Projekt: skupna njiva krompirja

221
krompir

Skupaj je preprosto – Poročilo lokalnega tima Društva Samooskrbni.net 

Junij 2023 – Mariborski člani Društva Samoskrbni.net smo se letos odločili za skupno samooskrbo s krompirjem. Projekta smo se lotili resno: kupili smo semenski krompir Kmetijskega inštituta Slovenije KIS Vipava, KIS Krka. Člani skupine Prekaljeni smo prijavili količine krompirja, ki ga želimo pridelati za ozimnico. Skupaj smo se ga odločili pridelati dve toni, temu pa smo prilagodili tudi površine in količine.

Vsak od prijavljenih članov se je zavezal, da bo sodeloval pri delih na njivi. Dobro njivo, na kateri niso bila nikoli uporabljena umetna gnojila, pač pa samo zeleno gnojenje, smo dobili v brezplačen najem.

Tako smo tretjo majsko nedeljo, po dolgotrajnem »monsunskem« deževju, končno lahko prvič okopavali svoj krompir. Navdušenje je bilo veliko, občutenje posebne energije in povezanosti pa neverjetno. Naše poslanstvo, skupnostno gojiti ekološko zelenjavo za samooskrbo, je vzcvetelo! Z lahkotnostjo smo med pogovorom z motikami švigali med grmički krompirja. Opravili smo v samo dveh urah!

Za zdaj našemu krompirju dobro kaže. Zemlja je odlična, dobro odcedna, krompir lepo raste. Te dni bo strojno osut, kar za nas stori lastnik njive, mi pa mu pomagamo z okopavanjem njegovega dela. Tu in tam smo že našli kakega koloradskega hrošča, vendar jim bomo zagrenili življenje z ročnim pobiranjem in ekološkim sredstvom za njihovo zatiranje. Pa naj kdo reče, da samooskrba ni tudi sreča ob sodelovanju enako mislečih ljudi, saj skupaj zmoremo več!


Ob koncu julija je naš krompir že izkopan in je videti (tudi) takole:

Srčni ljudje, srčna skupnost, srčno delo – srčen krompir!


Samooskrbni.net – o ljudeh, ki vedo, kaj imajo na krožniku
Projekt Nova Zemlja
Obnovitveno kmetovanje na kmetiji Zeleni pašnik

Prejšnji članekKoža in efektivni mikroorganizmi
Naslednji članekKanabinoidi za podporo koži – intervju s Tanjo Bagar
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj