Mikro zaščitniki vaše kože

hand human skin texture

Namakanje v jezerih, rekah in v morjih ter poležavanje na soncu pogosto spremljajo tudi težave s kožo. Kako lahko s krepitvijo mikrobioma v črevesju in na koži pozdravimo razdraženo ali poškodovano kožo?

Zdrava črevesna flora ne le odpravlja prebavne motnje in krepi telo, pač pa je v pomoč tudi koži. Tako kot drugi organi, tudi koža nujno potrebuje hranila za zaščito in hitro obnovo po poškodbah, in ta nastajajo prav ob pomoči pravilne prebave v črevesju. Koža je poleti toliko bolj podvržena učinkovanju močnih sončnih žarkov, zato potrebuje močno podporo antioksidantov, ki jih v telo vnesemo tudi s hrano. To pomeni, da so optimalna prebava, razgradnja in vsrkavanje hranil nujni tudi za optimalno zaščito kože pred poletnimi sončnimi žarki.

Koža potrebuje ustrezno kislost

Ohranjanje reda v črevesju podpira kislo-bazično ravnovesje celotnega telesa, kar koristi tudi koži, saj tako lažje ohranja primerno kislost. Prav ustrezna kislost kože omogoča, da se na njej lažje razmnožujejo koristni oziroma zaščitni mikrobi, obenem pa zavira razvoj škodljivih mikrobov. Verjetno ste že prebrali ali celo izkusili, da utegne dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil (antibiotiki …) porušiti črevesno floro in s tem tudi kislo-bazično ravnovesje, oslabiti imunski sistem …

To se pogosto kaže v obliki glivičnega vnetja na spolovilih, glivic ali plesni na koži, kožnih nečistoč ali zgolj razdražene kože, ki se na sončenje in pike žuželk odziva burneje, kot bi se sicer. To pomeni, da s krepitvijo črevesne flore pomagamo odpravljati naštete težave in kožo krepimo od znotraj navzven, tako da je manj dovzetna za okužbe, v primeru poškodb (odrgnine, žuželčji piki …) pa se tudi lažje in hitreje obnavlja. Kako okrepiti črevesno floro, da bo od tega imela korist tudi koža, smo obširno pisali v knjigi Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas. Žepna knjižica ali njena elektronska različica bo prijetno in obenem koristno poletno branje.

Hitrejše obnavljanje in trdnejše zdravje kože lahko dosežemo tudi z lokalno krepitvijo mikrobioma na koži. Mikrobi, ki živijo na zdravi koži, jo namreč ščitijo pred škodljivimi mikrobi, strupenimi snovmi in prostimi radikali. Pomagali naj bi tudi pri zadrževanje vlage v koži. Za probiotično bakterijo Streptococcus thermophiles je dokazano, da poveča vlago kože pri starejših ženskah, s čimer se ne izboljša le njena obramba, temveč tudi njen videz (manj gubic). Probiotiki naj bi tudi ščitili kožo pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Za krepitev koristnih mikrobov na koži so v rabi raznovrstni naravni pripravki, bogati z desnosučno mlečno kislino in koristnimi probiotičnimi mikrobi.

Recepti za krepitev mikrobioma

Lokalne terapije za krepitev mikrobioma, ki pomagajo odpravljati težave s kožo, z uspehom uporabljajo v številnih holističnih praksah. Spodnje recepte nam je zaupal Marcus Stanton, dr. med., iz nemškega Lübecka.

Odrgnine, žuželčji piki in ugrizi …

Izkušnje nam pravijo, da se razdražena in srbeča koža hitro pomiri, če na problematične predele razpršimo večstopenjsko fermentiran eliksir z EM. V primeru lažjih površinskih poškodb kože, kot so praske in odrgnine, se koža hitreje umiri in zaceli. Deluje tudi pri različnih kožnih izpuščajih.

Atletsko stopalo

Stopala najprej umijte in jih temeljito osušite. Po vseh stopalih, zlasti na problematičnih mestih, razpršite večstopenjsko fermentiran eliksir z EM. Ponovite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.

Za preprostejšo uporabo večstopenjsko fermentiran eliksir z EM prelijte v manjšo razpršilko in ga hranite v hladilniku največ sedem dni. Ravnovesje podprite še z uživanjem večstopenjsko fermentiranega eliksirja z EM.

Vaginalne glivične okužbe

V primeru vaginalne glivične okužbe namočite tampon v mešanico destilirane vode in večstopenjsko fermentiranega eliksirja z EM (razmerje 1 : 1). Tampon zamenjajte vsake tri ure. Za hitrejšo vzpostavitev ravnovesja je priporočljivo tudi oralno uživanje večstopenjsko fermentiranega eliksirja z EM.

Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.
Preberite tudi:
Če imate raje video napotke, pa priporočamo ogled spletne delavnice Naravne rešitve za zdravo črevesje.
Prejšnji članekKo teče in peče!
Naslednji članekČiščenje toksinov se prične že v možganih
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj