O hitrosti staranja svojih mišic, sklepov in kosti odločate sami

Senior Woman Suffering From Backache Getting Out Of Bed

Spremembe, povezane s starostjo, kot so gube in sivi lasje, jemljemo kot neizogibne. Še nedavno je enako veljalo za spremembe, povezane z mišicami, s kostmi in sklepi. Nove raziskave pa kažejo, da so številni dejavniki, povezani s staranjem, tudi v naših rokah.

Z leti nas skoraj večina izkusi tegobe z mišicami, s sklepi in kostmi, na kar nas opozorijo naše gibalne omejitve in spremljajoče bolečine, ki so lahko zelo neprijetne. Številni menijo, da se njihova gibljivost zmanjšuje zato, ker se starajo. Sodobna spoznanja, o katerih lahko berete tudi v knjigi Naravne rešitve za bolečine, pa dokazujejo, da se pospešeno staramo zato, ker se z leti čedalje manj gibljemo.

EMŠO ali slabo vzdrževanje?

Z leti se spremembe v količini mišičnega tkiva pokažejo predvsem pri telesni višini, ki se zaradi zmanjšane količine vode in izgube kolagenskih vlaken zmanjša. Preberite še enkrat! Če bi torej vzdrževali ustrezno hidriranost in skrbeli za nadomeščanje kolagena, bi bila naša tkiva veliko bolje vzdrževana, mišična moč in masa pa večja. Tako kot med mirovanjem ne moremo podmazati stroja, je treba tudi naša kolesca spraviti v gibanje, če naj zaužite koristne snovi podmažejo vsa »mazalna mesta«.

Ko gre za zdravje kosti, znanstveniki ugotavljajo, da imata gibanje in prekrvavljenost ključno vlogo pri tem, da razgradnja kosti ne začne prehitevati njihove izgradnje. Zdaj vemo, da menopavza pri ženskah povzroči izgubo mineralov v kostnem tkivu, pri moških pa postopnejše upadanje ravni spolnih hormonov doseže, da se osteoporoza začne razvijati pozneje. O naravnih rešitvah za uravnavanje ravni hormonov smo pisali v prejšnji številki novic. Marsikaj je mogoče urediti, če se le odločite in temu namenite večjo pozornost.

Najpogostejše težave:

Osteoartritis je najpogostejša bolezen sklepov, ki v poznejši fazi prizadene tudi kosti. Nastane kot posledica degeneracije sklepnega hrustanca in je drugi najpogostejši vzrok trajne invalidnosti pri odraslih. Prizadene zlasti kolena in kolke, lahko pa tudi vretenca.

Osteomalacija (rahitis) je bolezen okostja, za katero je značilno mehčanje kostnega tkiva. Težava lahko izvira iz pomanjkanja mineralov in vitamina D v hrani. Zlasti vsrkavanje kalcija je v veliki meri odvisno od zadostne količine vitamina D v telesu.

Osteoporoza je degenerativna bolezen kosti, za katero je značilna zmanjšana kostna gostota, kar pomeni večjo možnost, da že pri manjših obremenitvah pride do zloma. Po podatkih za Slovenijo je vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu starosti izpostavljen tveganju za zlom kosti kot posledice neprepoznane osteoporoze.

Revmatoidni artritis je kronična avtoimunska bolezen, ki pripelje do bolečih in vnetih sklepov, prizadene pa tudi obsklepne dele. Sprva poteka blago in nato počasi napreduje.

Starostne spremembe sklepov

Sklep je gibljiv stik dveh ali več kosti. Kosti v sklepu prekriva sklepni hrustanec, ki zmanjšuje trenje, omogoča gladko in prožno gibanje ter preprečuje poškodbe. Celoten sklep ovija sklepna ovojnica, ki je sestavljena iz dveh plasti: zunanja skrbi za čvrstost in stabilnost sklepa, notranja pa izloča sklepno tekočino, ki podmazuje sklepni hrustanec in prispeva h gibljivosti sklepov.

Ali bo ta proces potekal hitro, počasi ali sploh ne, je v veliki meri odvisno tudi od nas. Sklepi potrebujejo primerno hidriranost (voda) in redno dostavo »rezervnih delov« – najbolj v obliki glukozamina, kolagena, hialuronske kisline, hondroitina … Za kar največji izkoristek poskrbi tudi pravšnja količina vitaminov D3 in K2, kalcija in magnezija.

Pomaga lahko telesna dejavnost

Znanstveno potrjeno je, da lahko telesna vadba prepreči marsikatero starostno spremembo mišic, sklepov in kosti. Nikoli ni prepozno, da začnete živeti dejaven življenjski slog in uživati ​​v njegovih prednostih.

Raziskave kažejo, da telesna vadba prispeva k trdnejšim kostem in upočasni izgubo kostne gostote. Starejši ljudje lahko s telesnimi dejavnostmi za krepitev mišic povečajo tudi mišično maso in moč, vaje za ravnotežje in koordinacijo pa prispevajo k redkejšim padcem.

Gibanje sklepov pomaga, da se tekočina v sklepih giblje, s čimer se poveča prožnost sklepov. Če je sklep nedejaven, se hrustanec skrči in otrdi, to pa zmanjša njegovo gibljivost. Enako velja za vsa druga tkiva, ki jih ovijajo ovojnice (fascije). V trenutku, ko se ustavimo, se začnemo »strjevati« (sedimentacija). Zapomnite si, da je šest dni mirovanja in en dan telesne dejavnosti veliko slabša izbira, kot se zganiti in vsako uro narediti po sto korakov ali sto gibov.

Gradimo iz tega, kar jemo …

Sveže sadje, zelenjava, zelišča in začimbe vsebujejo množico mikrohranil, ki pripomorejo k manjši izgubi kostne gostote, boljši gibljivosti sklepov in večji prožnosti mišic. Zaužiti je treba tudi več protivnetnih živil, kot sta ingver in kurkuma, ter zmanjšati količino ogljikovih hidratov, zlasti izdelkov iz pšenice in sladkorja.

V jedilnik je treba vključiti tudi morska živila, zlasti rjave morske alge ter različne oreščke, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, enako velja tudi za olja, denimo olje dvoletnega svetlina. Za omenjena olja je namreč značilno močno protivnetno delovanje, njihovo uživanje pa ima sistemski učinek – na vseh točkah v telesu, ki so dovzetne za tiha vnetja.

Prehranski strokovnjaki se strinjajo in priporočajo, da je treba v primeru naraščajočega pomanjkanja pomembnih hranil v prehrano vključiti tudi prehranska dopolnila, kot so glukozamin, hondroitin, kolagen, kurkumin, magnezij, cink in bor, ter vitamine C, D in K, ki bodo obogatili našo prehrano.

Prejšnji članekCimetov koncentrat – zdravilni kulinarični dodatek
Naslednji članekZačimbe, ki so nam v pomoč pri preobilici hrane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj