Magnezij in hormoni

Pills with mineral Mg (magnesium) on a white background with an inscription from the chemical table.

Ali veste, da brez magnezija ne moremo učinkovito procesirati estrogena in da to lahko vodi do simptomov estrogenske dominance, PMS-a, pridobivanja teže, razdraženosti, močnih in/ali bolečih menstruacij in drugih težav, povezanih s hormonskim neravnovesjem?

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov, ki pa ga primanjkuje skoraj vsem, saj krvna slika ne zmore vedno učinkovito prikazati morebitnega pomanjkanja in tako lahko razvijemo številne simptome in težave, povezane s pomanjkanjem magnezija, pa sploh ne vemo, da je težava v tem.

Magnezij in hormonsko zdravje

Z vidika hormonskega zdravja potrebujemo dovolj magnezija, da lahko nastajajo hormoni, obenem pa magnezij sodeluje pri metabolizmu estrogena; a to je le eden od njegovih s hormoni povezanih učinkov.

Ko naše telo uporabi estrogen, ga procesira skozi jetra, za to pa med drugim potrebuje tudi magnezij, da izdela varne metabolite, ki jih naše telo nato lahko izloči (ob tem ne pozabite, da je ključno zdravje črevesja, da ne pride do reabsorpcije predelanih molekul hormonov, o čemer najdete več v nadaljevanju članka). Brez magnezija ne moremo učinkovito procesirati estrogena, kar vodi do simptomov estrogenske dominance: PMS, pridobivanje teže, razdraženost, močne in/ali boleče menstruacije so le nekateri od pokazateljev, da hormonsko stanje v telesu ni optimalno.

Magnezij se toplo priporoča ob vseh hormonskih neravnovesjih, kot so:

– težave s ščitnico;
– PMS; PCOS;
– predmensko in mensko obdobje;
– izpadanje las.

Magnezij pomaga pri hormonskih neravnovesjih na več načinov: uravnava kortizol (umirja živčni sistem in preprečuje presežek kortizola); zmanjša krvni sladkor; podpira delovanje ščitnice (je bistvenega pomena za proizvodnjo ščitničnih hormonov, ker pa deluje tudi protivnetno, pomaga umirjati vnetja ščitnice, ki so pogosta pri ščitničnih težavah); pomaga pri spanju, ki je ključno za produkcijo hormonov, in težavah z nespečnostjo; deluje kot gorivo za celično energijo; pomaga pri proizvodnji steroidnih hormonov, vključno s progesteronom, estrogenom in testosteronom (zato uživanje Mg zmanjša vročinske oblive za okoli 50 %); aktivira vitamin D in upočasnjuje staranje (zmanjšuje oksidativni stres in poveča proizvodnjo glutationa).

Hormonsko neravnovesje in črevesje

Za hormonsko ravnovesje v telesu pa je bistvenega pomena tudi zdrava mikrobiota črevesja. Dobre bakterije namreč prav tako presnavljajo hormone, ki jih jetra pošljejo naprej v tanko črevo. Vse pogostejša težava žensk, tako imenovana »estrogenska dominanca«, ima zato lahko svoj vzrok težav tudi v črevesju.

Če imate manko dobrih bakterij, ki bi razgradile estrogen, in istočasno tudi propustno črevo, se bo estrogen ponovno vsrkal v telo. Presežek estrogena se bo vezal na občutljiva področja, kot so prsi, maternica in jajčniki, in s tem prispeval, če ne celo povzročal fibroide in tumorje. Tudi predmenstrualni sindrom je mnogokrat povezan prav z relativnim presežkom estrogena.

Dodatek žafrana

Žafran je najdražje zelišče na svetu. Veliko znanstvenih študij potrjuje njegove antidepresivne učinke, zadnja metaanaliza pa je potrdila njegove učinke tudi pri klinični depresiji. Sistemska analiza opravljenih kliničnih raziskav je ugotovila, da je žafran dosegel učinke, podobne antidepresivnim zdravilom. Je zelo močan antioksidant, ki deluje protivnetno.

Magnezij kot pomoč pri zaviranju sladkosnednosti

Magnezij je eden prvih mineralov, ki se pospešeno črpajo iz telesa, če uporabljate hormonsko zaščito, kar je problematično tudi zato, ker potrebujete magnezij, da razstrupite ta sintetični estrogen iz telesa. Ne glede na to, ali uporabljate hormonsko zaščito ali ne – vse ženske imamo in čutimo koristi ob uživanju magnezija; tudi naša potreba po čokoladi se lahko zmanjša.

Dodatek vitamina B6

Pogosto se priporoča jemanje magnezija skupaj z vitaminom B6. Zakaj? Ker B6 pomaga pri absorpciji magnezija v celico, obenem pa telo brez zadostnih količin vitamina B6 ne more izdelati progesterona in brez njega se počutimo anksiozne, imamo močan PMS in težave s plodnostjo.

Ali mi primanjkuje magnezija?

Glede na to, da je v krvi le odstotek telesnega magnezija, se pri ugotavljanju njegovega pomanjkanja ne moremo zanašati zgolj na rezultate krvnih preiskav. Ko telesu primanjkuje magnezija, poskrbi, da se vezani magnezij sprosti iz kosti, in tam njegove vsebnosti ne moremo preveriti. Vsebnost magnezija tako v serumu kot v rdečih krvnih celicah nam ne pove prav dosti o tem, koliko ga je v sami celični tekočini.

Zato pri mnogih ljudeh te preiskave ne pokažejo pomanjkanja magnezija, kljub temu pa jim tega močno primanjkuje in ga je v krvi dovolj le zato, ker se sprošča iz telesnih tkiv, predvsem kosti, kjer ga je 30–60 %. Posledično pride do težav s kostmi, presežkom kisline v telesu itd. Najlažje je zato opazovati simptome, ki kažejo na pomanjkanje, magnezij dodati in nato opazovati, ali simptomi v naslednjih 3 mesecih izginejo oz. se vsaj omilijo.

Najpogostejši simptomi, ki kažejo na pomanjkanje magnezija v telesu:

– vznemirjenost in anksioznost;
– sindrom nemirnih nog;
– težave s spanjem;
– razdražljivost;
– slabost in bruhanje;
– motnje srčnega ritma;
– zmedenost;
– mišični krči in šibkost;
– hiperventilacije;
– nespečnost;
– slaba rast nohtov.

Pomembno je, da vedno izberemo dobro prehransko dopolnilo brez dodanega sladkorja in s pravilnimi oblikami magnezija, ki ga naše telo lahko vsrka.


Preberite tudi:
Pomanjkanje magnezija lahko privede do mnogih težav
Megla v glavi zaradi pomanjkanja magnezija?
Magnezij – iskrica življenja, ki jo potrebuje naše telo
Več magnezija = manj migren

Prejšnji članekEnergija v celicah: Imate dovolj goriva NADH?
Naslednji članekČili SOS – domača protivirusna čili omaka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj