Prehranska dopolnila zastonj?

1360
zelišča, herbs, drobnjak, sivka, peteršilj, vrt, greda, garden

Morda jih že imate pred nosom! Ali ste vedeli, da začimbe niso le najmočnejši antioksidanti na našem planetu, temveč so tudi vir številnih vitaminov in mineralov?

V času, ko so naravna prehranska dopolnila pregrešno draga, sintezna pa bolj ali manj brez učinka, je takšen vir dragocenih priboljškov še kako dobrodošel.

Na svojem vrtu lahko na pol kvadratnega metra gojite 6 grmičkov drobnjaka, s katerimi praktično nimate dela. Če jih redno režete, lahko pridelate več vitamina vitamina C, kot ga je v 50 kilogramih jabolk. Poleg tega pa dobite še precejšnjo količino magnezija, kalija, kalcija, fosforja in železa.

Podobno velja tudi za nezahtevni timijan, koper, peteršilj, šetraj in številne druge začimbnice.

Poleg vitamina C najdemo v začimbah tudi druge dragocene vitamine in, kar je še bolj pomembno, neposredno biološko razpoložljive minerale in antioksidante. Kot lahko razberete v tabeli, jih je v začimbnicah veliko več kot v najbolj »vitaminsko« promoviranem sadju.
In to pri tem, da so v tabeli navedene vrednosti za konvencionalno pridelavo. Če pa so vaša zelišča zrasla brez pomoči gnojil in kemije, lahko številke v tabeli še za nekajkrat pomnožite. Množično pridelano sadje in zelenjava, ki v zadnjih letih vse bolj prihajata iz hidroponike in pokritih rastlinjakov, pa sta vmes izgubila še to, kar sta včasih vsebovala.


Preberite tudi:
Začimbe za red v hiši in telesu
Koliko je antioksidantov v živilih?
Od svežega drobnjaka do drobnjakovega pesta

Še več podrobnosti o zdravilni moči začimb pa najdete v knjigah zbirke Ščepec.

Prejšnji članekNevarni čas dopustov
Naslednji članekŠčepci rešitev za sodobne težave
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj