Ključna hranila za izboljšanje plodnosti pri moških

1240
Various superfoods on white wooden board. Healthy food concept

Težave z neplodnostjo oziroma z zanositvijo prizadenejo od 10 do 15 odstotkov parov. Čeprav so vzroki za tovrstne težave enakomerno porazdeljeni med moške in ženske (tretjina vzrokov je na strani žensk, tretjina na strani moških, tretja tretjina pa na strani obojih), so večinoma še vedno ženske tiste, ki prve poiščejo pomoč, če se jim zdi, da je nosečnostni test predolgo negativen.

Toda poudariti velja, da ni treba podpirati le ženskega, temveč tudi moško telo, kajti k zanositvi vsak od njiju prispeva svojih petdeset odstotkov.

Z zornega kota tradicionalne kitajske medicine je eden od glavnih vzrokov za težave z moško (ne)plodnostjo pomanjkanje energije v ledvicah oziroma ledvičnem meridijanu. To se ne nanaša neposredno na delovanje ledvic kot organa, temveč na celoten meridijan oziroma energijski sistem, na katerega po tradicionalni kitajski medicini vplivajo ledvice. Ledvični sistem je izjemnega pomena, saj je v njem shranjena naša življenjska esenca, ledvična energija pa vpliva tudi na rojstvo, rast in razmnoževanje.

Pešanje energije ledvic in ledvičnega meridijana povzročajo različni vzroki, med katere spadajo pretirana spolna dejavnost, prenajedanje, čezmerno uživanje alkohola, uživanje drog, pretiravanje z delom, trajen ali neobvladljiv stres in slaba prehrana. Pogosti znaki, ki kažejo na pomanjkanje ledvične energije, so nihanje razpoloženja, bolečine v ledvenem predelu, kronične bolečine v kolenih, zvonjenje v ušesih, utrujenost, prezgodnje izpadanje las, šibka spolna sla, nihanje telesne temperature, mrzle roke in noge, mrazenje in neplodnost.

Ker je v ledvicah shranjena življenjska energija, je ključno, da ta sistem čim prej podpremo s primerno hrano in z živili, ki grejejo telo, o čemer smo že pisali. Pri neplodnosti je pomembno tudi to, da telesu dodamo nekatera ključna hranila, ki so se izkazala kot izredno pomembna, če želimo doseči zanositev.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidant, ki dokazano zavira poškodbe občutljivih celičnih membran, ki jih povzročajo prosti radikali. Raziskave kažejo, da lahko dodajanje vitamina E znatno izboljša gibljivost semenčic in tako prispeva k zanositvi. V okviru ene od raziskav so ugotovili, da je dodajanje 600 mg vitamina E na dan izboljšalo delovanje semenčic. Devet moških z nizkim številom semenčic in s spremembami v njihovi gibljivosti je šest mesecev uživalo vitamin E z dodatkom selena, minerala v sledeh. V primerjavi s štirimi meseci pred začetkom dodajanja tega preparata sta se gibljivost semenčic in skupni odstotek normalnih semenčic znatno povečala.

Cink

Cink je morda najbolj kritičen mineral v sledeh za moško spolno funkcijo. Vključen je namreč v domala vse vidike moške reprodukcije, vključno s presnovo hormonov ter tvorbo semenčic in njihovo gibljivostjo. Poleg številnih drugih težav je za pomanjkanje cinka značilno znižanje ravni testosterona in števila spermijev. Raven cinka je običajno veliko nižja pri neplodnih moških z nizkim številom spermijev, kar kaže na to, da utegne biti eden od razlogov za neplodnost prav nizka raven cinka v telesu.

Baker

Baker in cink sta vzajemno koristna in sodelujeta pri ustvarjanju močnega endogenega antioksidanta, imenovanega superoksidna dismutaza (SOD), ki je ključen dejavnik zaščite pred oksidanti. Raziskovalci so ugotovili, da so koncentracije cinka, bakra in SOD v semenski plazmi pri srednjih, težkih in dolgotrajnih kadilcih veliko nižje kot pri nekadilcih.

Vitamin C in bioflavonoidi

Raziskave so pokazale, da koncentracija askorbinske kisline v semenski plazmi neposredno zrcali prehranski vnos, nižje ravni vitamina C pa lahko pripeljejo celo do neplodnosti in večjih poškodb genskega materiala semenčic. Raziskovalci so to dokazali z zmanjšanjem vnosa askorbinske kisline pri zdravih moških (z 250 mg na 5 mg na dan). Semenska raven vitamina C v plazmi se je zmanjšala za 50 odstotkov, hkrati pa se je za 91 odstotkov povečalo število semenčic s poškodovanim DNK.

Karotenoidi

Antioksidanti, kot so vitamin C, beta karoten, selen in vitamin E, so se izkazali kot zelo pomembni dejavniki pri zaščiti semenčic pred poškodbami.

Izvleček borovega lubja

Izvleček borovega lubja je bogat vir proantocianidinov (OPC). Ti so znani kot močni antioksidanti s številnimi koristmi za zdravje krvnega obtoka, zato so dobra pomoč pri venski insuficienci in zoženju žil. OPC so 50-krat močnejši antioksidanti kot vitamina E in C ter ponujajo zaščito tako pred maščobotopnimi kot vodotopnimi prostimi radikali. Izboljšanje pretoka krvi in periferne cirkulacije lahko okrepi tudi moško reproduktivno funkcijo.

Koencim Q10

V spermi je koencim Q10 (CoQ10) koncentriran v mitohondrijskem srednjem delu, kjer sodeluje pri proizvodnji energije. Deluje tudi kot antioksidant in preprečuje lipidno peroksidacijo membran sperme. Dopolnila s CoQ10, ki so jih 103 dni dajali 17 neplodnim moškim, so znatno prispevala pri doseganju oploditve. VITAMIN B12 Vitamin B12 sodeluje pri celičnem razmnoževanju. Njegovo pomanjkanje lahko pripelje do zmanjšanja števila gibljivih semenčic. Kot kaže, je dodajanje vitamina B12 pri moških z manj kot 20 milijoni semenčic na mililiter sperme ali z manj kot 50-odstotno gibljivostjo semenčic smiselna tudi takrat, ko ne gre za klinično pomanjkanje B12.

Prejšnji članekSamooskrbni nasveti: “Recikliranje” dreves
Naslednji članekRožmarin ni le za spomin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj