Kako v hudi vročini preprečiti dehidracijo?

Plants grow up from dried desert mud

Suha usta, vrtoglavica, slabost, glavobol, slabša koncentracija, bolečine v želodcu, zaprtje, vnetje sečil …To so le nekateri najočitnejši znaki dehidracije. Veliko ljudi se ne zaveda, da mednje sodijo tudi boleče in otekle noge ter poslabšanje stanja krčnih žil.

Kadar našemu telesu primanjkuje vode, če denimo zaradi stresa, telesne dejavnosti, vročine ali kakega drugega dejavnika porabi in izloči več vode, kot smo jo nadomestili s pitjem, kri utegne postati gostejša. To lahko povzroči dvig krvnega tlaka, obremeni srce in poslabša oziroma oteži vensko cirkulacijo.

Zato je zlasti v vročih poletnih dneh treba poskrbeti za zadostno pitje vode. V normalnem psihofizičnem stanju naj bi je popili od 2 do 2,5 litra na dan. Če smo v stresu, če se izdatneje znojimo … jo je dobro popiti še več.

Poleg tega lahko s preprostimi ukrepi poskrbimo tudi za to, da v vročih dneh do večje dehidracije sploh ne bo prišlo. Več o tem si lahko preberete v nasvetih Alfreda Vogla.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.

Prejšnji članekPoletna zaščita kože in sluznic
Naslednji članekNaravne rešitve za težave z virusi – tiskovna konferenca ob izidu knjige

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj