Čokoladni puding za železno kri

2912

Recept je iz knjige Zdravilna moč začimb za otroke avtorice Sabine Topolovec.

Uporabimo stoodstotni kakav, ki je zakladnica dragocenih magnezija, železa in antioksidantov. Pomembno je, da uporabimo ekološko pridelanega, saj v nasprotnem primeru tvegamo zaužitje težkih kovin, ki se v kakavu nalagajo zaradi uporabe številnih pesticidov.

Grenkobo kakava nekoliko posladka s kalcijem bogata rožičeva moka, ki je odličen nadomestek kakava. Govorimo o fino mleti moki, ki je na voljo na oddelkih za zdravo prehrano. Puding sladimo z zgoščenim jabolčnim sokom ali domačim medom, ki ga čebelar ni segrel nad 36 ˚C, da se v njem ohrani vse bogastvo.

Dodamo še začimbe, ki v prvi vrsti uravnavajo krvni sladkor, obenem pa otroka na najslajši možen način ubranijo pred mikrobi, ščitijo njegov imunski sistem in prinašajo še vrsto drugih blagodejnih koristi.

Potrebujemo:

2 avokada
1 banano
30 g kakava
30 g rožičeve moke
½ žličke cimeta
½ žličke vanilje
nastrgano lupinico ene bio pomaranče (ali 5 kapljic eteričnega olja pomaranče, certificiranega za uživanje)
1 žlico orehovega ali arganovega olja
30 g medu ali zgoščenega jabolčnega sirupa

Postopek priprave:

Avokado prerežemo čez polovico, odstranimo koščico in ga z žlico izdolbemo. Dodamo banano, kakav in rožičevo moko ter vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. V zmes vmešamo še začimbe ter dodamo med in izbrano olje. Do zaužitja shranimo v hladilniku in porabimo še isti dan.

Prejšnji članekSamooskrba brez semen? Misija nemogoče!
Naslednji članekPrehranska varnost kot strateška dobrina
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj