Prva regijska konferenca “Slovensko kmetijstvo in gastronomija 2020”

regijska konferenca o kmetijstvu in gastronomiji 2020

V čudovitem okolju dvorca Hompoš, v katerem ima sedež Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV UM), se je 20. januarja 2020 odvijala 1. regijska konferenca z naslovom »SLOVENSKO KMETIJSTVO IN GASTRONOMIJA 2020«.

Organizatorji konference so bili MKGP, Inštitut za ekološko kmetijstvo, Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline na FKBV UM ter Delovna skupina Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 (DS SERG2021).

V duhu nacionalnega projekta Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 je bila konferenca namenjena tako spoznavanju pridelovalcev/proizvajalcev prehranskih »surovin« in izdelkov (kmetije, argoživilska podjetja, zadruge) na eni strani, naročnikov/uporabnikov le-teh znotraj HORECA sistema in javnih zavodov (gostinci, hotelirji, šole, DSO) na drugi strani, kot tudi predstavitvi nastajanja povezovalnih platform (GZS-ZKŽP, ZIPO), kjer bodo prvi in drugi lažje našli poti do medsebojnega sodelovanja in povezovanja pri iskanju skupnih interesov za napredek in rast poslovanja na področju slovenske gastronomije.
V strokovnem delu konference so sodelovali predstavniki vseh treh skupin zainteresiranih deležnikov, predstavili so izkušnje in dobre prakse na svojih področjih, poudarili potenciale, priložnosti in izzive, kot jih vidijo in zaznavajo skozi svoje strokovno delo v gastronomiji, turizmu in kmetijstvu.

V času delovnega odmora so se v avli FKBV s tržnico lokalnih EKO pridelkov in izdelkov predstavili številni ponudniki – ekološke kmetije, vinarji, pridelovalci in agroživilska podjetja, ki ponujajo pestro izbiro gastronomskih specialitet iz vse Slovenije.

Konferenca se je zaključila z okroglo mizo, na kateri so povabljeni gostje (vinarji iz Svečine, JRE Slovenija, Kooperativa Dame, KZ Rače, ZIPO – INNO RURAL aplikacija, SLOREST, MKGP) predstavili izzive in ovire, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, hkrati pa so bili povabljeni, da ponudijo svoje videnje reševanja in preraščanja le-teh v dobro vseh.

Oglejte si posnetek celotne konference:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj