Ta koža me bo spravila ob živce!

1325
Doctor hand applying topical antihistamine medicine cream on little girl body with severe skin rash and allergy

Vse več ljudi, tudi otrok in celo dojenčkov, ima težave s kožo, ki jim ne najdejo vzroka. Iščejo idealne kreme, ne da bi se zavedali, da problem ni nastal na površju telesa, temveč se je tam le pokazal. In da se je reševanja zato treba lotiti hkrati od zunaj IN od znotraj.

Kaj lahko storimo znotraj?

Strokovnjaki tradicionalne kitajske medicine vedo povedati, da je koža najbolj povezana s pljuči in debelim črevesom. Lahko bi rekli, da je njun zunanji portal – kar se dogaja v teh dveh notranjih organih, se izrazi na koži.

To pomeni, da se moramo dolgoročnega reševanja težav s kožo lotiti z urejanjem prebave (najpogosteje slabe črevesne flore) in odpravljanjem zasluzenosti pljuč. O tem, kako to storimo, smo že veliko pisali (pobrskajte po portalu), zato tukaj le na kratko.

Med glavna orodja tovrstne prenove našega zdravja sodijo: kakovostni pre- in probiotiki, desnosučne mlečne kisline, ustrezna prehrana (nepredelana, polnovredna, z malo ogljikovih hidratov ter več zelenjave in sadja …), zadostno pitje vode, seveda pa moramo poudariti tudi pomembnost uporabe ustreznih začimb. V veliko pomoč prebavi so med drugim kumina, janež, komarček (rada jih imajo tudi pljuča!), sluz v pljučih izdatno topita ingver in hren, za težave, izražene na koži (npr. alergijski atopični dermatitis), pa je zelo priporočljivo uživanje črne kumine. (Več o ustreznih začimbah za omenjene težave boste izvedeli v knjigah Ščepec védenja in Zdravilna moč začimb za otroke).

In kaj narediti zunaj?

Težave s kožo lahko zelo vplivajo na kakovost življenja in poleg fizičnih tegob povzročajo tudi upadanje psihične stabilnosti. Vas je že kdaj srbelo, peklo, ščemelo »za znoret«? Se morda po večkrat na noč prebujate, ker vaš malček stoka, »mami, srbi«? Potem veste, o čem govorimo. Takšne »motnje« vnašajo v življenje veliko nemira in obupa.

Prav zato se večina prizadetih želi najprej zateči k zunanjim sredstvom, ki so namenjena hitri blažitvi simptomov. Med temi je na trgu (na recept in brez njega) žal veliko takšnih, ki lahko s svojim mehanizmom delovanja povzročijo sistemske neželene stranske učinke (kortikosteroidi, citostatiki), ali pa so njihove aktivne učinkovine nenevarne, vendar so vmešane v osnovo, ki je zdravju škodljiva (mineralna olja, parabeni, sintetične dišave ipd.).

So učinkovita IN varna sredstva sploh možna?

Zdravju neškodljiva osnova izdelka je seveda možna, večja težava je aktivna učinkovina, ki bi prinesla tako hitro olajšanje kot dolgotrajnejšo ozdravitev kože, hkrati pa ne bi povzročala drugih zapletov v telesu.

Tako zdravniki kot znanstveniki s področja dermatologije se zaradi sodobne razširjenosti kožnih težav tej problematiki zelo veliko posvečajo. Tako so že sredi prejšnjega stoletja iznašli spojino N-hidroksi-2-piridinetion (HPT), ki je izkazovala velik antimikrobni in fungicidni spekter. Pozneje so iz nje razvili cinkov piritionat (ZPT), ki so ga nato s posebnim postopkom molekularne aktivacije prevedli v višjo energijsko obliko.

Aktivirana oblika ZPT izkazuje eno od najmočnejših protiglivnih in protibakterijskih delovanj že pri koncentracijah od 40 µg/ml (40 ppm). V začetnih študijah je spojina najmočneje delovala na naslednje vrste: Candida (5 vrst), Dermatophytes (5 vrst), Staphylococcus aureus (10 sevov), Streptococcus faecalis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Proteus vulgaris in Sarcina lutea. Tako so raziskovalci ugotovili, da deluje tudi proti glivi Pityrosporum ovale, ki je eden od pomembnih povzročiteljev seboroičnega dermatitisa in prhljaja.

V obdobju od 1990 do 2010 je bilo opravljenih kar nekaj kliničnih študij, ki v obliki kliničnih primerov opisujejo visoko učinkovitost ZPT pri zmanjšanju simptomov luskavice, izražene na komolcih in kolenih bolnikov, z lokalno aplikacijo kreme z ZPT v koncentraciji 0,25 %.

Nadaljnje raziskave so pokazale, da stimulirane molekule ZPT povečajo učinkovitost pri negi suhe, razpokane kože in kože, nagnjene k čezmernemu luščenju. Tako se je uporaba ZPT razširila tudi na izdelke za pomoč pri atopijskem in seboroičnem dermatitisu ter ekcemu.

Znanstveni odbor SCCNFP (Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products intended for consumers) je objavil tudi mnenje o varnosti uporabe ZPT (SCCNFP/0671/03), kjer so preučevali varnostni profil izdelkov s cinkovim piritionatom v koncentraciji od 0,1 % do 1 %. Ugotovili so, da lahko ZPT uvrstijo med zelo varna topična sredstva, saj ne izkazuje neželenih učinkov na koži in lasišču, kot sta depigmentacija ter povečano izpadanje las in dlak. Prav tako niso zaznali sistemskih učinkov, ki bi kazali na povečano absorpcijo ZPT skozi kožne plasti v telo.

ZPT v varni osnovi?

Že v prejšnjem stoletju so ZPT začeli uporabljati v šamponih proti prhljaju, vendar so bili ti zaradi spornih osnovnih sestavin pogosto zdravju škodljivi.

V 6-tedenski klinični študiji*, v kateri je sodelovalo 30 otrok, starih od 2 mesecev do 10 let, so preučevali terapevtsko učinkovitost izdelkov Blue cap** pri atopičnem dermatitisu. Otroci, ki so bili udeleženi v raziskavi, so imeli z dermatitisom prekritega od 2 do 35 odstotkov telesa in se v zadnjih 2 tednih niso zdravili proti tej bolezni. Pacienti so bili razdeljeni v 2 skupini, v vsaki je bilo po 15 otrok. Prva skupina je uporabljala kremo Blue cap (2-krat na dan), druga skupina pa gel za prhanje Blue cap (1-krat na dan). Ugotovili so, da je bilo zdravljenje z izdelkoma Blue cap pri bolnikih z atopičnim dermatitisom učinkovito in brez neželenih stranskih učinkov. Najpogostejši razvojni čas kožne poškodbe je bil manj kot mesec dni, najpogostejše posameznikovo patološko ozadje je bil alergijski rinitis, najpogostejše družinsko patološko ozadje pa bronhialna astma. Še posebno zadnji podatek nas znova pripelje na začetek tega prispevka – torej, da težave z dihali praviloma spremljajo tudi težave s kožo, zato se je pri reševanju kožnih težav vredno posvetiti tudi krepitvi pljuč (številne naravne načine smo opisali v priročniku Adijo, prehladi).

Raziskavo z istimi izdelki so opravili tudi v novomeški bolnišnici, in sicer maja in junija 2010 v dermatološki ambulanti. Vključili so 35 bolnikov s klinično potrjeno diagnozo luskavice, atopičnega ali seboroičnega vnetja kože.

Bolniki so navajali uspeh že po prvem tednu terapije in nihče ni navajal lokalnih ali sistemskih neželenih stranskih učinkov. Rezultate so analizirali po treh tednih terapije. Pri 13 bolnikih je prišlo do popolnega izginotja sprememb, stanje se je bistveno izboljšalo pri 16 bolnikih, do delnega izboljšanja pa je prišlo pri 6 bolnikih.

Lahko si torej pomagamo tudi od zunaj in na hitro, vendar moramo imeti v mislih, da s tem še nismo odpravili pravega vzroka. Ta pa lahko privede do poznejše ponovitve težav. Zato si po hitrem izboljšanju stanja vzemite čas, da odkrijete globlje, notranje vzroke in se njihovega odpravljanja lotite celovito.


Kaj pa alergije, ki jih je iz leta v leto več?

Tudi alergije ne nastanejo iz nič. Ne, ne povzročajo jih le alergeni v zraku, kot številni zmotno mislijo. Kako se bo naše telo odzvalo na zunanje dejavnike, je v veliki meri odvisno od stanja jeter, imunskega sistema in črevesne flore ter od obremenjenosti s težkimi kovinami. O alergijah smo v okviru našega projekta že veliko pisali. Več o tem preberite tukaj.

Cepljeni / necepljeni

Mar ni zanimivo, da je med necepljenimi otroki znatno manj alergij kot med cepljenimi? Ne verjemite na besedo, raje preberite zelo sistematičen pregled številnih raziskav, ki to dokazujejo.

Manj strupov v telesu pomeni tudi manj zmeden imunski sistem in manjšo dovzetnost za alergene iz okolja.

Atopični dermatitis

Atopični dermatitis je zunanji (kožni) odziv telesa na snov, ki jo zaznava kot škodljivo – običajno rečemo, da gre za alergijo na to snov. V veliko primerih je takšna snov lahko resnično zdravju škodljiva (pesticidi, umetne arome, barvila …), včasih pa se telo zmotno odzove tudi na povsem neškodljive snovi (korenček, vinski kis …). Vzrok za takšne »pomote« je pogosto oslabljen imunski sistem.


*Abreu Daniel, R. D. Simón, L. Rodríguez de Armas, 2008. Effectiveness of BLUE-CAP in the Treatment of Atopic Dermatitis, ISCM- H., Manuel Fajardo Faculty of Medicine, Dermatology Service, Research Study to Opt to the Level 1 Dermatology Specialist Degree, Catalysis.

**Bralce opozarjamo, da navedeni izdelki niso v celoti naravni, vendar so vseeno boljša izbira kot kortikosteroidi ali citostatiki. Poleg tega imajo veliko dokazov o učinkovitosti.

Prejšnji članekPodprimo samozdravilne moči s CBG
Naslednji članekKakšen svet namerava ustvariti tehnologija 5G
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj