Kaj se dogaja z zdravjem otrok?

1052
fat otrok punca
Sad overweight girl visiting nutritionist in clinic

Večkrat smo že pisali o tem, da prihodnjim generacijam otrok ne kaže dobro. Že leta 2007 so znanstveniki napovedali, da ne bodo dočakale starosti svojih staršev – da bodo ljudje umirali mlajši. Stanje se ne izboljšuje, bolezni odraslih se čedalje hitreje selijo v otroško dobo. Zdravje otrok je vse slabše. Ukrepanje je potrebno zdaj, in to – vaše!

Vsak človek je lep?

Sprejemamo drugačnost in nikakor ne zagovarjamo kulta popolnega telesa. Dandanes klasična vitkost menda ni modna. Dekleta stremijo k polnim prsim in močno zaobljeni zadnjici. Zadnje je mogoče doseči s pretirano vadbo, medtem ko je treba za večjo košarico poseči po polnilih. Fantje si želijo mišic. Če je lepo telo rezultat dejavnega življenja, je to vsekakor lepo. Če pa rezultat pričakujemo čez noč, z uporabo čudežnih praškov in napitkov ter s pretirano vadbo, je zgodba povsem drugačna. Žalostno je, da se vse to hlepenje po lepoti seli v veliko prezgodnjo otroško dobo. Televizija, pametni telefoni, računalniki … vse je prežeto s podobami popolnosti, z njimi pa so zaznamovani že otroci.

To je le ena od skrajnosti. Na drugi se srečujemo s čedalje večjim številom predebelim otrok in mladostnikov. Včasih so kilograme skrivali pod ohlapnimi oblačili, zdaj pa jih marsikdo ponosno razkazuje v oprijetih pajkicah, prekratkih majčkah in podobno. Tudi pri tem gre za svojevrsten kult, za čaščenje vsega in vsakogar. Vsakdo je lep, vsakdo je edinstven, neprecenljiv. To seveda drži, bi pa morali pri tem razlikovati med pojmoma lepo in zdravo. Kajti debelost neizogibno vodi v bolezen, naj je oseba s preveč kilogrami še tako zabavna, prikupna in edinstvena.

Slovenski otroci so po epidemiji covida-19 še debelejši …

Beseda debel ima slabšalen prizvok, zato raje uporabljamo besede, kot so – močan, poln, obilen, debelušen … Če pogledamo resnici v oči, hitro ugotovimo, da debela oseba ne more biti močna (vsaj ne v fizičnem smislu) in da nas olepševalne besede ne bodo obvarovale pred posledicami debelosti. Toda ko govorimo o nedolžnih otroških dušah, so besede še kako pomembne. Ti otroci so neredko tarča izigravanja, zasmehovanja, prezira … svojih vrstnikov. Pa otroci v resnici za svoje kilograme niso prav nič krivi! Krivi smo odrasli!

Podatki, ki jih je prejšnji mesec (maj 2022) javnosti predstavil vodja programa Slofit, izredni profesor dr. Gregor Starc, so zastrašujoči. V času epidemije covida-19 smo pridelali za 15 povprečno velikih šol otrok, ki imajo na novo razvito debelost, v primerjavi s številom debelih leta 2019 pa je pri 37 odstotkih več otrocih prišlo do povečanje teže. »Gibalna učinkovitost otrok je leta 2020 padla za 17 odstotkov. Če vam povem, da nam je predtem v desetih letih uspelo gibalno sposobnost izboljšati za deset odstotkov, veste, kako velika stvar se je zgodila. V letu dni smo padli za več, kot smo napredovali v desetletju. Če ne bomo ukrepali, vsi ti otroci nimajo več časa, da bi se stvar popravila. In doslej nismo naredili ničesar!«

Toda ne gre zgolj za kilograme, ki so se nakopičili zaradi pomanjkanja gibanja. Gibanje je ključno tudi za kognitivni razvoj in učinkovitejše učenje. Številni strokovnjaki so v letih pred epidemijo covida-19 vse glasneje opozarjali na pasti uporabe raznovrstnih zaslonov, kar je nato potihnilo – menda v dobrobit otrok. Otroke smo prikovali pred računalnik, več ur so potrebovali samo za to, da so opravili redne šolske obveznosti, kje so šele sprostitvene, kot sta igranje igric in gledanje televizije. Če bi želeli stanje spraviti vsaj na pozitivno ničlo, bi moral otrok vsako uro »ždenja« pred zaslonom kompenzirati s še enkrat večjo količino gibanja na svežem zraku. Toda dan ima samo štiriindvajset ur …

Kazanje s prstom na sistem, na covid-19 … stanja ne bo izboljšalo. Ura telovadbe vsak dan, za katero si prizadevajo sodelavci Slofita, bi bila resnično dragocena. Vsi si srčno želimo, da bodo uslišani. Tudi evropske smernice za otroke med petim in sedemnajstim letom starosti priporočajo redno telesno dejavnost – vsaj eno uro na dan. Če ne gre v šoli, bo treba rokave zavihati doma. Nič hudega, če otroku ne morete privoščiti plačljivih popoldanskih treningov. Naj to ne bo izgovor. Starši smo namreč tisti, ki jim moramo biti vzor! Dejavno preživljanje prostega časa, po možnosti vsak dan, je ena od najdragocenejših popotnic, ki jih lahko predamo svojemu otroku!

Preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi od malih nog …

Srčno-žilna obolenja pri otrocih in mladostnikih so v zadnjih letih v velikem porastu. Kako jih preprečiti? Stvari so v resnici precej preproste. Če je le mogoče, naj mati otroka doji vsaj pol leta. Vsa družina naj se prehranjuje zdravo in uravnoteženo, začenši z zdravim zajtrkom vsak dan. Hrana naj bo polnovredna, sveže pripravljena, zaužita v veselem vzdušju, sede za družinsko mizo. Ne pozabite na dragocene ščepce začimb! In na dovolj gibanja, sonca, vode kot osnovne pijače in dovolj spanja!

Vse to pripomore k zdravi teži. Čezmerna teža v otroški dobi namreč pomeni zelo povečano tveganje za poznejši razvoj srčno-žilnih obolenj. Povišan krvni tlak je približno trikrat pogostejši pri čezmerno težkih otrocih, takih pa naj bi bilo v Sloveniji približno 40 odstotkov.

Niso krivi zgolj kilogrami …

Morda se marsikomu zdi krivično, da je njihov otrok debelušen, čeprav ne uživa veliko mastne hrane. Ali pa poznate kopico otrok, ki tako rekoč živijo od sladkarij, a so vseeno drobni … Kot vidite, enoznačnega recepta preprosto ni.

Na drugi strani tudi suhost še ni zagotovilo, da je otrok zares zdrav. V okviru rednih sistematskih pregledov otrokom pri starosti petih let preverijo tudi raven holesterola v krvi – in pri marsikaterem ugotovijo povišane vrednosti. Poglavitni vzrok ni uživanje mastnih živil, temveč pretirano uživanje sladkorja (vsebujejo ga tudi dozdevno zdrava, vendar visoko procesirana živila, ki jih tržijo kot otrokom prijazna – poleg kopice sladkorja so v njih še slabe maščobe in aditivi) ter premalo gibanja. Večina otrok s povišano ravnjo holesterola v krvi tudi nima čezmerne telesne teže.

Neposredni posledici nezdravega prehranjevanja sta že omenjeni previsok krvni tlak in sladkorna bolezen tipa 2, bolezni, ki jih še pred dobrim desetletjem pri otrocih sploh ni bilo. Več o tem si lahko preberete v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke, v kateri boste našli tudi poglavje, namenjeno pomoči začimb pri težavah s holesterolom!

Potrebujete pomoč?

V poplavi nasvetov, tako tistih s spleta kot tistih, ki jih dajejo prijateljice, sosede in babice, se je včasih resnično težko znajti. Zato številni starši preizkušajo malo to in malo ono. Ko otrok zboli, se zatečejo k zdravniku, toda kaj, ko je čas za zdravniško obravnavno tako skopo odmerjen. Če otrok dobi zdravila, je marsikdo jezen, češ da svojega otroka ne bo zastrupljal še z zdravili. Dandanes je pač modno živeti »naravno«, pri čemer marsikdo pozabi, kaj to v resnici pomeni.

Če želite naravno, se najprej odpovejte službi, v kateri ste nesrečni. Preračunajte, ali se vam res izplača delati za »minimalca«, ki komaj pokrije stroške vrtca, dodatnega avtomobila (sta res potrebna dva?) … Morda bi lahko enako vsoto zaslužili drugače, če bi le izkoristili svoje resnične potenciale. Toda za to je nujno izstopiti iz cone udobja, si upati.

Zelo koristno je, če prva leta podarite otroku. Preračunajte, koliko resnično potrebujete za življenje, če hrano pridelate sami. Vodi in elektriki se ni treba odpovedati (lahko pa ste varčnejši pri njuni porabi), lahko izklopite televizor, se zadovoljite s stacionarnim telefonom …

Ko mama ostane z otrokom ter obenem skrbi za gospodinjstvo in vrt, je to veliko več kot polna zaposlitev. Prihranek na ta račun je tudi znatno višji od povprečnega dohodka! Otrok, ki ima ob sebi ljubečega starša, pa bo zagotovo veliko lažje zdrav kot tisti, ki trpi zaradi odsotnosti in stresa staršev! Mama (ali oče), ki ne bo pod nenehnimi pritiski nadrejenih, rokov, plačevanja položnic, ponavljajočih se obolenj pri otroku … bo lažje čuteč, lažje bo zaznal svoje notranje antene in preprosto vedel, kaj je v resnici najbolje za otroka.

Povežimo se!

Če torej iščete nasvet, se ponj vselej najprej zatecite k sebi! In če to (še) ni mogoče – vprašajte človeka, ki že živi, kot bi si želeli živeti tudi vi. Nekoga z resničnimi izkušnjami. Ne strokovnjakov, ki svetujejo iz knjig, temveč ljudi, ki to, kar svetujejo, tudi živijo. Preverjen naslov, ki vam ga lahko svetujemo, je spletna šola za starše Veva.

Pomembna skupnost pa je tudi vse večja družina podobno mislečih, ki se združuje v naših Samooskrbnih. To je najboljši način, kako lažje skozi izzive starševstva, vrtnarjenja, šolanja … Več kot očitno je, da sistem (katera koli že vlada ga ustvarja) ne podpira resnične dobrobiti ne otrok in ne družbe. Lahko pa se sami povežemo in začnemo ustvarjati bolj zdravo okolje že danes. Zdrave otroke v resnici tudi potrebujemo, morda bolj, kot kadar koli!


Ali ste vedeli: Kako črevesna flora vpliva na debelost

Ali ste vedeli, da na debelost vpliva tudi sestava črevesne flore? Če v črevesju prevladujejo bakterije iz rodu firmikutov, telo nenehno kopiči zaloge, namesto da bi hrano uporabljalo za energijo. In nasprotno, ko vnovič vzpostavimo prevlado bakteroidov, s tem zaženemo presnovo, uredimo telesno težo in hkrati prebudimo imunski sistem.

Žal bakteroidov ni mogoče spraviti v praške in kapsule, zato jih moramo urediti posredno. Na švicarski kliniki Paracelsus za ta namen uporabljajo ferment Multi EM v kombinaciji z omega 3 maščobnimi kislinami. Pomaga tudi uživanje čim širšega spektra fermentiranih živil.


Preberite tudi:
Kako je koncentracija otroka povezana s stresom in prehrano
Voda – preprosta pot do zdravja otrok
To ni hrana za otroke!

Prejšnji članekIntervju: Sanja Lončar o samooskrbi
Naslednji članekSonce požene kri po žilah
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

1 komentar

  1. Drugi, tretji in četrti odstavek podnaslova ‘Potrebujete pomoč?’ so me osupnili – poklon, redkokje zasledim tako razmišljanje! In ne bi se mogla bolj strinjat z njim.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj