Megla v glavi zaradi pomanjkanja magnezija?

Vsi, ki ste prebrali knjigo Kako ohraniti možgane, veste, da je magnezij eden od glavnih serviserjev, ki sproti popravlja poškodbe DNK. Tako kot vam pomanjkanje magnezija lahko ustvari »meglo« v glavi, je zadostna količina magnezija zelo blagodejna ne le za mišice, temveč tudi za počutje.

Številne raziskave dokazujejo, da dodajanje magnezija učinkuje blagodejno tudi pri številnih duševnih bolezenskih stanjih, vključno z anksioznostjo, depresijo, bipolarno motnjo, shizofrenijo in hiperaktivnostjo.

Magnezij je naravno prisoten povsod, kjer je klorofil, zato sledite zeleni barvi. Najboljši viri magnezija so torej koprive, čemaž, rogovilček, regačica, žitne bilke, rukola … Odlični viri so tudi črna bučna semena, črne stročnice, od sadja pa fige, banane, ananas …

Kakšno obliko magnezija uživati?

Ker telo uporablja magnezij v številnih procesih (znanih jih je več kot tristo), ima vsaka oblika svojega uporabnika in svoj namen.

Kako magnezij pomaga možganom?

Magnezij načeloma težko prestopi možgansko pregrado. Ker so raziskovalci ugotovili, da bi ga možgani nujno potrebovali več, saj brez njega ne moremo pospešiti tvorbe novih sinaps in aktivirati živčnih kanalov, so se dolgo ukvarjali z iskanjem oblik, ki bi lahko izboljšale naše kognitivne sposobnosti. Tako je nastal magnezijev treonat oziroma L-treonat, novejša oblika magnezija, kelirana s treonsko kislino, ki je metabolit vitamina C. Razvili so jo prav z namenom, da bi mu pomagala prečkati možgansko opno in vstopiti v možganske celice. Raziskave so potrdile njen vpliv na izboljšanje tako kratkoročnega kot dolgoročnega spomina.

Ta oblika magnezija ima visoko stopnjo absorpcije in lahko zmanjša pogostnost glavobolov, tudi migren. Poleg tega lahko omili simptome hiperaktivnosti, depresije, anksioznosti in drugih stanj, povezanih z možgani.

Kako magnezij sprošča?

Najboljša oblika je magnezijev glicinat oziroma bisglicinat: glicin je aminokislina, ki je znana po pomirjajočem učinku. V kombinaciji z glicinom se magnezij zelo dobro absorbira in nima odvajalnega in drugih neželenih učinkov. Gre za eno od najbolj priporočljivih oblik magnezija, ki je idealna pri kroničnih mišičnih bolečinah ter pri hipertoničnosti. Poleg tega znižuje raven stresa in izboljša kakovost spanca.

Kako magnezij spodbuja?

Najbolje je uživati več magnezijevega malata. To je oblika magnezija, vezana na jabolčno kislino. Gre za manj znano kombinacijo, ki pa se je pokazala kot učinkovita pri pomanjkanju energije in kot dodatek pri kronični utrujenosti, saj deluje spodbujevalno.

Raziskave so pokazale, da lahko pri pacientih s fibromialgijo ublaži bolečine v mišicah.

Verjetno se sprašujete, kaj pa magnezijev citrat, ki ga najpogosteje srečujemo v prehranskih dopolnilih. To je oblika magnezija, povezana s citronsko kislino. Zanjo je značilna dobra in hitra absorpcija, telo pa jo uporablja kot svoj gradnik. Lahko bi ji rekli tudi magnezij »širokega spektra«: telo ga dobro prenaša in hitro uporabi, vendar ni vsemogočen, zato ga je vseeno dobro kombinirati z drugimi oblikami magnezija.

Če želimo delovati na mišice …

V tem primeru je najuporabnejša oblika magnezijevo olje, ki je raztopina magnezijevega klorida. Poznamo farmacevtsko magnezijevo olje, pri katerem gre za vodo, pomešano s farmacevtskim magnezijevim kloridom, in veliko boljšo izbiro – naravno magnezijevo olje, ki ga pridobivajo na certificiranem črpališču na območju 250 milijonov let starega presušenega morja, 1600 metrov pod zemeljskim površjem. Pri naravnem magnezijevem olju bodite pozorni na oznako oziroma certifikat Zechstein Inside. Magnezijevo olje nanesemo na kožo, skozi katero se hitro vsrka v mišice in tkiva. To je odlična izbira, ki ne povzroča prebavnih motenj.


Vas zanima več o magneziju? Preberite tudi:

Magnezij – iskrica življenja, ki jo potrebuje naše telo

Več magnezija = manj migren

Prejšnji članekPrebijanje oklepa udobja za novo življenje
Naslednji članekKoliko mineralov (še) vsebuje hrana, ki jo uživamo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj