Poletna zaščita kože in sluznic

woman in a swimming pool summer

Naj se poletje začne vroče ali deževno, vsi komaj čakamo na počitnice in dopust. Telo si želi sonca in vode, spremembe, gibanja … Ali se bomo vrnili v boljši formi ali pa s kovčkom novih težav, pa je odvisno tudi od tega, kako se tega lotimo.

Oglejmo si nekaj pogostih poletnih nevšečnosti in kako se jim izogniti.

Po obisku bazena glivice? Vnetje nožnice? Beli tok?

V knjigi Naravne rešitve za težave z virusi razkrivamo protivirusne moči številnih rastlin. Med njimi je tudi trajnica, imenovana sladki koren (Glycyrrhiza glabra), ki jo lahko zasadimo kar na domačem vrtu in nas lahko zaščiti pred številnimi težavami.

Izvlečki iz sladkega korena, zlasti glicirizinska kislina, znanstveno dokazano preprečujejo razmnoževanje marsikaterega virusa, ki ga ne želimo gostiti v svojem telesu. Mednje spadajo številne oblike virusa herpesa, tudi virus Varicella zoster. Poleg tega izvleček iz sladkega korena deluje proti številnim drugim respiratornim virusom in humanemu papiloma virusu.

Glicirizinska kislina – naravna rešitev

Klinične raziskave so pokazale, da glicirizinska kislina na strukture virusa vpliva tako, da onemogoči njegovo delovanje. V rabi je za zdravljenje več težav, kot sta genitalni in ustni herpes (Herpes simplex), pa tudi herpes zoster ter navadne in genitalne bradavice.

V zadnjem času je mogoče moč teh izvlečkov dodatno okrepiti z molekularno aktivacijo. Gre za postopek, pri katerem molekule posamezne učinkovine dvignejo na višjo energetsko raven, s čimer se poveča njihova antioksidativna moč in posledično tudi učinkovitost.

Glicirizinska kislina nam je lahko v dragoceno pomoč vsakič, ko telo izpostavljamo dodatnim obremenitvam, v primeru padca imunske odpornosti ali ob spremembi okolja, ki se mu naša naravna obramba ne zmore nemudoma prilagoditi.

Sluznice na udaru

Zelo agresivno okolje za naše sluznice je tudi klorirana bazenska voda. Enako velja za morsko vodo. Čeprav je zdrava, lahko zmoti naravno ravnovesje mikroorganizmov v nožnici in spremeni njen pH, ki bi moral na tem delu telesa znašati od 3,5 do 4,5.

Vse, kar ubija škodljive mikroorganizme, škoduje tudi koristnim, zato pogosto opažamo, da se kljub blagodejnosti termalne vode naša koža na kopanje v bazenu odzove z nadležnimi glivicami. Klor namreč uniči njeno naravno zaščitno floro in raztopi maščobno-kislinski varovalni plašč, zato patogeni vseh vrst dobijo prosto pot. Še bolj so na udaru sluznice, zato v poletnih mesecih tudi zapleti na spolovilih niso nikakršna redkost.

Včasih gre za razcvet sevov, ki smo jih dobili od zunaj, pogosto pa okužbo sprožijo glivice ali drugi patogeni, ki jih imamo v telesu že od prej, le da je normalno delujoča flora na koži in sluznicah preprečevala njihov izbruh.

Da preprečimo razvoj težav, ki zahtevajo uporabo agresivnih zdravil, je treba ukrepati preventivno, torej še preden se patogeni mikrobi udomačijo na koži in sluznicah.

Probiotiki – še ena naravna rešitev

Večji vnos koristnih probiotičnih mikroorganizmov deluje sistemsko, od znotraj, in tako zagotavlja dragoceno pomoč vsem sluznicam. Za blaženje vnetij lahko probiotike uporabimo tudi lokalno. (Se še spomnite časov, ko smo sončne opekline »zdravili« s kislim mlekom?) Še učinkovitejše je, če pripravke z efektivnimi mikroorganizmi razredčimo z malo vode in mešanico uporabimo neposredno na prizadetih delih kože ali sluznice.

Ker probiotiki pred številnimi patogeni ščitijo tudi prebavila, so odlična preventiva proti zapletom z gostilniško hrano ali srečanju z raznovrstnimi mikroorganizmi, na katere je naš imunski sistem, ki je bil v večmesečni izolaciji, morda »pozabil«. Odlična ovira za razvoj patogenov je tudi vzdrževanje okolja, v katerem prevladujejo mlečne kisline. Te zagotavljamo že z vnosom koristnih probiotičnih bakterij, ki proizvajajo mlečne kisline, lahko pa uživamo več napitkov, ki te kisline že vsebujejo (Molkosan, kisava, sirotka in druga fermentirana živila). Nekateri izdelki pa prinašajo koristi obojih: tako že obstajajo izdelki za intimno nego z aktivirano glicirizinsko kislino v kombinaciji z mlečno kislino.

Izdelki za intimno nego z glicirizinsko kislino imajo širok spekter delovanja in so namenjeni tudi vsakodnevni higieni, zlasti med menstruacijo, v menopavzi in nosečnosti, po telesni vadbi, kopanju v bazenih, v vročem vremenu, po spolnem odnosu ali obisku savne. Tovrstni izdelki poskrbijo za ustrezen fiziološki pH intimnih delov telesa, naravno očistijo kožo in ohranjajo mikrofloro sluznice spolnih organov. Odpravljajo nelagodje, draženje in rdečico, ki jih povzročajo depilacija, uporaba higienskih vložkov, sintetično in/ali preozko spodnje perilo ….

Če torej želimo biti samooskrbni tudi na tem področju, poskrbimo za dobro »prehrano« in zaščito kože in sluznic.


Preberite tudi: Dobre bakterije za brezskrbno poletje

Prejšnji članekPrimerjalno ocenjevanje sadnih jagodnih jogurtov – v nekaterih jagod le za vzorec
Naslednji članekKako v hudi vročini preprečiti dehidracijo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj