A. Vogel – Želodčne in jetrne težave

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige A. Vogel, Ljudski zdravnik

Želodčne težave so vse pogostejše. Tisti, ki ste navajeni jesti hitro in vroče, se ne čudite prebavnim motnjam. Zelo škodi tudi hladen poobedek, zlasti hitro zaužit sladoled lahko kaj kmalu pripelje do želodčnega katarja. Če pa že imate kronično vnetje sluznice, boste verjetno dobili še želodčno razjedo – slednja je lahko tudi živčnega izvora – od skrbi in nemira. Dostikrat sem imel priložnost videti, da se je bolniku čir zacelil, ko je spet našel svoj notranji mir. V boju proti vnetju želodčne sluznice pomaga tudi šentjanževo olje, ki ga zaužijemo zjutraj in zvečer po eno čajno žličko. To preprosto naravno zdravilo se je že dostikrat obneslo.

Za našo prebavo ni dobro sesti k mizi zaskrbljen, žalosten ali jezen. Če smo zaradi dela preutrujeni, se pred jedjo spočijmo in sprostimo. Zelo pomembno je, kako je pripravljena miza in kako so jedi postrežene. Z ljubeznijo pripravljena jed je koristnejša in slastnejša. Lepo pripravljena miza, ki ne nosi znamenj vsakdanje naglice, temveč pečat pozornosti in ljubezni, prav gotovo spodbuja veselje do jedi. S tem pa se poveča izločanje prebavnih sokov, boljša je prebava in absorpcija hranil.

Pri želodčnih težavah brez pomisleka krivimo le želodec, a se večkrat izkaže, da so kriva jetra. Želodčne težave, ki nastanejo pri uživanju sadnih in maščobnih kislin, pripisujemo pomanjkljivi jetrni dejavnosti. Dokaz, da je želodec pri teh težavah le soudeležen, je, da pri dobrem delovanju jeter minejo tudi želodčne težave. Za ureditev teh težav je zelo koristna dietna hrana brez sadnih in maščobnih kislin z veliko na vodi kuhanega riža. Naraven nepolirani riž je lahko prebavljiv in ne obremenjuje jeter. Takšen riž je odlična osnovna bolniška hrana. Da pa dieta ni preveč enolična, lahko jemo še kašo, ajdo, rž in pšenico v zrnih. K takšnemu žitnemu obroku pripravimo še solato, ki jo okisamo z Molkosanom ali sirotko in ne s kisom. Kis hudo obremenjuje želodčno sluznico, večkrat povzroča tudi jetrne motnje in motnje v želodčni sekreciji. Nastane močnejše izločanje iz želodčne sluznice in pojavi se pekoča bolečina (seveda za to obstajajo tudi drugi vzroki). Če želimo to pekočo bolečino hitro odpraviti, raztopimo v mlačni vodi nekaj lesnega pepela in to popijemo. Tudi lesno oglje dobro nevtralizira kislino (lesno oglje je na voljo povsod, kjer kurimo z lesom). Pomaga tudi, če popijemo z nekaj vode razredčen presni krompirjev sok. Tudi presni suhi ovseni kosmiči, čaj ali kapljice iz tavžentrože pomagajo pri pekoči želodčni bolečini. Vsa ta sredstva imajo še zdravilno delovanje; presno mleko sicer odpravi pekočo bolečino, nima pa zdravilnega delovanja. Želodčno razjedo lahko zdravimo s presnim krompirjem, zeljnim sokom ali sokom palme kabis. Tudi naravni ribezov sok dobro deluje.

Jetrne bolezni

Če se vam uprejo sladkarije in na masti pečene jedi, je verjetno kaj narobe z vašimi jetri. Bodite previdni pri tem, kaj in koliko jeste. Redkvice v majhnih količinah koristijo, v večjih škodijo. Na dan lahko popijete največ žličko redkvinega soka. Pri jetrnih motnjah deluje tudi presni korenčkov sok. Komur se ga ne da pripravljati, ga lahko nadomesti z nastrganim korenčkom. Pri hudih jetrnih motnjah zaleže eno- do dvodnevna dieta s korenjem. Delovanje slednjega podpre solata iz cikorije, regrata ali drugih trpkih zelišč (na primer artičoke). Opustite maščobe in na masti pečene jedi, sladkarije, celo sadje in sadne sokove. Jetra se bodo kmalu pomirila in bljuvanje žolča bo prenehalo.

Voglove zapise je povzela Adriana Dolinar, dr. vet. med., predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekSkrivnost vode in magnetov
Naslednji članekSkupinski nakupi – povezovanje kmeta in kupca za zdravo prihodnost obeh

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj