Pripravka iz divjega kostanja

chestnut in the skin isolated on white background closeup.

Imate težave z venami? Radi sami izdelujete domača zdravila? V koledarju si označite september in oktober kot čas za nabiranje semen divjega kostanja!

Poleti so težave z venami najizrazitejše, zato si takrat zelo prizadevamo, da bi jim na različne načine pomagali. Ko nastopi jesen, se težave z utrujenimi, težkimi, oteklimi in bolečimi nogami omilijo ali celo povsem izzvenijo. S tem pa pogosto izzveni tudi pozornost, ki jo namenjamo venam.

Tako se zlahka zgodi, da jeseni zamudimo nabiranje semen divjega kostanja, ki jih potrebujemo za pripravo domače tinkture in mazila. Semena divjega kostanja namreč dozorijo šele septembra ali oktobra. Da tudi letos ne boste zamudili, si že zdaj v koledar zapišite, kdaj je čas za njihovo nabiranje in izdelavo pripravkov, ki ne bodo v pomoč le venam, temveč tudi bolečim sklepom (revmatizem).

Vedno pa sta nam na voljo tudi učinkovito zdravilo v obliki tablet in gel za nanos na noge iz nabora izdelkov Alfreda Vogla. Številne raziskave potrjujejo varnost in učinkovitost Voglovih pripravkov iz divjega kostanja pri težavah z blagim ali zmernim kroničnim venskim popuščanjem. Če pa ste pridnih rok in uživate v pripravi domačih pripravkov, lahko takšne, ki bodo podprli vaše vene, izdelate tudi sami. Kakovost seveda ne bo primerljiva z že omenjenima, vendar vam bodo vsekakor v pomoč.

Torej: semena divjega kostanja nabiramo septembra ali oktobra. Izbiramo nepoškodovana semena, ki so z dreves padla nedavno, njihova lupina pa je še vedno lepa in sijoča. Starejše ko je seme, manjša je vsebnost zdravilnih učinkovin. Predelamo jih čim prej. Kako pripravimo tinkturo in mazilo za nego nog s krčnimi žilami, si preberite v prispevku Z divjim kostanjem nad boleče noge.

Poletna ponudba zdravja

Poleti ne zamudite tudi druge rastline, s katerimi nam narava ponuja do boljšega zdravja srca in ožilja:
– jagode gloga,
– rožmarin,
– koprive,
– česen,
– ognjič.

Kako izdelati odlične domače pripravke, si oglejte v spletni delavnici Naravne rešitve za močno srce, ožilje in kri.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Boleče noge poleti?

Prejšnji članekBoleče noge poleti?
Naslednji članekLahki poletni prigrizki
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj