Aromaterapija za otroke: hidrolati ali eterična olja?

child little girl sleeps in the bed with a toy teddy bear

Ni enostavno biti starš, ko naši otroci zbolijo. Radi bi jim pomagali hitro, učinkovito in če je le možno tudi na naraven način. Številni mladi starši zato v želji po pomoči svojim otrokom posežejo po naravnih aromaterapevtskih izdelkih, a so pri uporabi eteričnih olj mnogokrat preveč pogumni. Na kakšen način je aromaterpija primerna izbira za otroke, si preberite v nadaljevanju.

Dojenčki ne znajo povedati

Najtežje nam je pomagati dojenčkom, ki sami še ne znajo povedati, kaj je z njimi narobe. Starši ob dobrem opazovanju velikokrat potrebujemo tudi precejšno mero intuicije, da lahko prepoznamo njihove potrebe.

Eterična olja so zelo koncentrirani rastlinski izvlečki. Čeprav so naravna in imajo izjemne terapevtske učinke, so za dojenčke večinoma premočna. Nežna telesca dojenčkov lahko na tako močne izvlečke reagirajo burno, zato se brez ustreznega medicinskega ali aromaterapevtskega znanja uporaba eteričnih olj pri dojenčkih odsvetuje.

Hidrolati so v nasprotju z eteričnimi olji veliko bolj blagi. Ob izbiri dojenčkom primernega hidrolata je tveganje predoziranja bistveno manjša. Uporabimo jih lahko kot pršilo za vneto kožo, kot dodatek kopelim za pomirjanje, kot pomirjujočo dišavo za spalni prostor ali spalno blazino. Zadovoljen nasmeh na ličkih našega dojenčka nam bo povedal, če smo z izbiro hidrolata zadeli ali ne.

Previdno tudi pri otrocih do 7. leta

Tudi otroci do 7. leta starosti sodijo med občutljive skupine uporabnikov aromaterapevtskih pripravkov. Običajna navodila za doziranje eteričnih olj so zanje prilagojena na veliko nižje koncentracije kot za odrasle ljudi. Če se že odločimo za eterična olja ali mešanice eteričnih olj, naj bo uporaba kratkotrajna in podkrepljena s primernim aromaterapevtskim znanjem.

Ne zanašajmo se le na hitro pridobljeno znanje iz internetnih svetovalnic. Mešanice eteričnih olj se sestavljajo individualno, ne le na osnovi starosti in težave. Upoštevati je potrebno celostno stanje otroka in njegove posebnosti. Mešanica, ki je za nekoga koristna, je lahko za drugega povsem neprimerna ali celo nevarna. Zato tudi pri mlajših otrocih velja, da smo z uporabo hidrolatov na veliko bolj varni strani.

Kateri hidrolati so primerni za dojenčke?

Najširše uporabljana hidrolata za nego dojenčkov sta hidrolata nemške kamilice in vrtnice. Oba hidrolata sta zaradi svojega blagega, a odločnega protivnetnega delovanje posebno primerna za nego kože, ki je v stiku s plenicami. Dobra pomoč sta tudi za manjša vnetja in okužbe v ustni votlini. Med seboj ju lahko tudi mešamo ter dodamo še kak drug hidrolat. Primeren je tudi hidrolat melise, ki prav tako deluje protivnetno.

Priljubljen hidrolat sivke je zaradi svojega pomirjujočega delovanja lahko prvovrstna pomoč za prijetnejši spanec. Zadošča že nežno škropljenje po blazini dojenčka. Za sproščujočo večerno kopel, po kateri bo naš dojenček zadovoljen zaspal, je dovolj 1-2 žlici hidrolata v kopalni banici.

Možnosti za uporabo hidrolatov je seveda še veliko več. Dobro pa je vedeti tudi, kateri hidrolati se za dojenčke odsvetujejo. Med našimi lokalnimi rastlinami so to hidrolati jelke, timijana, rožmarina, poprove mete, lovorja in žajblja.

Kako lahko hidrolati pomagajo otrokom?

Nabor hidrolatov, ki lahko pomagajo otrokom pri lajšanju njihovih težav, je kar obširen. Tukaj navajamo le nekaj pogostih primerov, možnosti pa je seveda še veliko. Pri različnih vnetjih kože, sončnih opeklinah, lažjih alergijskih reakcijah kože lahko v obliki razpršila za kožo uporabimo hidrolate kamilice, vrtnice, sivke. Za hitrejše celjenje manjših ran je priročno pršenje s hidrolatom sivke. Hidrolat sivke blaži tudi reakcije kože po pikih insektov. Za lajšanje težav pri prehladih uporabimo nežne inhalacije s hidrolati kamilice, sivke, melise, jelke. Hidrolat melise je v obliki razpršila učinkovit pri prvih znakih pojava herpesa.

Tudi za otroke je koristno vedeti, kateri hidrolati se zanje odsvetujejo. To so zlasti močnejši hidrolati, kot so hidrolati timijana, rožmarina, poprove mete, lovorja, žajblja. Seveda so v posameznih primerih možna določena odstopanja, ki pa naj bodo stvar strokovne presoje.

Uporabimo kakovostne hidrolate lokalnih rastlin

Če kje, velja pri uporabi hidrolatov za pomoč našim otrokom posebno pozornost nameniti kakovosti hidrolatov. Vsak hidrolat, ki ga najdemo na policah številnih trgovin, gotovo ni primeren za to. Za zgoraj opisane namene hidrolat ne sme vsebovati nobenih konzervansov, barvil, arom ali katerihkoli drugih dodatkov. Biti mora popolnoma naraven, tudi alkohola naj ne bo v njem. Proizvajalci hidrolatom radi dodajajo konzervanse, da jim podaljšajo rok uporabe.

Najbolj terapevtsko učinkoviti so sveži hidrolati. Zagotovo lažje najdemo svež lokalno pridelan hidrolat kot pa svež hidrolat rastlin, ki so jih destilirali v oddaljenih deželah. Zato se velja potruditi in poiskati lokalnega destilarja, ki nam lahko zagotovi hidrolate take kakovosti.

Naš trud bo poplačan z darilom, ki si ga starši še kako želimo – zadovoljstvom in dobrim počutjem naših otrok.


Morda vas zanima tudi:
Kako uporabiti hidrolate proti prehladom
Nam lahko eterična olja povrnejo energijo?

Še več koristnih napotkov za več otroškega zdravja pa najdete v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.

Prejšnji članekLučnik – prijatelj dihal
Naslednji članekKumina – nepogrešljiva v kuhinji in domači lekarni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj