Natokinaza in brazgotine

Patient with a fresh long scar after a hip surgery. Macro, Human leg with bloody scar from hip joint surgery.

Del normalnega procesa celjenja poškodb je tvorba mrežaste beljakovinske strukture iz fibrina. Dokler smo mladi, se proces celjenja sklene brez težav, pri čemer telo odstrani tudi fibrinsko mrežo, ki je sodelovala pri celjenju. S staranjem je odstranjevanje odvečnega fibrina čedalje slabše, kar lahko vodi do nastanka brazgotin in z njimi povezanih težav. Kako si lahko pomagamo z encimom natokinaza?

Kaj je fibrin?

Beljakovino fibrin telo tvori za potrebe strjevanja krvi in celjenja poškodb. Nujna je denimo pri zaustavljanju krvavitve ob poškodbi. Fibrin na mestu poškodbe tvori mrežasto strukturo, ki prispeva k celjenju poškodovanega tkiva. Ko je poškodba zaceljena, telo ob pomoči lastnih encimov fibrinsko mrežo razgradi, prizadeti del telesa pa normalno deluje naprej.

Zakaj nastane brazgotina?

Dokler smo mladi, telo nima težav s proizvodnjo telesnih encimov, potrebnih za razgradnjo fibrina. Prav zato se rane, ki nastanejo v mladosti, navadno zacelijo, ne da bi za njimi ostali vidni znaki. Vsi se spomnimo, da smo kot otroci doživeli kup padcev in da so bila naša kolena nenehno krvava, toda ko je čez čas krasta, ki je nastala na mestu poškodbe, odpadla, so že kmalu izginili tudi vsi vidni znaki poškodbe kože. 

Hkrati s staranjem se manjša tudi proizvodnja telesnih encimov za razgradnjo fibrina. Nekateri znanstveniki poročajo, da raven teh encimov začne upadati že po petindvajsetem letu starosti. To pomeni, da se utegne zgoditi, da sledi poškodb, zlasti tistih, ki nas doletijo na stara leta, sploh nikoli ne bodo izginile. V spomin nam bo ostala brazgotina, bodisi zunanja bodisi notranja. 

Zakaj je brazgotina težava?

Poleg tega, da vidne brazgotine (po operaciji, opeklini …) za številne pomenijo lepotno težavo, lahko ovirajo normalno funkcioniranje telesa. Znano je, da utegne biti na mestu brazgotine moten energijski pretok po meridijanih. Posledično lahko na mestih, ki jih oskrbuje prizadeti meridijan, prihaja do motenj. Da bi pomagale k vnovični vzpostavitvi normalnega energijskega pretoka, se celostne medicine temeljito posvečajo tudi obvladovanju brazgotin.

Brazgotine lahko na prizadetem območju povzročajo tudi fizične motnje, zlasti v primeru večjih poškodb, ki sežejo globlje v tkiva. Raziskave kažejo, da utegne odvečni fibrin, ki se ni mogel razgraditi, ovirati normalen proces regeneracije tkiva. Navadno prizadete celice zamenjajo nove, tkivu lastne celice. Prizadeto mišično celico zamenja nova mišična celica, prizadeto kožno celico nova kožna celica itn. Če se to ne zgodi, je delovanje prizadetih tkiv ovirano, saj fibrozno tkivo (brazgotina), ki nadomesti poškodovano tkivo, nima enakih funkcij. Notranje brazgotine, znane tudi kot fibrozne zarastline, lahko nastanejo kot del procesa celjenja po operaciji, poškodbi ali vnetju. Pogosto povzročajo težave s sklepi (kolena, kolki, rama) ali večjimi mišicami. Posledice brazgotin na teh predelih so okorelost, omejena gibljivost, ponavljajoča se vnetja, oteklina in bolečina. 

Zakaj nam lahko pomaga encim natokinaza?

Natokinaza je proteolitični encim, ki zaradi svoje sposobnosti razgrajevanja fibrina, te ključne beljakovine v procesu nastajanja brazgotin, telo podpre pri njihovem obvladovanju. S spodbujanjem razgradnje fibrina mu pomaga pri zmanjševanju obsega in gostote brazgotinskega tkiva. Posledično prispeva k večji prožnosti prizadetih tkiv, zmanjšanju okorelosti in omilitvi bolečine. Natokinaza premore tudi protivnetne potenciale, zaradi česar zmore dodatno pomagati telesu pri procesu celjenja in preprečevanju pretiranega nastajanja brazgotinskega tkiva. 

Kako uživati natokinazo?

Blagodejne encime lahko zaužijemo z náto hrano in/ali s prehranskimi dodatki, ki jih vsebujejo. Raziskave kažejo, da je mogoče natokinazo varno uporabljati v različnih odmerkih, ki navadno znašajo približno 2.000 FU (fibrinolitične enote) na dan. Prehranske dodatke s tem encimom je priporočljivo zaužiti 45 minut pred jedjo ali 2 uri po njej. S tem omogočimo, da se čim več encimov vsrka iz prebavil v telo in se odpravi na mesto delovanja.

Večina raziskav potrjuje, da ljudje encim natokinaza večinoma dobro prenašajo, vendar je vseeno pomembno, da se pred začetkom jemanja kakršnega koli novega dodatka posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom, zlasti če jemljete zdravila za redčenje krvi ali imate motnje strjevanja krvi.

Na kaj paziti pri izbiri encima natokinaze?

Encim natokinaza pridobivajo iz fermentirane soje. Ker je večina soje gensko spremenjene, je treba v izogib težavam, ki jih povzroča gensko obdelana hrana, iskati pripravke (in náto jedi), ki so pripravljeni iz gensko nemodificirane soje.

Prehranski dodatki z natokinazo vsebujejo različno potentne encime. Za kar največji učinek je pametno izbirati takšnega, ki vsebuje avtentično natokinazo, očiščeno drugih snovi in v dovolj veliki koncentraciji. Tem merilom ustreza natokinaza NSK-SD®, ki sta jo JHFA (Japan Health and Nutrition Food Authorization) in JNKA (Japan Nattokinase Association) potrdili kot edino avtentično natokinazo. Poleg tega podjetje JBSL, ki jo proizvaja že desetletja, razpolaga z inovativnim postopkom izdelave prehranskih dodatkov z natokinazo. To pomani, da iz fermentirane soje pridobivajo čiste encime, brez ostankov soje, ki je za nekatere ljudi alergena. Tak pripravek je posledično močno koncentriran, saj vsebuje najvišjo razpoložljivo moč encimov (teh je več kot 20.000 FU na gram).

Prejšnji članekDomače tople malice ali kosila za na pot
Naslednji članekOrganski silicij – pomemben gradnik kolagena
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj