Ščepci rešitev za sodobne težave

872
mixed spices on wooden background white

Zakaj bi imeli težave z driskami in črevesnimi okužbami, ko ima verjetno vsak izmed nas na dosegu roke začimbe, s katerimi je možno takšne težave preprečiti ali vsaj omiliti? Ne veste, katere to so? No, ravno v tem je problem.

Povprečen Evropejec danes o začimbah ve manj kot nepismeni ljudje v srednjem veku. Danes z začimbami predvsem razveseljujemo svoje brbončice in krasimo jedi, zelo malo pa poznamo njihove zdravilne moči, ter vpliv, ki ga imajo na naše telo in duha.

V številnih delih sveta, ki jih imamo Zahodnjaki za nerazvite, zelo dobro vedo, kakšne moči se skrivajo v začimbah. Za milijarde ljudi so zdravilo prve izbire – pa ne zato, ker ne bi imeli dostopa do boljšega, temveč zato, ker so se skozi generacije prepričali o njihovih močeh in jih znajo pravilno uporabljati. Zato shajajo brez okužb, kandide, parazitov in avtoimunskih bolezni, kljub temu da živijo brez hladilnikov, prehranskih inšpekcij, inštitutov za varovanje zdravja, konzervansov, HACCAP-a …

Ker hrana tudi pri nas postaja vse bolj problematična, prihaja čas, ko bo življenjsko pomembno obuditi stara znanja in jih uporabiti v praksi.

Kaj vse zmorejo začimbe?

Ali ste vedeli, da že majhna količina muškatnega oreščka preprečuje razvoj kariesa? Da čaj iz bazilike redči kri vsaj tako učinkovito kot zdravila? Da obstaja vsaj deset začimb, ki preprečujejo razvoj nevarnih bakterij, kot sta E. coli in salmonela, in da lahko nekatere med njimi premagajo celo H. pylori in bakterije, odporne na antibiotike?

Posebej v poletno-jesenskem času, ko pripravljamo shranke za ozimnico, je dobro vedeti, da kopica začimb odlično preprečuje mikrobom, da bi imeli v naših shrankih žur. S pametno rabo začimb bo vsak shranek bolj varen, četudi ga pripravljamo z manj soli, sladkorja ali toplotne obdelave.


Avtorice knjige Ščepec rešitve so temeljito obdelale trideset najbolj pomembnih začimbnic, ki vplivajo na našo prebavo, nivo sladkorja, energijo, nivo maščob v krvi, spolno moč, jetra, žolčnik in črevesje. Knjigo, ki je bila doslej (2023) prodana v več kot 50.000 izvodih, zato mnogi razglašajo za začimbno biblijo.

O knjigi so povedali:

“Knjiga Ščepec rešitve me je že pred leti pritegnila v žlahtno sožitje z zdravilnimi močmi stvarstva. Sedaj na mojem vrtu rastejo hranilni in zdravilni ščepci rešitve za lajšanje, če že ne preprečevanje tegob in za dobro počutje. Tako preprosto in tako naravno. In prav zato zagotovo najbolje!”
pater Karel Gržan
“Pionirsko delo slovenskih avtoric, številka ena v domači knjižnici, najlepše darilo, biblija nasvetov, knjiga vseh knjig. Se sliši pretirano? Pa ni! To je knjiga, ki bi jo vzela s sabo na drug konec sveta, če bi smela vzeti samo eno. Priporočam iz srca!”
Melita Berzelak, urednica revije Jana
“Knjiga Ščepec rešitve je leksikon zdravilnih zelišč in začimb, zdravstveni priročnik in še kuharska knjiga obenem. Pristop k predstavitvi posamezne začimbnice je tako poglobljeno popoln, da zbuja občudovanje, način pa tako prijazen, da knjiga kar kliče po tem, da jo dan za dnem jemljemo v roke.
Vsekakor knjiga, ki sem jo na vsak način hotela imeti v svoji zbirki. In to ne zaprto za steklenimi vrati knjižne omare, pač pa v kuhinji, kot spremljevalko mojih kulinaričnih raziskovanj.”
Katja – Zeleniponedeljek.si
Prejšnji članekPrehranska dopolnila zastonj?
Naslednji članek»Novi« gensko spremenjeni organizmi pred vrati?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj