Združevanje je dobro za vse

Zadruga Zemlja&Morje s statusom socialnega podjetja je pred leti vzklila kot samoiniciativna pobuda istrskih ekoloških kmetov.

Želeli so si skupaj nastopiti na trgu ter slovenskim potrošnikom zagotoviti dostop do kakovostne lokalne ekološko pridelane hrane. Njihovo poslovanje temelji na iskreni skrbi za kupce, na boju proti zavajanju in goljufanju v prehranski industriji, pa tudi na demokratičnem upravljanju (en član, en glas, neprofitnost …). Dobiček zadruge vlagajo v razvoj, pravično plačilo za kmete ter skrb za naravo in okolje. Poslanstvo in način dela te zadruge najbolje povzame misel članice Romane Rejc, ki pravi: »Za nas ‚eko‘ ni le tržna niša, ampak način življenja.«

Zadruga se je v zadnjem letu razširila, tako da je zdaj v to skupnost vključenih že več kot 50 ekoloških kmetij iz vse Slovenije, ki kupcem ponujajo izključno slovenska ekološka (certificirana) živila.

Zabojček Zemlja&Morje

Pred dobrim letom dni so začeli ekološko hrano dostavljati tudi na dom. Na voljo je sestavljeni zabojček v dveh velikostih, zabojček pa si lahko sestavite tudi sami. Ponudba sveže zelenjave in sadja se spreminja v skladu s sezono, nekateri ekološki izdelki, kot so vino, olja, različne vrste moke, sirupi in čaji, pa so na voljo vse leto. Pridelke in izdelke lahko naročite na njihovi spletni strani (www.zemljainmorje.si). Dostava poteka ob torkih, in sicer po vsej Obali.

Skupnostni nakupi

Za jesen načrtujejo prvi skupnostni nakup na Obali, cilj pa je razvoj trajnostne lokalne samooskrbe. Kupci bodo lahko prek spleta naročili njihove sezonske ekološke pridelke in jih na določen dan prevzeli na dogovorjeni lokaciji. Prednost tovrstnih nakupov je v tem, da kupec dobi ekološke izdelke in pridelke po nižji ceni kot v trgovini ali na ekološki tržnici, kmetom pa je omogočena lažja prodaja z manjšimi stroški. Tovrstni nakupi že dalj časa uspešno potekajo v Ljubljani (Nakupujmo skupaj) in nekaterih drugih mestih po Sloveniji (Zeleni krog).

Prejšnji članekDomač vaniljev sladoled s karameliziranimi orehi
Naslednji članekŠetraj – začimba in zelišče

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj