Sončna krema ali sončna hrana?

1736
Beautiful woman lying on the beach with a glass of cocktail.

S prvimi sončnimi žarki, najkasneje pa pred odhodom na morje, se vsi srečamo z vprašanjem, kako kožo zaščititi pred soncem. Običajno odhitimo po kreme za sončenje in prepričani smo, da smo storili največ, kar smo lahko, da bi kožo bolj ali manj učinkovito zaščitili.

Malokdo pa se vpraša ali celo ve, da bi morala zaščita kože potekati najprej od znotraj in ne le od zunaj z uporabo sončnih krem. Ko bomo poskrbeli za notranjo zaščito, bo tudi naša koža bolje zaščitena in bo veliko bolj učinkovito prenašala sonce; posledično bo manj opeklin in manj alergij, koža pa bo lepša in bolj zdrava. Naša prva zaščita bi zato morala biti notranja zaščita, to pa nam nudijo antioksidanti, ki delujejo na proste radikale.

Antioksidanti so zaradi svojega antikancerogenega delovanja vroča tema številnih raziskav, svojo izjemno moč pa kažejo tudi pri zaščiti telesa pred poškodbami od sonca, zato so mnogi raziskovalci mnenja, da so antioksidanti v resnici prva obrambna zaščita pred soncem.

Poglejmo, kateri antioksidanti so se v študijah izkazali za ene najbolj koristnih in učinkovitih pri delovanju na proste radikale in zaščiti pred UV-sevanjem.

Astaksantin

Astaksantin je zelo močan antioksidant, ki spada v skupino karotenoidov in je lahko veliko bolj učinkovit kot betakaroten in lutein pri preprečevanju UV-fotooksidacije lipidov. Raziskave kažejo, da naravni astaksantin iz posebnih alg ščiti pred UVA-induciranimi spremembami DNK in deluje kot nekakšna “notranja zaščita pred soncem”.
Glavne prednosti astaksantina v povezavi s soncem so, da varuje kožo pred poškodbami UV-žarkov in opeklinami, ki so posledica izpostavljenosti soncu, saj onemogoči proste radikale, ob tem pa s pomočjo UV-žarkov telo še vedno proizvaja vitamin D (ne pozabite, da s sončnimi kremami, tudi z najnižjim faktorjem, blokirate UVB-žarke in tako onemogočate tvorbo izjemno pomembnega vitamina D v telesu!).

Klinična ocena astaksantina pri merjenju učinkovitosti zaščite pred UV-žarki kaže, da astaksantin zavira in preprečuje sončne opekline ter zagotavlja zaščito kože pred poškodbami, ki jih povzroča sonce.

Superoksid dismutaza

Encim superoksid dismutaza (SOD), ki ga imenujemo tudi “encim življenja”, je najpomembnejši poznani endogeni antioksidant, ki pa z leti v našem telesu upada. Njegova naloga je med drugim, da spreminja proste radikale v neškodljive molekule. Zelo hitro jih nevtralizira in je pri tem zelo učinkovit. Prehranski dodatki, ki vsebujejo SOD lahko zato občutno zmanjšajo UV-poškodbe, še posebej pri svetlopoltih ljudeh.

Betakaroten

Raziskave v Nemčiji so pokazale, da uživanje betakarotena lahko nudi nekaj zaščite pred sončnimi opeklinami. Dlje kot uživamo betakarotene, daljši je čas zaščite. Pretekle študije so pokazale, da lutein, likopen in superoksid dismutaza (SOD) lahko močno izboljšajo stanje kože.

Betakaroten v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina (zato tudi hitreje porjavimo), ki je eden izmed najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnimi žarki. Z uživanjem betakarotena pred sončenjem lahko okrepimo lastne obrambne mehanizme v koži proti negativnim mehanizmom UV-žarkov. Koža hkrati tudi enakomerneje porjavi in sončne opekline se pojavijo redkeje.

Lutein

Lutein je fitonutrient, ki ga najdemo v temno zeleni in rumeni zelenjavi in je poznan predvsem za zdravje oči, a študije so pokazale, da lutein pomaga tudi v boju proti prostim radikalom zaradi sonca, zato nas lahko ščiti pred UV-poškodbami. Kadar je v koži prisoten v zadostnih količinah, lutein pomaga pri filtriranju visokoenergetskih valovnih dolžin svetlobe, ki upočasnijo hitrost oksidativnega stresa. Rezultat je pomembna zaščita pred foto-poškodbami, vključno z opeklinami, znaki staranja in potencialno celo kožnim rakom.

Te in druge antioksidante najdemo zgolj v zelenjavi in sadju, zato naj bo vaša »sončna krema« najprej v obliki zdrave prehrane; hrana naj bo predvsem rastlinska, z veliko pisane zelenjave in sadja, saj je takšna izjemno bogata z antioksidanti. Privoščite si borovnice in drugo jagodičevje, pa marelice in breskve, banane in jagode, lubenico in paradižnik, korenje in papriko ter drugo pisano sadje in zelenjavo v izobilju, ne pozabite pa tudi na najbolj zdravilno hrano: temno zeleno listnato zelenjavo (špinača, blitva, kodrolistnati ohrovt, koprive …).

Šele zdaj pride na vrsto tudi dobra, naravna sončna krema, ki naj vsebuje le mineralne filtre brez nano delcev. Antioksidanti namreč ne nudijo SPF zaščite na enak način kot sončna krema, zato niso njeno nadomestilo.

Hrana z visoko vsebnostjo antioksidantov, pa tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo potentne izvlečke močnih antioksidantov, bodo vašo kožo odlično pripravili na poletne dni. Poskrbeli bodo, da bo bolj zdrava, sijoča in mladostna, s čimer lahko tudi morebitne alergije in druge kožne težave izzvenijo ali se vsaj močno umirijo.

Z uživanjem prehranskega dopolnila z antioksidanti začnite vsaj 2-4 tedne pred načrtovanim dopustom in ga nato uživajte ves čas dopusta. Razlika bo vidna!


Preberite tudi:
Ura sonca na dan ne odžene zdravnika stran!
Preveč sonca je nevarno, premalo pa še bolj!
4 koraki, kako si pomagati pri »alergiji na sonce«

Prejšnji članekCena življenja v zaprtih prostorih: kronično pomanjkanje vitamina D
Naslednji članekRadi bi več kolesarili, pa vendar …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj