Česen – izganjalec hudiča

garlic on a wooden board. selective focus

Naši predniki niso vedeli še ničesar o bakterijah in virusih, vedeli pa so, da česen prežene vse. In res tudi današnja znanost potrjuje, da je česen pravi naravni antiseptik. Poleg tega tudi zelo okrepi imunski sistem, izboljša antioksidativno zaščito v telesu in zmanjša možnost citokinske nevihte (prekomernega odziva imunskega sistema ob okužbi).

Česen proti virusom

Ruski zdravniki so se v korona času podrobneje poglobili v delovanje česna na področju respiratornih virusov in ugotovili, da je zelo učinkovit tako v preventivne namene kot tudi v primeru že razvite okužbe – ta ob uživanju česna poteka v blažji obliki.

Študije tudi ugotavljajo, da je učinek pripravkov (standardizirani izvlečki) dosti manjši od učinka svežega česna, ni pa vseeno, kako slednjega uživamo. Treba ga je namreč razrezati in pustiti nekaj minut na zraku, da se njegova glavna učinkovina s pomočjo kisika aktivira. Nato je najbolje, da ga zamešamo v olje in s to mešanico potem začinjamo različne jedi. Zelo uporabna in učinkovita pa je tudi česnova voda.

Več podrobnosti o česnovem delovanju na viruse in njegovi pravilni uporabi v te namene izveste v 1. delu oddaje Zeliščarnica na Radiu Maribor z gostjo Sanjo Lončar.

Prisluhnite!

Česen za ožilje

V drugem delu pa je Sanja osvetlila še eno pomembno področje delovanja česna, in sicer krvožilni sistem.

Česen namreč širi žile in zmanjšuje krvni tlak. Poleg tega pa tudi spremeni strukturo maščob oz. holesterola, tako da ti dobijo obliko, ki ni več problematična za naše ožilje. iz istega razloga je česen tudi velik pomočnik jeter.

Ožilju najbolj pomagamo z oljnimi izvlečki (npr. pesto), vse bolj pa prihajajo v ospredje tudi različne oblike fermentiranega česna.

In kako si pomagati pri “slavnem” zadahu po česnu? Če niste ravno obkroženi z ljudmi, ki obožujejo česen, požvečite vejico peteršilja.

Več o česnovem delovanju na ožilje in načinih uporabe v te namene pa izveste v 2. delu Zeliščarnice.

Prisluhnite!


Preberite tudi:
Stoletni česen: pripravljen danes, uporaben čez tri leta

Če imate raje video prikaze, vabljeni k ogledu delavnice Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekBi delali 42 mesecev brez plačila?
Naslednji članekBo vojna?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj