Sonce požene kri po žilah

2190
Happy mature woman on balcony at home with sea shore.Vacation at the resort concept

Vsi poznamo izraz martinčkanje in blagodejne vplive sončnih žarkov, ki nam polnijo baterije, mehčajo okorele sklepe in nam rišejo nasmeh na obrazu. Občutek je stvaren. Sonce v resnici spodbuja nastajanje hormonov sreče in je najboljši znani naravni antidepresiv. Če želimo svetlobo v glavi in duši, se rešitev dobesedno glasi: podajmo se svetlobi naproti.

V zvezi s soncem slišimo pretežno grožnje, ki jim sledi naštevanje njegovih nevarnosti. Pozabljamo pa, da življenja brez sonca sploh ne bi bilo.

Rastline ob pomoči sončnih žarkov tvorijo klorofil, ki je njihova zelena kri. Ljudje in živali z uživanjem rastlin dobimo skoraj vsa potrebna hranila, klorofil pa zlahka predelamo v hemoglobin – povsem identično molekulo, ki ji zamenjamo le en atom. To je res čudež narave, zato ne preseneča, da si s sočenjem žitnih trav ali kopriv tako hitro regeneriramo kri.

Sončni vitamin

V obdobju, ko si lahko oddahnemo pred respiratornimi virusi, je dobro vedeti: večjo zalogo sonca ko pridelate, lažje boste premagali kateri koli respiratorni virus. Vitamin D v telesu namreč neposredno vpliva na zmogljivosti naše imunske obrambe, poleg tega njegova ustrezna raven znanstveno dokazano varuje pljuča pred poškodbami.

Če ste brali knjigo Naravne rešitve za težave z virusi, že veste, da v času pandemije covida-19 med hospitaliziranimi skoraj ni bilo človeka z zadostno ravnjo vitamina D. Številne raziskave so pokazale, da je bilo mogoče pri hospitaliziranih bolnikih že zgolj z normalizacijo ravni vitamina D zelo zmanjšati umrljivost in preprečiti zaplete.

Jeseni ne bo druge izbire, kot da bomo znova začeli razmišljati o prehranskih dopolnilih. Zdaj je pred nami še nekaj mesecev, v katerih lahko vitamin D pridelujemo in ga skladiščimo tudi za dolge zimske dni. Ne morete ga sicer vložiti v kozarce, lahko pa ga začnete nalagati v celice, te pa ga bodo konzervirale in shranile v jetrih.

Pomembno je, da pridelavo prilagodite zmožnostim predelave. Telo namreč vitamin D proizvaja iz holesterola, pri tem pa si pomaga z UV-žarki. Zato je najbolje, da ga pridelujemo vsak dan po malem. Tako bo naša notranja proizvodnja potekala kot po tekočem traku in brez stresa. Tako kot se ne moremo najesti za sedem dni vnaprej, tudi sonca ne smemo zaužiti preveč, saj v tem primeru zdravilo postane strup.

Najboljša strategija je začeti čim prej, soncu pa se izpostavljati v majhnih odmerkih, prilagojenih svojemu tipu kože. Za lažjo prebavo vitamina D je koristno uživati hrano, ki vsebuje več karotenoidov in vitamine skupine B. Če smo zmerni in redni, ne bo težav. Kožo bomo lahko izpostavili tudi neposrednemu soncu in jo nahranili z njegovimi žarki. Potem pa, ko se koža nasiti, sonce pa postane premočno, kožo zaščitimo z oblačili ali naravnimi sredstvi za zaščito pred soncem, ki vsebujejo mineralne filtre.

Čeprav povsod berete, da brez sončne zaščite ne smete niti stopiti iz hiše, poznavalci sončenja in njegovih naravnih zdravilnih moči trdijo drugače. Vsako sredstvo za sončenje s faktorjem zaščite, višjim od 8, zelo zavre tvorbo vitamina D, saj koža preprosto ne dobi UV-žarkov. Zato je dobro najprej zaužiti varen odmerek sonca, šele nato pa se zaščititi s kremo, pokrivalom in oblačili.

Zakaj bi varno sončenje plačali s hormonskimi motnjami?

Mineralni filtri ne motijo celične presnove in v telesu ne delujejo kot hormonski motilci. Da, dobro ste prebrali: kemični filtri v pretežni meri delujejo tako, da v celicah motijo normalni potek dogajanja in jih tako »ščitijo«. Še več, to delovanje se ne konča v našem telesu. Ko namazani s tovrstnimi kremami plavamo v morju ali jezeru, hormonske motilce vnašamo tudi v telesa vodnih organizmov. Ne verjamete? Ugotovili so, da ribe, ki živijo na območjih kopališč, spremenijo spol in imajo številne druge hormonske težave.

Da lahko kreme na osnovi kemične zaščite ostanejo stabilne tudi pri visokih temperaturah, povrhu vsebujejo veliko konzervansov in dodatkov.

Na drugi strani naravna zaščita deluje kot naoknica na zunanji strani kože. Torej ostaja na površini, ne prodre v globino. Pomembno je tudi, da naravni filtri delujejo takoj, medtem ko moramo kemična sredstva nanesti vsaj petnajst minut pred izpostavljanjem soncu. Naj vas malce belega leska ne moti. Ta je predvsem dokaz, da ste izbrali kremo, ki v resnici ne vsebuje nanodelcev in ostaja na površini kože.

Po sončenju lahko uporabimo »digestiv«, ki bo olajšal prebavo sončnih žarkov v koži. Aloja vera, negovalna olja z visokim deležem antioksidantov in vitamin E – vse to so zelo dragocena prehranska dopolnila za kožo, ki pomagajo, da se naša shramba vitamina D napolni še prej, kot bi se sicer.


Preberite tudi:
Ura sonca na dan ne odžene zdravnika stran!
(Ne)varno na sonce
Preveč sonca je nevarno, premalo pa še bolj!

Prejšnji članekKaj se dogaja z zdravjem otrok?
Naslednji članekŠolanje na domu – kako se pripraviti na zaključne izpite
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj