Fermentirani ajdovi krofi

Čas priprave: 1 ura in pol (+ počivanje in vzhajanje testa)

Ko v pustnem času zadiši po krofih, se marsikdo, ki ga pestijo prehranske alergije, s težkim srcem obrne stran. Še posebno težko je razložiti otroku, da krofa zaradi alergije ne sme. Zato vam z velikim veseljem predstavljamo recept za krofe brez mleka, glutena in jajc, s katerimi se bo lahko sladkala tudi velika večina alergikov.

Pripravila ga je Suzana Kranjec, soavtorica knjige Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija.

Sestavine za droži:

70 g ajdove moke (70 %)
70 g vode (70 %)
1 čajna žlička drožnega nastavka
12 g indijskega trpotca (12 %)
140 g vode (140 %)
140 g droži (140 %)
7 g ruma (7 %)
50 g sladkorja (50 %)

Priprava droži:

Droži pripravimo 8-12 ur pred pričetkom peke. Čajno žličko drožnega nastavka iz hladilnika zmešamo s 70 g vode in 70 g ajdove moke in zmes pustimo v napol pokritem kozarcu na sobni temperaturi. Če želimo testo zamesiti zjutraj, droži pripravimo zvečer, da se do jutra aktivirajo.

V večji posodi dobro premešamo indijski trpotec, droži in vodo ter pazimo, da ne nastanejo grudice. Počakamo, da se vlaknine napnejo in dobimo gelu podobno zmes, nato dodamo še rum in sladkor in ponovno premešamo.

Sestavine za testo:

pripravljene droži
100 g ajdove moke (100 %)
noževa konica kurkume
limonina lupina polovice limone (ekološke)
1 g soli (1 %)

Priprava testa:

V razpuščene droži dodamo moko, kurkumo in limonino lupinico ter pregnetemo le toliko, da se sestavine premešajo. Ne gnetemo premočno. Pokrito z bombažno krpo pustimo počivati od 30 minut do 2 uri.

Spočito testo potresemo s soljo in jo z vlažnimi rokami počasi vgnetemo vanj. Gnetemo vsaj 5 minut. Nato testo v skledi raztegnemo in pustimo, da počiva 30 minut.
Testo ponovno raztegnemo, pustimo počivati še 30 minut in ga s pomočjo tehtnice razdelimo na šest enakih delov.

Oblikovanje, vzhajanje in peka:

Roke zaradi kasnejšega cvrtja ne smejo biti mokre, zato jih rahlo pomokamo (samo toliko, da so popolnoma suhe, moka z rok ne sme prehajati v testo), da se nam testo ne lepi nanje, in s prepogibanjem oblikujemo gladke kroglice. Prepogibamo na enak način kot testo za kruh.

Kroglice položimo v modele za muffine (najbolje se obnesejo silikonski). Testo naj vzhaja na sobni temperaturi 3-6 ur, odvisno od temperature prostora. Testo morda ne bo vidno naraslo, lepo pa se mora napeti površina kroglic.

V posodi segrejemo olje, ki ne sme biti prevroče. Če v olje pomočimo konico lesene palčke in se okoli nje tvorijo mehurčki, je temperatura olja primerna za cvrtje. Krofe položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo. V pokriti posodi bodo vzhajali še na zgornji strani. Cvremo 3–4 minute na najnižji stopnji plošče ali gorilnika. Nato krofe obrnemo in cvremo v odkriti posodi še 3–4 minute.

Znameniti venček na brezglutenskih krofih ni samoumeven. Ajdovi krofi so težki, ne plavajo in v olju potonejo, zato cvremo v zelo majhni količini olja, tj. največ za prst. Iz olja mora gledati več kot polovica krofa. Le tako bo na krofu nastal tudi venček.
Ocvrte krofe odložimo na papirnato serveto, ki vpije odvečno olje.

Originalni recept je objavljen tukaj.

Prejšnji članekRešite se zasluzenosti!
Naslednji članekZakaj podpreti debelo črevo, da bi pozdravili pljuča?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj