Primerjalno ocenjevanje sadnih jagodnih jogurtov – v nekaterih jagod le za vzorec

Sporočilo za javnost ZPS

Sadni jogurti so pogosta izbira za malico. Pa se kdaj vprašate, koliko sadja zares vsebujejo? Glede na rezultate primerjanega ocenjevanja MIPOR-ja, kjer so pod drobnogled vzeli 23 jagodnih jogurtov in preverili, koliko sladkorja in sadja se skriva v njih, je sadja marsikje malo.

Vsebnost sadnega deleža, torej jagod, se v ocenjenih jagodnih jogurtih giblje od 2,9 odstotka pa vse do 16, 5 odstotka. Vsebujejo pa veliko sladkorja, od 9,4 do 14 gramov na 100 gramov izdelka: ker običajno pojemo vsebino celega lončka, embalažne enote pa se gibljejo od 140 do 250 gramov, bomo zaužili več sladkorja – od 16,4 do 35 gramov. Z enim samim lončkom jagodnega jogurta lahko torej zaužijemo skoraj 9 kock sladkorja (1 kocka = 4 grami).

Zaradi velike vsebnosti sladkorja nobeden od preverjenih jagodnih jogurtov ni dosegel ocene dobro za prehranski profil. Ta ocena poleg prisotnosti in vsebnosti prostih sladkorjev vključuje tudi vsebnost maščob in beljakovin. Le sedem izdelkov je dobilo oceno povprečno, preostali pa pomanjkljivo.

Sadni jogurt poleg jogurta vsebuje sadni pripravek, ki je toplotno obdelan in je podoben džemu ali marmeladi. Sestavljajo ga lahko jagode, jagodna kaša (zmlete jagode), zgoščeni sadni sokovi, tudi jagodni (kot sladilno sredstvo), voda in aditivi.

Zagotovo je za potrošnike moteče, da pri večini jagodnih jogurtov ni podatka o deležu sadja. To pomeni, da mora potrošnik do tega podatka (v primeru jagodnih jogurtov do deleža jagodne kaše) priti s preračunom iz sadnega pripravka. Je to do potrošnika res prijazno?!

Rdeča luč za vsebnost sladkorja

»Velik del sadnih jogurtov predstavlja sladkor, sestavina, ki v čezmernih količinah povzroča veliko zdravstvenih težav in jo moramo v naši prehrani omejevati. Vemo namreč, da se v zadnjih letih, tudi v Sloveniji, vedno več ljudi sooča s preveliko telesno maso, izjema niso niti najmlajši,« izpostavlja Melita Kogovšek z Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Povprečna vsebnost sladkorja v pregledanih izdelkih je bila 11,8 grama na 100 gramov izdelka, kar je manj kot pred leti (leta 2014 je bila 12,2 grama, leta 2018 pa 12,6 grama), a to je še vedno veliko.«

Prav vsi izbrani izdelki vsebujejo proste sladkorje, med katere poleg dodanih sladkorjev uvrščamo še sadne sokove, njihove koncentrate in med.

ZPS nasvet

  1. Sadni jogurt pripravite sami – tako bo vseboval veliko sadja, manj sladkorja in bo brez aditivov in arom.
  2. Če pogosto posegate po sadnih jogurtih, si namestite aplikacijo VešKajJeš. Primerjajte jogurte. Izberite tiste s čim manj sladkorja in aditivov ter s čim več sadja.

Več o rezultatih primerjalnega ocenjevanja najdete na www.potrosnikovZOOM.si, tudi Kako si sadni jogurt pripravite doma?.


Primerjalno ocenjevanje sadnih jagodnih jogurtov je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletnem mestu www.potrošnikovZOOM.si.

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo (https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-gospodarski-razvoj-in-tehnologijo/).

Prejšnji članekPoletna priprava na jesenske težave z virusi
Naslednji članekPoletna zaščita kože in sluznic

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj