Bo vojna?

Woman holding paper cutout of small intestine on white wooden background, top view. Space for text

Februar 2022 – To je verjetno eno od najpogosteje zastavljenih vprašanj te dni.

V šoli so nas učili, da do vojne ne pride zato, ker bi nekje »počilo«, temveč zato, ker so zanjo ustvarjeni vsi potrebni pogoji. Druga svetovna vojna je bila v resnici seštevek več kot tridesetih lokalnih spopadov. Preden je izbruhnila, je torej tlelo na več mestih … da se je požar razširil, je bila potrebna le še iskra.

Enako je z našim zdravjem. Osnova za velike izbruhe so številna majhna vnetja. Taka, ki tlijo pod tlemi. Taka, ki jih pogosto niti ne opazimo – ali pa se oglasijo le s kako bolečinico, občutkom pritiska ali nelagodja … Taka tiha vnetja najpogosteje potekajo v prebavilih. Agresivne snovi, zdravila, kemična sredstva, klor v vodi, mrtva hrana … vse to uničuje koristne mikroorganizme, ki varujejo naše sluznice. Organizmi, ki sicer sploh ne bi mogli priti do celičnih sten, zdaj prodirajo skoznje in jih uničujejo. Ko pa črevesne stene popustijo, ta fini filter pa ne zmore več ščititi tkiv pred vdorom iz črevesja, se težave razširijo, naposled pa sta na udaru tudi ožilje in živčevje.

Pomemben delež tihih vnetij lahko zanetijo tudi mrtvi ali napačno izruvani zobje, ki ustvarijo razmere za nastanek nevarnih »gnezd« anaerobnih patogenih mikroorganizmov, ki nenehno najedajo naše obrambne moči.

Zakaj vnetij ne opazimo?

Da vnetja potekajo daleč od oči, poskrbi tudi naš imunski sistem, ki nenehno poskuša ohranjati položaj pod nadzorom, čeprav se pri tem opravilu čezmerno izčrpava. V obdobjih miru naš imunski sistem še nekako obvladuje takšna vnetja, da je nekaj narobe, pa praviloma opazimo takrat, ko je imunski sistem že izčrpan. Tako se denimo prehladimo, kar nenadoma pa nam začne še kljuvati v čeljusti, zabolijo nas sklepi ali pa nas doleti nekaj tretjega, nekaj, česar pri normalnem delovanju imunskega sistema ne bi niti opazili. Viroze nimajo toliko obrazov, kot zmotno menimo, ampak le razkrijejo šibke točke, ki jih sicer ne bi opazili.

Tiha vnetja niso nekakšen »trening« za imunski sistem, kot nekateri zmotno mislijo. Pri tem modrost, po kateri nas vse, kar nas ne ubije, krepi, preprosto ne velja. Tiha vnetja so neprijetno in dolgoročno izčrpavanje naših obrambnih moči. Več ko jih je, bolj bomo nebogljeni takrat, ko se bomo znašli pred večjimi zdravstvenimi težavami.

Tudi epidemija koronavirusne bolezni je pokazala, da so tveganja za zaplete večja prav pri ljudeh z obsežnimi kroničnimi vnetji, ki se kažejo v obliki kroničnih bolezni.

Bomo gasili?

Ogenj je najbolje gasiti, dokler se še ni prelevil v obsežen gozdni požar. S čim bomo gasili? Začnimo z vodo. Če so tkiva dehidrirana in izsušena, se težko obnavljajo, sklepi se hitreje obrabljajo, koža hitreje poškoduje. Dobra hidracija je v veliko pomoč tudi notranjim sluznicam, saj je prav od debeline sluznice odvisno, v kolikšni meri nas lahko poškodujejo različne dražilne snovi. Zato začnimo pri pravilni hidraciji.

Drugi steber učinkovitega obvladovanja vnetij je večji vnos antioksidantov in naravnih protivnetnih snovi. O dragocenih fenolih iz črnih sadežev lahko preberete v prispevku Varne protivirusne rešitve. Tem je treba dodati še zelo pomembno »oranžno zaščito«, ki jo najdemo v kurkumi, žafranu in korenju. Kurkumini, karotenoidi in druge snovi iz teh živil dokazano varujejo sluznice in preprečujejo razvoj vnetnih procesov. Težava s temi dragocenimi snovmi je predvsem v tem, da to, kar ponuja narava, le stežka doseže naše celice. Biorazpoložljivost teh antioksidantov je namreč zelo slaba, zato znanstveniki že desetletja iščejo načine, kako izboljšati razpoložljivost kurkumina, karotenoidov in drugih koristnih snovi. Za želeni učinek je namreč treba te snovi aktivirati in emulgirati.

Kako dovzetno za vnetja je naše telo, je zelo odvisno tudi od razmerja dobrih in škodljivih mikroorganizmov v našem mikrobiomu. Zato se vsaka obnova in »veliko pospravljanje telesa« začne pri urejanju notranjega prebavnega vrtička. Če hrana v telesu gnije in nas napenja bomo hranili zajedavce in kvasovke, druga tkiva pa bodo hirala. Širok spekter efektivnih mikroorganizmov in čim več desnosučnih snovi so bližnjica do hitro urejenega mikrobioma.

Dovzetnost za vnetja je odvisna tudi od ravnovesja med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Omega 3 vnetja zavirajo, omega 6 pa jih pospešujejo. Če ugotovite, da v vašem telesu preveč »tli« ali če imate trenutno težave zaradi vnetnega procesa, povečajte vnos omega 3 maščobnih kislin – s tem boste takoj zmanjšali tudi obseg vnetja.

Vsi našteti ukrepi so zelo pomembni – vsak od njih je pomemben steber pri gašenju požara širših razsežnosti. Dobro jih je kombinirati in uporabljati hkrati, poleg tega pa telesu privoščiti še čim več svežega zraka, gibanja, spanca, hvaležnosti in dobre volje.

Če bi lahko del te modrosti prenesli tudi na politike, bi bilo več miru za vse.


Preberite tudi:
Kurkuma – vsestranska naravna rešitev za mnoge tegobe
Močan imunski sistem
TOTOX ali kaj je kakovostno omega-3 prehransko dopolnilo

Prejšnji članekČesen – izganjalec hudiča
Naslednji članekNam bodo sosedje ukradli dež?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj