Vabljeni v ekološko skupnost na gorski kmetiji!

Preden predstavim naš projekt, bi rad na kratko predstavil našo družino in pot, ki nas je pripeljala do ideje o skupnosti.

Smo Skaš, Maruša in 11-letni Tit. Oba sva živela v mestu, a sva se leta 2008 odločila za življenje na vasi. Na vasi sva si tudi ustvarila delovno mesto – že tri leta se namreč preživljamo z dvajsetimi kozami na 3,5 ha veliki kmetiji.

Leta 2018 sva začela na kmetiji gostiti prostovoljce iz EU, po letu odličnih izkušenj pa sva začela razmišljati o skupnosti. Vendar do danes še nisva našla podobno mislečih, ki bi si želeli sobivati v skupnosti.

Najina vizija je ustvariti življenjski model večgeneracijskega in multikulturnega sodelovanja, ki bo postal samozadosten, trajnosten in neodvisen.

Gradnje skupnosti se lotevava na enak način, kot sva začela s kmetijo – z velikimi sanjami in majhnimi koraki. Zato bova pod  svojo streho sprejela družino ali dva para, ki želijo ustvariti in graditi ekološko skupnost. To je za začetek. Ko se naučimo sobivati in ko postavimo jasne cilje in vrednote, pa bi odprli vrata še ostalim, ki bi želeli sobivati v skupnosti.

Kakšno skupnost želiva zgraditi?

Model upravljanja: deljeno upravljanje brez osrednjega vodje, odgovornost si delimo med seboj. Prakticiramo nenasilno komunikacijo, tematski krog ter druga orodja za samoregulacijo in prilagajanje.

Ureditev skupnostne ekonomije, kar pomeni, da bodo prebivalci skupnosti zaposleni v pravnih subjektih, ki jih bomo ustanovili za lažje poslovanje z ostalim svetom.

Socialna trajnost: aktivno si bomo prizadevali za gradnjo zaupanja, sodelovanja in odprtosti – da se ljudje počutijo videne in slišane ter da občutijo pripadnost s skupnimi projekti in skupnimi cilji. Ne bomo imeli skupinske religije.

Zemljo bomo obdelovali po ekoloških, permakulturnih in biodinamičnih načelih. Vsaka družina bo imela zasebne bivalne prostore glede na svoje potrebe in možnosti. Na skupnih vrtovih, poljih in pašnikih bomo pridelali hrano, ki jo bomo pripravili v skupni kuhinji.

Čeprav smo zaenkrat le majhna ekološka kmetija, imamo določene zadeve že vpeljane, zato iščeva osebe, ki bi prevzele skrb za kuhinjo, vrt ali skrb za živali. Drugače so dobrodošli vsi z raznoliko paleto znanj, interesov in kulturnih okolij, da bomo lahko ustvarili živo in ustvarjalno ekološko skupnost.

Članek z najino zgodbo.

www.koza.si

 

 

Prejšnji članekZelišča in začimbe proti želodčnim težavam
Naslednji članekPustna ličila: barvita, a polna (neželenih) kemikalij

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj