Kumina – nepogrešljiva v kuhinji in domači lekarni

407
Cumin seeds in wooden scoop. Selective focus

Kumina je ena izmed najbolj znanih začimb, saj jo poznamo in uporabljamo verjetno vsi. Pa bi jo znali prepoznati tudi divje raslo v naravi?

Tu se malce zaplete, saj poznamo kar trinajst podvrst kumine, poleg teh pa še kumin in črno kumino (ki sploh ni kumina) … Vse kumine so si med seboj zelo podobne in tudi vse naredijo veliko dobrega v našem telesu. A žal so med kobulnicami (kamor spada kumina) tudi druge zelo podobne rastline, ki pa so strupene. Če se odločimo, da bomo kumino nabirali v naravi (takšna je sicer najmočnejša), se moramo zato o njej podučiti od strokovnjakov in ne le s pomočjo nekaj fotografij na spletu.

Še boljša rešitev je, da kumino zasejemo sami, za kar je najbolj primeren čas avgust. In ko jo bomo enkrat v živo videli v vseh njenih rastnih fazah, jo bomo znali prepoznati tudi na divjih rastiščih.

Zakaj pa ne bi kumine preprosto kupili, saj je na voljo v vsaki trgovini?

Odgovor s skriva v zdravilnih močeh, ki so veliko večje, če kumina zraste na našem vrtu ali še bolje v naravi. In te moči se ne nanašajo le na delovanje na prebavila, temveč kumina tudi uravnava sladkor, deluje antibiotično, protiglivično …

Več o tem, pa tudi o načinih njene uporabe je Sanja Lončar razložila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Več o mnogih zdravilnih močeh kumine boste izvedeli v knjigi Ščepec rešitve.

Preberite tudi:
Črna kumina ščiti pred vsemi boleznimi, razen pred smrtjo
Olje črne kumine: »olje, ki zdravi vse – razen smrti«
Čista bučna juha

Prejšnji članekAromaterapija za otroke: hidrolati ali eterična olja?
Naslednji članekLedeni čaj za »pridne« otroke
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj