Energija v celicah: Imate dovolj goriva NADH?

3D illustration of mitichondria, the energy providers of a eukaryotic cell

Energija je bistvo življenja. Energije se konstantno izmenjujejo med seboj in omogočajo, da se živa bitja gibamo, dihamo, grejemo, razmnožujemo in še bi lahko naštevali.

Vsem celicam v človeškem telesu predstavlja glavni vir energije za najosnovnejše telesne funkcije molekula, ki se imenuje ATP (adenozin trifosfat). Največja porabnika energije ATP-molekul sta srce in možgani, sledijo pa jima mišice, pljuča, jetra, ledvice in ostali vitalni organi. In kako ATP nastane? Tudi s pomočjo NADH – ene glavnih molekul, ki sodeluje pri procesu tvorjenja ATP.

Kako deluje NADH v človeškem telesu?

NADH (nikotinamid adenin dinukleotid hidrid) je naravna, telesu lastna molekula, na katero je vezan vodik (proton). Ta v procesu oksidativne fosforilacije (presnovna pot, v kateri celice z encimi oksidirajo molekule hranilnih snovi in s tem sproščajo kemično energijo v njihovih vezeh) na notranjih membranah mitohondrijev ob pomoči encima ATP-sintaze poskrbi za sintezo energijsko bogatih molekul ATP. To torej pomeni, da več kot imamo v celicah molekul NADH, večja bo proizvodnja energijsko bogatih molekul ATP.

NADH je kofaktor več kot 1.000 encimom v naših telesih, njegove najpomembnejše biološke funkcije pa so:
– je kot gorivo za celično proizvodnjo energije,
– ima ključno vlogo pri popravljanju DNK in celični regeneraciji,
– krepi imunski sistem na celični ravni,
– ščiti celice pred sevanjem, kemikalijami in drugimi strupenimi snovmi,
– je eden izmed najmočnejših antioksidantov,
– stimulira sintezo dopamina, adrenalina in noradrenalina,
– izboljša koncentracijo, sposobnost učenja in spomin,
– upočasnjuje procese staranja.

Pomanjkanje NADH molekul v telesu privede do pomanjkljive sinteze energijsko bogatih molekul ATP, kar negativno vpliva na naše telesne, psihološke in miselne sposobnosti. Pogosto pomanjkanje energije vpliva tudi na naše splošno dobro razpoloženje in s tem na našo delovno storilnost.

Kateri so prehranski viri NADH?

NADH je naravna in povsem varna snov, ki lahko izjemno pozitivno vpliva na naše vsakdanje življenje, če je le telesu zagotovimo dovolj.

Pojavlja se v vseh živih celicah, živalskih in rastlinskih, najvišja koncentracija pa se nahaja v surovem mesu – v rastlinski hrani ga je izjemno malo. Ker je NADH občutljiv na svetlobo, temperaturo in prisotnost kisika, se ga med pripravo hrane večina uniči in ga zaužijemo zelo malo. Poleg tega je občutljiv na želodčno kislino.

Iz vseh navedenih razlogov je NADH v primeru pomanjkanja najbolje uživati v obliki prehranskega dopolnila, ki je stabilizirano in pripravljeno tako, da se ob zaužitju izogne želodčni kislin (npr. v obliki pastil, ki se raztopijo pod jezikom in preidejo v krvni obtok neposredno skozi sluznico). Le tako bo telo dejansko lahko absorbiralo in uporabilo zaužiti NADH.

Ko našemu avtomobilu zmanjkuje goriva, se odpeljemo do najbližje bencinske črpalke (ali električne polnilnice). Kaj pa, ko začne zmanjkovati energije našemu telesu? Ne zapeljite se do najbližje kavarne na skodelico kavnega poživila – poskrbite raje za osnovno NADH-gorivo, da bo telo lahko samo proizvedlo potrebno energijo!


Več o NADH lahko preberete tudi v prispevkih:
Kako do več energije za izpitno obdobje
Doping za celice?

Podrobneje o vzrokih za pomanjkanje energije in naravnih rešitvah za to težavo pa v knjigi Kako do več energije.

Prejšnji članekKako iz šipka izvabiti najboljše?
Naslednji članekMagnezij in hormoni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj