Lučnik – prijatelj dihal

lučnik
Fresh denseflower mullein flowers in a basket; lučnik

Lučnik je nekoliko spregledan kot zdravilna rastlina, v naravi pa ga zaradi njegovega videza že kar težko spregledamo, zato se je dobro seznaniti tudi z njegovimi zakladi. Cvetovi lučnika, svečnika ali papeževe sveče, kot pravijo velikocvetnemu lučniku, so namreč nepogrešljivi pri lajšanju težav dihal.

Obstajajo tri vrste lučnika, ki pa so vse uporabne in jih je tudi dobro vse nabirati. Ob slezenovcih je lučnik najboljši vir zdravilne sluzi, ki jo potrebujemo za zaščito naših sluznic pred virusi. Poleg tega je to rastlina, ki že s svojim imenom daje vedeti, da je prava luč za naše zdravje in je tudi energijsko gledano polna svetlobe.

Sanja Lončar je v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor razložila, kdaj in kako nabiramo lučnik ter (zelo pomembno!) kako ga sušimo, da bo res učinkovito zdravilo. Spoznali pa boste tudi nekaj načinov njegove uporabe, ki so odvisni od tega, za kaj ga potrebujemo (kašelj, celjenje sluznic, kožne težave …).

Prisluhnite!


Še več znanja in praktičnih napotkov za krepitev dihal boste našli v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi in spletni delavnici pod vodstvom Sanje Lončar Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekOgnjič – ognjeni cvetovi, ki nežno negujejo kožo
Naslednji članekAromaterapija za otroke: hidrolati ali eterična olja?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj