 7. Po potrebi si med vadbo vzamemo krajše odmore.

Pomembno je, da se redno ukvarjamo s telesno dejavnostjo. Spremembe se ne bodo zgodile čez noč. Vztrajanje in ustrezna podpora na tej poti, nam je lahko v veliko pomoč, da izboljšamo zdravstveno stanje in živimo bolj zadovoljno življenje.


Če ste se našli v zgornjem opisu ali pa imate bližnjega, za katerega menite, da bi mu vadba koristila, vabljeni, k sodelovanju pri vadbi, ki bo potekala z namenom pridobivanja podatkov za doktorsko nalogo:

3-mesečna brezplačna telovadba za starejše je namenjena vsem, ki se soočajo s slabšim razpoloženjem, pomanjkanjem energije in negativnimi čustvi. Potekala bo ob ponedeljkih, sredah in petkih od 10. do 11. ure na lokaciji Šus Eurofitnes, Vodnikova 155, Ljubljana, začela pa se bo predvidoma konec januarja 2023.
Prijavite se lahko na lucija.vinksel@gmail.com ali 031 400 136.

Prejšnji članekIzvirska voda
Naslednji članekTekstil je velik onesnaževalec okolja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj