Naravne rešitve pri benigno povečani prostati

Kaj je pionir naravnega zdravljenja Alfred Vogel priporočal pri težavah z benigno povečano prostato?

Redna skrb za prostato

Z benigno povečano prostato je podobno kot z aterosklerozo, je menil Alfred Vogel. Gre za starostni pojav, in ker se nenehno staramo, si ne smemo domišljati, da bomo za vse življenje rešeni težav, če se nam jih je enkrat posrečilo odgnati. Nenehno si moramo prizadevati, da bomo preprečili nove težave s prostato. Čeprav naravni ukrepi prostati pomagajo, saj se obsečnica zmanjša in zmehča, kar omogoči, da urin spet lepo teče, sečnica še vedno ostane rahlo povečana. Zaradi tega, pa tudi zaradi dejstva, da se ves čas staramo, morajo moški, ki imajo težave s prostato, zanjo še posebno skrbeti. Že samo prehlad, hladno pivo ali kak drug sprožilec lahko znova povzroči poslabšanje. Zdrav življenjski slog bo torej tudi osnova za ohranjanje zdravja prostate. Dodatno ji lahko pomagamo ne samo s kurativnim, temveč tudi s preventivnim jemanjem nekaterih naravnih zdravil, kot je denimo pripravek iz žagastolistne palme.

Žagastolistna palma

Že Vogel je zapisal, da je jemanje Prostasana (registrirano in klinično testirano naravno zdravilo), izdelanega iz pritlikave palme oziroma žagastolistne palme ali palmeta, prineslo številne uspehe pri navadnem povečanju obsečnice. Po njegovi uporabi urin znova lepo teče, vendar ne smemo misliti, da je težav za vedno konec. Zato je Vogel moškim priporočal, naj to naravno zdravilo v zmanjšani količini jemljejo tudi po umiritvi težav. Za preprečevanje težav z obsečnico je priporočal preventivni odmerek, ki je za polovico ali dve tretjini manjši od normalnega. Palmeto raste zlasti v Srednji in Latinski Ameriki. Ameriški Indijanci ga že tisočletja uporabljajo za zdravljenje benigno povečane obsečnice. Učinki in varnost tega naravnega zdravila pa ne temeljijo le na tradiciji, ampak so znanstveno potrjeni, tudi z raziskavo, opravljeno v Sloveniji, zato njegovo uporabo vse bolj svetujejo tudi slovenski zdravniki.

Med dobre lastnosti tega naravnega zdravila iz palmeta lahko prištejemo še to, da ne povzroča neželenih učinkov, kakršne opažajo pri bolnikih, ki jemljejo sintezna zdravila za zdravljenje benigno povečane prostate. Prostasan zmanjša benigno povečano prostato, in sicer z zaviranjem pretvorbe testosterona v dihidrotestosteron (DHT), kar doseže brez neželenih učinkov, kot so rast prsi, motnje erekcije in večja verjetnost za nastanek raka prostate. Ker vsi pripravki iz palmeta niso enaki, je treba za učinkovito in varno delovanje izbrati pravega, uživati pa ga je treba med obrokom in dovolj dolgo, saj bodo tako rezultati najboljši.

Olje pšeničnih kalčkov

Vogel v svoji knjigi Ljudski zdravnik omenja tudi koristi sočasnega uživanja palmeta in olja pšeničnih kalčkov. Učinki na prostato naj bi bili še boljši kot samo z jemanjem pripravka iz žagastolistne palme. Hladno stisnjeno olje pšeničnih kalčkov odlikuje močno zdravilno delovanje na prostato (in vse telo), zlasti zaradi dveh pomembnih sestavin – obilja nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E. Prve so pomembne za izgradnjo in ohranjanje zdravja telesnih celic, sodelujejo pri presnovi beljakovin, spodbujajo celično dihanje in so nasploh koristne za presnovo. Vitamin E pa je nepogrešljiv za zdravje reprodukcijskih organov, saj prek hipofize posredno vpliva na žleze z notranjim izločanjem in kot »vitamin plodnosti« uravnava delovanje spolnih žlez. Vogel ga je zato priporočal pri težavah s prostato, pomanjkanju libida in impotenci. Telesu, ki mu primanjkuje vitamina E, jemanje olja pšeničnih kalčkov omogoči, da lahko znova normalno deluje.

Po navodilih Alfreda Vogla je normalni odmerek za zdravljenje odraslih po 1 jedilna žlica trikrat na dan, za preventivo ali krepitev pa po 1 čajna žlička na dan. Lahko ga uživamo samega ali pa ga dodamo juhi ali smutiju. Vsakič, ko je treba urediti večje pomanjkanje tega vitamina, ga je treba jemati več mesecev. Ko pomanjkanja ni več, je še nekaj časa priporočljivo jemati polovični odmerek, pozneje preiti na četrtino odmerka, nato pa jemanje ukiniti. Če po terapiji ne boste spremenili prehrane (uživanje jedi, bogatih z vitamini in minerali), se je koristno odločiti za preventivne krepčilne kure z jemanjem olja pšeničnih kalčkov.

Parne kopeli na domu

Za začetno obvladovanje težav z benigno povečano prostato zadostuje že jemanje palmeta in olja pšeničnih kalčkov, po Voglovih navodilih pa lahko pozneje temu dodamo še zeliščne parne kopeli. Te so namenjene lajšanju zastojev in odpravljanju zadrževanja vode, značilnih za starejše moške, ki ne mokrijo več, kot bi bilo treba. Poleg podpore pri odpravljanju katarjev in vnetij sečnega mehurja kopeli ublažijo tudi težave z obsečnico. Iz travniških cvetlic (kamilica, materina dušica …) pripravimo zavretek in ga vlijemo v kotel. Nanj položimo ožjo desko, ki naj bo dovolj široka, da lahko nanjo sedemo. Da se para in toplota ne bosta izgubljali, se od nog do vratu skrbno pokrijemo z brisačami. Posodo s paro in zelišči lahko postavimo tudi pod pleten stol ali pa navadnemu lesenemu stolu odstranimo desko. Vročo vodo moramo dolivati, da bomo imeli ves čas dovolj pare. Idealno je, če lahko zavretek sproti segrevamo na električni plošči. Več o tovrstnih naravnih ukrepih najdete v knjigi Ljudski zdravnik.

Besedilo je z založnikovim dovoljenjem delno povzeto po knjigi Ljudski zdravnik.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekMoč sodelovanja za zdravo hrano
Naslednji članekDomač vaniljev sladoled s karameliziranimi orehi
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj